Omul lui Vântu, ajutat din puşcărie de un candidat la şefia Universităţii „Cuza”. „Faptul că un om este încarcerat nu înseamnă că îşi pierde renumele format”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important nume de pe lista profesorilor universitari ce au coordonat „lucrările ştiinţifice” ale unor deţinuţi este un decan de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, ce şi-a anunţat recent candidatura pentru funcţia de rector a unităţii de învăţământ.

Profesorul doctor Nicu Gavriluţă, decan al Facultăţii de Filozofie şi Ştiinţe social-politice, este cel care a coordonat una dintre cărţile profesorului Gheorghe Teodorescu, fostul şef al INSOMAR, un apropiat al controversatului afacerist Sorin Ovidiu Vântu. Gavriluţă a „girat” pentru lucrarea „Spaţii, teritorii, instituţii. Fragmentarium de sociologie politică”, publicată din Penitenciarul Iaşi de Teodorescu. 

Acesta a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, privind finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană. „Domnul Gheorghe Teodorescu este un profesor universitar de specialitate în sociologia politică de aproape 30 de ani. Este mai vechi decât mine în universitate. Prin urmare, eu am confirmat doar profesionalismul în domeniul sociologiei politice a domnului Teodorescu. Nivelul al doilea a fost aprobarea lucrării în totalitatea ei, acord care a fost dat din partea Editurii Axis Iaşi, din partea directorului Petru Bejan. Nivelul al treilea a fost acordul comisiei juridice de la Penitenciarul Iaşi. Din punctul meu de vedere, faptul că un om este încarcerat pentru diferite activităţi economice, nu înseamnă că îşi pierde titlul de profesor, respectiv renumele format, cel de sociolog confirmat de Ministerul Educaţiei”, a spus, pentru „Adevărul”, Nicu Gavriluţă.

Gheorghe Teodorescu a fost încarcerat la începutul lunii aprilie a anului trecut. El a mai scris din puşcărie alte două cărţi, ambele coordonate de foşti colegi de la Facultatea de Filozofie. În decembrie 2015, Teodorescu a primit aviz favorabil din partea Judecătoriei Iaşi pentru a fi eliberat condiţionat, însă decizia nu este încă definitivă fiind atacată de procurori. 

Un alt profesor a coordonat cinci cărţi 

La Iaşi, în total, 16 profesori universitari apar pe lista coordonatorilor ştiinţifici pentru lucrări scrise de diverşi deţinuţi, printre care şi Relu Fenechiu, fost ministru, Radu Prisăcaru, fost prefect sau Doru Teodor, fost director al unei farmacii.

Printre coordonatorii ştiinţifici se numără şi conferenţiarul Corneliu Burlacu, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Acesta coordonat, potrivit listei Ministerului Justiţiei, cinci lucrări scrise de fostul patron a Teofarm, Doru Teodor, condamnat la cinci ani de închisoare pentru înşelăciune.Conferenţiarul Burlacu a coordonat cărţile „Aspecte privind finisarea la macro şi micro”, „Sisteme moderne de fabricaţie”, „Problematica proceselor de microprelucrare”, „Sisteme microelectromecanice, aplicaţii” şi „Procedee moderne de prelucrare”, toate publicate la Editura Performantica din Iaşi.

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, conferenţiarul Burlacu a venit cu o explicaţie ciudată cu privire la apariţia numelui său pe această listă. „Deci, eu pe dumnealui (n.r. - Doru Teodor) nu l-am cunoscut până acum vreo lună-două. Şi nu am colaborat în niciun fel. Pur şi simplu mi-au dat nişte texte, m-am uitat pe ele, le-am corectat şi le-am spus în ce direcţie să meargă”, ne-a spus Burlacu. Întrebat cine anume i-a dat textele pentru a le „corecta”, conferenţiarul a spus „nişte rude, să spunem”. 

„Nu mi se pare dezonorantă apariţia numelui meu pe această listă”, a mai spus Corneliu Burlacu.„Elevul” său, Doru Teodor, a fost extrădat în 2013, după ce se ascunsese de puşcărie tocmai în Republica Dominicană. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite