Piaţa imobiliară din Iaşi rămâne în top chiar şi în pandemie, preţurile chiriilor şi al apartamentelor depăşind aşteptările multor specialişti pentru o perioadă de criză, aşa cum se anunţa a fi anul 2020. Creşterea preţurilor vine şi din faptul că, la Iaşi, blocurile noi, care răsar în toate cartierele de la marginea oraşului, îşi găsesc locatari chiar şi înainte de a fi construite.
Conform unor analize făcute de specialişti, un apartament la Iaşi se vinde în circa 45 de zile, în timp ce în Capitală e nevoie de 75-90 de zile, iar la Cluj-Napoca, de exemplu, de circa 70 de zile.
Potrivit indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat de proprietari a crescut anul trecut cu circa 2%, ajungându-se de la un preţ mediu de circa 1.057 de euro, la 1.080 euro/mp. Astfel, un apartament cu trei camere la marginea oraşului costă acum peste 80.000 de euro, preţul variind în funcţie de alte beneficii pe care le poţi avea la achiziţionare.
”Recent, m-am interesat de preţul unui apartament în zona CUG, zonă cu un trecut industrial. Am realizat că acest cartier a devenit extrem de apreciat de către ieşeni, în ciuda peisajelor pitoreşti pe care le oferă, precum tomberoane pline şi şobolani la colţ de bloc. Momentan, stau în chirie, într-un apartament de 42 de metri pătraţi, pentru care plătesc lunar circa 350 de euro, cu tot cu utilităţi. Un fleac, având în vedere salariul meu de 600 de euro”, spune Andrei H., proaspăt căsătorit, în căutarea unui apartament.
Lucrurile stau la fel şi la Timişoara, acolo unde, preţurile au crescut la finalul anului, ajungând la circa 1.289/ mp. Interesant este faptul că, preţurile din vestul ţării au crescut cu circa 0,8% la locuinţele vechi, în timp ce la apartamentele din blocurile noi s-a înregistrat o scădere de circa 0,6%.
La fel ca la Iaşi, clujenii îşi caută o nouă locuinţă mai mult spre periferie, pentru a scăpa de agitaţia urbană. Proprietăţile de la marginea oraşului Cluj-Napoca se vând cu preţuri simţitor sub cele din zonele centrale. Totuşi, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară. Preţurile se menţin peste pragul de 1.800 de euro/mp, chiar şi după luni de pandemie, mult peste Bucureşti care în ultimul timp a înregistrat la acest capital o tendinţă de scădere.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Cresc contribuţiile lunare pentru pensii. Cât costă cumpărarea vechimii
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
4 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Am si eu o intrebare: de unde naiba e asa cerere de case cand noi ne imputinam pe zi ce trece? din 22 milioane daca mai suntem 17 milioane, emigratie, natalitate negativa , etc. La mama in bloc zac niste apartamente nevandute de cativa ani caci proprietarii au murit, iar mostenitorii nu gasesc cumparatori. Alta faza mai e somajul a crescut, iar casele astea se vand pe credit. Stim bine cum plangeau bizonii pe la tv la criza din 2010 ca aveau credite in franci elvetieni si explodase cursul Nu suntem departe de acele vremuri...
Daca nu lucrezi si tu unde trebuie😉 Cred si eu ca nu ai bani. Romania ❤️
Am 2 vecini noi. Ambii functionari la stat. Asta este. Rumania ❤️
Da, da. Fix ca painea calda se vand :))))) Mai usor cu articolele platite de investitori si agenti imobiliari. Sunt sute de apartamente GOALE si hectare de case nelocuite in orasele mari ale tarii. Sunt dezvoltatori care vand cu 15% mai ieftin ca acum 2 ani si tot nu reusesc sa vanda. Si e abia inceputul.