Pandemia nu opreşte ascensiunea imobiliarelor. Preţurile cresc, dar apartamentele se vând ca pâinea caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

În topul oraşelor cu cele mai mari preţuri la apartamente rămân oraşele universitare, precum Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara.

Piaţa imobiliară din Iaşi rămâne în top chiar şi în pandemie, preţurile chiriilor şi al apartamentelor depăşind aşteptările multor specialişti pentru o perioadă de criză, aşa cum se anunţa a fi anul 2020. Creşterea preţurilor vine şi din faptul că, la Iaşi, blocurile noi, care răsar în toate cartierele de la marginea oraşului, îşi găsesc locatari chiar şi înainte de a fi construite.

Conform unor analize făcute de specialişti, un apartament la Iaşi se vinde în circa 45 de zile, în timp ce în Capitală e nevoie de 75-90 de zile, iar la Cluj-Napoca, de exemplu, de circa 70 de zile.

Potrivit indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat de proprietari a crescut anul trecut cu circa 2%, ajungându-se de la un preţ mediu de circa 1.057 de euro, la 1.080 euro/mp. Astfel, un apartament cu trei camere la marginea oraşului costă acum peste 80.000 de euro, preţul variind în funcţie de alte beneficii pe care le poţi avea la achiziţionare.

”Recent, m-am interesat de preţul unui apartament în zona CUG, zonă cu un trecut industrial. Am realizat că acest cartier a devenit extrem de apreciat de către ieşeni, în ciuda peisajelor pitoreşti pe care le oferă, precum tomberoane pline şi şobolani la colţ de bloc. Momentan, stau în chirie, într-un apartament de 42 de metri pătraţi, pentru care plătesc lunar circa 350 de euro, cu tot cu utilităţi. Un fleac, având în vedere salariul meu de 600 de euro”, spune Andrei H., proaspăt căsătorit, în căutarea unui apartament.

Lucrurile stau la fel şi la Timişoara, acolo unde, preţurile au crescut la finalul anului, ajungând la circa 1.289/ mp. Interesant este faptul că, preţurile din vestul ţării au crescut cu circa 0,8% la locuinţele vechi, în timp ce la apartamentele din blocurile noi s-a înregistrat o scădere de circa 0,6%.  

La fel ca la Iaşi, clujenii îşi caută o nouă locuinţă mai mult spre periferie, pentru a scăpa de agitaţia urbană. Proprietăţile de la marginea oraşului Cluj-Napoca se vând cu preţuri simţitor sub cele din zonele centrale. Totuşi, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară. Preţurile se menţin peste pragul de 1.800 de euro/mp, chiar şi după luni de pandemie, mult peste Bucureşti care în ultimul timp a înregistrat la acest capital o tendinţă de scădere.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cresc contribuţiile lunare pentru pensii. Cât costă cumpărarea vechimii

Ipocrizia AUR: nu vrea bani de la stat, dar cere mai mult decât a cheltuit în campanie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite