Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Miroslava, situată la periferia municipiului Iaşi, va apărea cel mai mare parc industrial din Regiunea de Nord-Est. Din suprafaţa de peste 46 de hectare, jumătate a fost deja contractată de clienţi care anunţă investiţii de milioane de euro.

Miroslava Industrial Parc este singurul parc industrial din judeţul Iaşi recunoscut de Ministerul Dezvoltării şi este amplasat în localitatea declarată de Ministerul Finanţelor cea mai bogată comună din România în 2015. „Suntem comuna cu cea mai mare rată de dezvoltare din Moldova şi, probabil, printre primele din România. Companii puternice au venit deja la noi printre care şi Delphi Diesel System, una dintre cele mai corporaţii din lume“, spune primarul comunei Miroslava, Dan Niţă.

Astfel, în spatele fabricii Delphi, pe un teren de peste 46 de hectare a fost amenajat parcul industrial Miroslava. Deşi spaţiul va fi funcţional abia de anul viitor, deja jumătate din suprafaţă este deja antamată de clienţi. „Acum, avem undeva la peste 20 de hectare ocupate de clienţi greenfield. Aceştia îşi vor construi propriile spaţii în funcţie de nevoile de producţie. În prezent, avem cam 20 de clienţi. Vor mai fi licitaţii în funcţie de solicitările venite de la potenţiali clienţi. Ne dorim ca în zonă să fie un adevărat hub industrial“, a explicat Dorel Codină, directorul Miroslava Industrial Parc.

image

În parcul de la marginea Iaşiului vor fi rezidenţi firme importante precum Electra sau Gemini Cad Systems, fiecare cu câte o investiţie de circa 3 milioane de euro. Astfel, firma Electra a omului de afaceri Marian Berdan îşiva muta producţia la Miroslava pe o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi. De asemenea, Gemini Cad Systems va înfiinţa în parc un centru de cercetare-dezvoltare în care vor fi angajaţi în jur de 280 de specialişti.  

Printre cei care se vor muta la Miroslava se mai află SC Fildas Trading, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România, o firmă din grupul Fiterman, Look Ahead, şi Deme Macarale Oradea, cel mai mare operator de macarale din ţară. Totodată, tipografia Masterprint se va muta din actualul sediu în spaţiul de la Miroslava, dar şi  elveţienii de la Inovalabel, care vor face etichete autocolante pe care le exportă în Germania şi Elveţia.

„Investiţiile comunei sunt defalcate. Anul acesta vor fi făcute investiţii în reţelele de utilităţi şi o parte din drumuri, iar costurile vor fi de 3-4 milioane de lei. Spaţiile clienţilor din parcul industrial vor deveni operaţionale din 2018“, a punctat coordonatorul parcului industrial. Acesta a vorbit şi despre avantajele rezidenţilor din spaţiul amenajat la intrarea în municipiul Iaşi. Pe lângă amplasarea foarte bună, în spatele fabricii Delphi, accesul la drumul european şi la şoseaua de centură, spaţiul va fi racordat şi la utilităţi.

Rezidenţii vor beneficia de reţea de gaz, de energie electrică, de telefonie şi internet, dar şi alimentare cu apă şi sistem de canalizare. „Reţelele de utilităţi vor fi disponibile la limita drumurilor interioare, nefiind necesare investiţii mari din partea rezidenţilor“, se arată pe pagina de internet a parcului. Reţeaua de drumuri ce va fi amenajată de primărie va avea 7,3 kilometri.

„Pe lângă avantajele oferite de noi, ca parc, rezidenţii beneficiază şi de facilităţile fiscale oferite prin Legea 186/2013 prin care sunt scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor locale pe clădiri“, a afirmat Dorel Codină. Accesul se face prin licitaţie publică, cu strigare. Preţul porneşte de la 0,9 euro/mp/an, la care se adaugă o taxă de administrare de 0,5 euro/mp/an. În taxă sunt incluse serviciile: iluminatul public, paza, parcări, deszăpeziri.

În timp ce la Miroslava creşte cel mai mare parc industrial din Moldova, şefii Primăriei Iaşi se chinuie de ani buni să facă un astfel de parc în zona fostului Combinat de Utilaj Greu, dar deocamdată este doar la stadiul de idee.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite