Pasagerii cursei aeriene Bergamo-Iaşi n-au găsit scannere speciale sau culoare separate în aeroport. Terminalul special, amenajat ulterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul Internaţional Iaşi
Aeroportul Internaţional Iaşi

Aeroportul Iaşi are ca destinaţii mai multe oraşe din Italia, ţară recent afectată de coronavirus, dar şi alte oraşe europene care fac legătura cu China, ţara unde a izbucnit epidemia. Cu toate acestea, nu sunt scannere termice, nici culoare separate, iar epidemiologul vine doar chemat.

În noaptea de duminică spre luni, 23 respectiv 24 februarie, la ora 02.35, pe Aeroportul din Iaşi au aterizat 180 de pasageri din Italia, Bergamo. În contextul în care este panică în Italia, ţară unde trăieşte cea mai mare comunitate de români din străinătate şi unde numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc, o astfel de cursă necesită măsuri speciale, însă la Iaşi nu au ajuns încă scannerele speciale de la Bucureşti.

Cei 180 de pasageri au fost aşteptaţi pe Aeroportul din Iaşi cu formulare. După ce li s-a verificat temperatura şi au completat câte un formular specific, pasagerii cursei Bergamo - Iaşi au putut părăsi Aeroportul. 

Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iaşi, spune că toţi călătorii au fost verificaţi medical, iar tot acesta declara cu câteva ore înainte de aterizarea avionului că Iaşul încă nu are acele scanere termice necesare într-o astfel de situaţie. Întrebat dacă ştie când vor ajunge acestea la Iaşi, Cătălin Bulgariu a spus că nu ştie. 

Conform noului regulament de prevenţie al Aeroportului Iaşi, la aterizare personalul aeronavei are obligaţia de a debarca câte 20 de pasageri, zece din faţa aeronavei, zece din spate. Aceştia se prezintă la ghişeu cu buletinul sau paşaportul, iar mai apoi le este verificată temperatura şi sunt rugaţi să completeze un formular pentru evidenţă. 

Pasagerul va trebui să scrie numele, zona din care vine, dacă a intrat sau nu în contact cu un pacient diagnosticat sau suspect de coronavirus, numărul personal de telefon şi cel al unei persoane apropiate. În cazul în care pasagerul spune personalului specializat că a avut simptome specifice infestării cu coronavirus, acesta va fi izolat la domiciliu timp de cel puţin zece zile, timp în care este monitorizat.

În ceea ce priveşte echipa medicală pregătită pentru preluarea unui caz suspect de coronavirus, părerile sunt împărţite. Directorul Aeroportului spune că exista permanent un medic epidemiolog la Aeroport, însa Conducerea DSP spune altceva. „Legat de culoarele separate din Aeroport, pot să vă spun că există un cabinet medical cu asistenţi medicali şi medic, iar activitatea şi modul în care şi-o organizează este de competenţa lor. Noi acordăm sprijin când se cere acest lucru. Mai exact, trimitem medic de specialitate în momentul în care suntem solicitaţi“, a spus Lucian Indrei directorul DSP Iaşi, într-o declaraţie citată de Ziarul de Iaşi.

Terminal special pentru pasagerii din Italia

După haosul creat aseară la aterizarea pasagerilor din Italia, Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iaşi, a anunţat ca terminalul T1 va fi redeschis exclusiv pentru pasagerii curselor dinspre Italia. Directorul Aeroportului din Iaşi a participat şi la şedinţa extraordinară a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, moment în care a solicitat trei scanere termice. 

„Terminalul T1 este pregătit pentru situaţii. Am făcut o solicitare pentru trei scanare termice. Medicii epidemologi sunt la Aeroport şi au termometre speciale”, a declarat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite