Operaţii dificile pentru bebeluşul născut fără oasele feţei. Copilul are nevoie de mai multe reconstrucţii chirurgicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prognosticul medicilor pentru bebeluşul din Botoşani diagnosticat cu o malformaţie cranio-cerebrală complexă şi operat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi se menţine rezervat.

Copilaşul de o lună care a fost operat pentru refacerea ţesutului moale al bolţii palatine este internat în stare stabilă, dar cu prognostic rezervat, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Pediatrii ieşeni au precizat că micuţul a început să respire normal după operaţia de luni, 31 octombrie, însă încă învaţă acest proces, având în vedere că în prima lună de viaţă a respirat cu ajutorul aparaturii medicale.

Specialiştii arată că, din cauza complicaţiilor majore pe care le prezintă la nivelul feţei, bebeluşul încă nu se poate alimenta normal, ci prin cateter.

„Pacientul este în continuare supravegheat în secţia ATI. Acum respiră normal, dar încă învaţă acest proces, întrucât de la naştere până în prezent nu a putut respira, pentru că se sufoca. Din cauza malformaţiei cranio-faciale, o parte din conţinutul cerebral, respectiv foiţa care înveleşte creierul, erau prolabate (n.r. ajungeau) în gură şi copilul se sufoca, nu putea înghiţi”, a explicat dr. Radu Terinte, medic chirurg, managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.



Bebeluşul a trecut peste o primă intervenţie luni, 31 octombrie. Medicii ieşeni îl vor mai opera după ce va împlini vârsta de trei luni. Atunci, o echipă multidisciplinară îi va reconstrui buzele şi partea osoasă a bolţii palatine. De asemenea, la vârsta de doi ani, copilului îi va fi reconstruită partea osoasă a feţei.

„Până la vârsta de doi ani, coastele se osifică. Atunci i se vor putea preleva fragmente de coaste cu care se vor reconstrui cerul gurii şi partea osoasă a feţei. Este un caz dramatic. Dacă nu se intervine corect, copilul nu are şanse de supravieţuire, fără aceste intervenţii copilul nu are şanse de supravieţuire”, a mai arătat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Potrivit medicilor ieşeni, bebeluşul din Botoşani este primul pacient din ţară diagnosticat cu o malformaţie cranio-facială complexă şi meningocel herniat.

Băieţelul s-a născut fără oasele feţei şi ale gurii, fără nas, buze, respectiv fără boltă palatină completă. Din această cauză, meningele şi o parte din conţinului cerebral îi atârnau în gură. Copilul a fost născut la termen, la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoşani.

 Citeşte şi:

Caz medical fără precedent în România. Medicii luptă să salveze un bebeluş născut fără oasele feţei, nas şi buze

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite