Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Pericol public în una dintre cele mai sărace comune din Uniunea Europeană. Primăria se poate prăbuşi în orice moment

4
27 Sep 2015 12:43:02
Autor: Elena Ungurean
Acoperişul primăriei din Lungani este găurit şi se poate prăbuşi
Acoperişul primăriei din Lungani este găurit şi se poate prăbuşi

Cei 15 angajaţi ai Primăriei din comuna ieşeană Lungani muncesc într-un fost conac boieresc, vechi de 150 de ani, care nu a fost niciodată reabilitat şi care în prezent este o ruină.

În Primăria din Lungani, angajaţii, dar şi toţi cei care îi trec pragul sunt expuşi pericolului din cauza condiţiilor groaznice din imobil. Sediul este un vechi conac al boierului Constantin Cerchez şi din 1864 de când a fost construit nu a benficiat niciodată de o reabilitare capitală. S-a ajuns în situaţia în care ploaia trece prin acoperişul spart şi riscă în orice moment să cadă peste angajaţi, pereţii sunt fisuraţi, iar tencuiala se desprinde. Primarul spune că nu are bani să facă investiţii în reabilitare şi nici nu poate să o renoveze pentru că nu este proprietar pe deplin. Atunci când a cumpărat clădirea de la moştenitorii boierului nu a achitat decât jumătate din cei 50.000 de euro ceruţi, cu diferenţa rămânând dator.
 
‘’Nu am mai avut fonduri ca să achit şi diferenţa. am cerut spirjinul Guvernului, le-am explicat că trebuie întâi să o cumpăr şi apoi să o reabilitez. Am făcut demersuri, am primit promisiuni, dar bani nu s-au aprobat nici până acum’’, spune Gheorghe Pricopie, primarul comunei Lungani. 
 
‘’Îmi era frică să intru în Primărie când ploua’’
 
Cei 15 angajaţi se plâng de condiţiile periculoase în care trebuiesă muncească. Cel maii frică le este atunci când plouă pentru că acoperişul este şubred, găurit, şi poate în orice moment să cadă peste ei. ‘’Vă spun sincer că în perioadele în care a plouat foarte mult mi-a fost frică să intru în clădire. Acoperişul este ca o sită, trece ploaia prin el’’, spune una dintre angajatele primăriei. Frică, dar şi ruşine de modul în care arată una dintre cele mai importante clădiri din comună le este şi localnicilor.
 
‘’Eu când am treabă intru repede şi rezolv. Stau cu inima strânsă când văd condiţiile de aici. Este păcat ca primăria, o instituţie importantă să arate în aşa hal’’, spune o localnică. Pentru a o reabilita, primarul susţine că ar avea nevoie de 20.000 de lei. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
Misterul soldaţilor-fantomă de pe Dealul Lunganilor, celebra „ţară de dincolo de negură“ a lui Mihail Sadoveanu
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Emm Emanuel
27.09.2015, 14:19:12

Cresti impozitul anual cu 3,5 LEI pe cap de locuitor si poti sa-ti renovezi amarata de cladire oficiala.

Pârşu
27.09.2015, 14:34:40

Oamenii sunt lenesi. Mai repede se plang ca le cade primaria in cap, decat sa puna mana si sa faca cateva proptele din lemn de fag, pe care sa le aseze in locurile esentiale.

+1 (1 vot)
cornel jurja
27.09.2015, 17:31:53

Intr-o comuna cu 50000 de euro si munca ce trebuie prestata de asistatii social se puteau construi doua primarii nu una, in loc sa se cumpere cu acei bani o jumatate de primarie iar asistatii social sa stea cu burta la soare sau sa ingrijeasca turmele si gospodariile primarului, viceprimarului si secretarului.

Mara Mara
27.09.2015, 18:50:01

Povestea nu e credibila, adica primarul a cumparat conacul dar a platit numai jumatate din suma ceruta si nu se considera proprietar. Atunci, cine e proprietar, daca nu el, cumparatorul? Este atat de greu sa pui niste stalpi care sa sustina grinzile, in anumite puncte, incat sa nu se mai crape peretele? Pacat de conacul asta frumos, ca a incaput pe mainile unui primar neajutorat ca acesta. Dar asa este, conacele au fost cam peste tot facute sedii de CAP, CUASC-uri, si nu au fost restaurate sau rehabilitate cladirile. Dumnezeu cu mila! Totusi, sa te duci in fiecare zi la lucru cu gandul ca pica tavanul pe tine..? Nici asta nu e de inteles. Satul sa se organizeze si sa faca o zi de claca, sa repare cladirea primariei. Cu bani, fara bani, fiecare aduce si face ce poate.

Modifică Setările