Partea hidoasă a corupţiei din spitale. Bolnavi inculpaţi de Parchet după ce au dat mită unui chirurg pentru a fi operaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Bitere
Eugen Bitere

Nouă pacienţi sau aparţinători ai unor bolnavi din Iaşi au fost puşi sub acuzare de procurori fiind acuzaţi de dare de mită. În centrul investigaţiei se află un chirurg cardiolog cu experienţă care a fost plasat în arest la domiciliu.

Printre cei puşi sub acuzare de Parchetul de lângă Tribunalul Iaşi se numără şi Gheorghe P., un bărbat care ar fi fost de acord să îi ofere o mită de 4.500 de lei chirurgului. Banii ar fi fost daţi pentru ca fratele lui Gheorghe P. să fie operat la inimă. 

Parchetul a adunat probe că mita din acest caz ar fi fost pretinsă de doctor în luna aprilie şi acordată efectiv în luna mai 2017, după operaţie. Gheorghe P. a fost pus sub acuzare deoarece nu a făcut denunţ atunci când i s-ar fi cerut şpagă. 

O faptă similară este cea a pacientei Maria F., care i-ar fi oferit doctorului suma de 1.300 de euro, după ce acesta ceruse, în primă fază, 1.500 de euro. Banii ar fi fost daţi, de asemenea, pentru o intervenţie chirurgicală la care femeia a fost supusă. 

În aceeaşi situaţie se află alte şapte persoane care au fie calitatea de suspect, fie cea de inculpat în acest dosar. Cel care este acuzat că ar fi primit mitele este chirurgul Eugen Bitere, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, care este acuzat de 11 fapte de luare de mită,

Potrivit legislaţiei penale, atunci când sunt probe, orice pacient care este de acord să ofere mită unui cadru medical poate fi pus sub acuzare şi condamnat. Pentru a fi siguri că nu ajung să dea cu subsemnatul la Parchet atunci când sunt de acord să ofere bani necuvenţi cadrelor medicale, pacienţii au o singură opţiune. „Pentru a opera cauza de nepedepsire specifică unora dintre infracţiunile de corupţie, trebuie ca mituitorul sau cumpărătorul de influenţă să denunţe faptele, cu îndeplinirea condiţiilor instituţiei denunţului, înainte ca organele de urmărire penală să se fi sesizat cu privire la faptele denunţate“, ne-a explicat avocatul Olivian Moroşanu, din cadrul Baroului Iaşi. Cu alte cuvinte, în cazul pacienţilor lui Bitere ce au fost puşi sub acuzare, aceştia i-au oferit bani în timp ce acesta era în vizorul autorităţilor, surse judiciare precizând că în acest caz s-au folosit inclusiv tehnici de supraveghere a doctorului. 

Acuzaţiile lui Bitere

Medicul Eugen Bitere nu are voie să iasă din vila sa de pe strada Stejar - Tătăraşi, dar nici să ia legătura cu foştii săi pacienţi sau alţi martori din dosar. În documentul prin care, în iulie, s-a dispus măsura arestului preventiv pe numele său, procurorii arătau că „inculpatul a înţeles să exercite prerogativele cu care a fost învestit de către autorităţile statului în vederea realizării de foloase pentru sine“.

O primă faptă imputată medicului ieşean datează din octombrie 2016, atunci când Bitere ar fi pretins de la pacientul S.D.I. suma de 7.000 de lei în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale. Procurorii spun că pacientul nu a putut obţine această sumă, aşa că i-a oferit chirurgului, printr-un intermediar, „doar“ 4.000 de lei. Pe 6 iunie, chirurgul ar fi cerut tot 1.500 de euro, însă de această dată de la o pacientă şi fiica acesteia. La doar câteva zile, procurorii spun că, pentru o simplă consultaţie, doctorul a primit 100 de euro de la fiica unei paciente. Pe 15 iunie, Eugen Bitere ar fi pretins 1.500 de euro de la un pacient, primind efectiv suma de 1.300 de euro. 

După ce au adunat probe despre toate aceste fapte, procurorii au efectuat percheziţii atât acasă la medicul Bitere, cât şi la biroul acestuia de la spital, unde au descoperit o mică avere. Medicul avea acasă 23.500 de euro, 1.250 de dolari şi 3.500 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite