Paradoxul universitar de la Iaşi. Specializările cele mai căutate sunt cel mai slab cotate de Minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea „Cuza“ îşi aşteaptă bobocii
Universitatea „Cuza“ îşi aşteaptă bobocii

Universităţile ieşene îşi numără azi bobocii. Mai puţini decât în anii anteriori, dar, speră rectorii, mai bine pregătiţi. Rezultatele slabe ale Bacalaureatului de anul acesta vor lăsa sălile de curs aproape goale.

În anul universitar păşesc de astăzi la Iaşi aproape 60.000 de studenţi din toate ciclurile de studii. Deşi nu toate locurile au fost ocupate, universităţile tradiţionale au avut totuşi candidaţi pe locurile oferite. 2011 - 2012 este şi primul an universitar în care studenţii vor putea şti cât de performant este sistemul în care învaţă.

60.000 de studenţi încep azi anul universitar. Rămâneţi pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cum decurg evenimentele

Ministerul Educaţiei a împărţit în cinci categorii valorice programele oferite de universităţi: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab.

Universitatea „Al. I. Cuza" şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" din Iaşi conduc în clasamentele celor mai performante instituţii de învăţământ superior din ţară, conform noului clasament.

Astfel, la domeniul Matematică, facultatea de profil de la Universitatea „Cuza" este cotată ca fiind cea mai bună din ţară. Aceasta este urmată de omoloaga sa de la Universitatea din Craiova. Pe poziţii de top se află şi Facultatea de Informatică de la UAIC, cotată tot cu calificativul „A".

Ştiinţele reale, precum Chimia, Geografia şi Fizica au adus din nou universitatea ieşeană pe prima treaptă a podiumului alcătuit de Ministerul Educaţiei. Facultăţile de Geologie şi Geografie cea de  Ştiinţe ale Mediului şi Teologie Ortodoxă.

Admişi la facultate cu 5 la Bacalaureat

Calificativul „E", de la Economie

Cu toate acestea, universitatea ieşeană a reuşit şi „performanţa" de a primi calificativul „C" în unele dintre domeniile care, în mod paradoxal, atrag şi cei mai mulţi candidaţi, precum Ştiinţe Administrative, Ştiinţe Administrative, Psihologie şi Administrarea Afacerilor. Cea mai slabă clasare a Universităţii este la domeniul Economie, unde instituţia a primit abia calificativul „E".

Surpriză la admitere la Iaşi: cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" se clasează pe poziţii fruntaşe în top. Aceasta a primit calificativul „A" pentru domeniile Arhitectură, Inginerie Chimică, Inginerie civilă şi Instalaţii, Inginerie electronică şi telecomunicaţii, Inginerie geologic, Inginerie aerospaţială, Mecatronică şi robotică, Ingineria Materialelor, Ingineria Mediului şi Ingineria Sistemelor. În domeniul Inginerie industrială instituţia de învăţământ se „bate" cu o altă universitate ieşeană pentru poziţiile de top, şi anume cu Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ocupă prima poziţie în clasamentul pe domeniul Zootehnie şi pe Agronomie şi Horticultură, dar este calificată abia cu „B" la domeniul Ingineria produselor alimentare, unul dintre cele mai solicitate la admiterea de anul acesta. De asemenea, instituţia de învăţământ a primit şi un calificativ mai puţin măgulitor, „E" în domeniul Ingineria Mediului.

Viitorii studenţi de la Agronomie vor să fie bugetari şi să lucreze la OPC
Şi Universitatea de Medicină şi Farmacie conduce în clasamentele pe domeniile Medicină şi Farmacie, fiind cotată cu „A" la ambele categorii.

Vezi aici care sunt cele mai bune şi cele mai slabe universităţi în funcţie de programele de studiu!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite