Pericolele epilării cu laser. De ce „trebuie făcută de persoane cu pregătire medicală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO dermalife.md
FOTO dermalife.md

Medicii dermatologi sunt de părere că epilarea cu laser trebuie efectuată de persoane cu pregătire medicală în acest sens, la fel ca orice altă procedură medicală. În prezent, numeroase saloane de înfrumuseţare oferă servicii de epilare cu laser, dar instruirea angajaţilor se rezumă la doar câteva ore.

Epilarea permanentă cu laser, o metodă la care apelează tot mai multe persoane şi care este efectuată în multe saloane de înfrumuseţare, poate veni la pachet cu numeroase leziuni la nivelul pielii atunci când este făcută de o persoană fără pregătire medicală.  

Dermatologii trag un semnal de alarmă şi spun că epilarea cu laser este un act medical, deci este nevoie de respectarea unor rigori pentru a nu fi afectată sănătatea celor care recurg la această procedură. Dacă operaţiunea este efectuată de personal medical bine pregătit, iar pacientul respectă indicaţiile de îngrijire a pielii de dinainte şi de după şedinţă, efectele nedorite sunt rare şi minime. În caz contrar, însă, lucrurile pot deveni dramatice.

„Epilarea definitivă este un act medical şi trebuie făcut de persoane cu pregătire medicală. Există indicaţii şi contraindicaţii ale acestei epilări definitive. Aceste indicaţii şi contraindicaţii ţin de structura pielii şi de starea de sănătate a organismului. Astfel, acestea trebuie stabilite de comun acord, printr-un dialog medic-pacient”, ne-a spus prof. dr. Laura Solovăstru, medic dermatolog ieşean.

„Medicii” din saloanele de înfrumuseţare

În prezent, există situaţii în care, în saloanele de înfrumuseţare, această procedură este efectuată de angajaţi fără pregătire medicală, instruiţi în doar câteva ore, de cele mai multe ori de către cel care vinde aparatul pentru epilarea cu laser. Dermatologii sunt de părere că responsabilitatea celor care efectuează o astfel de procedură nu se poate reduce doar la cele câteva ore de instruire. Este de nevoie de pregătire medicală. 

„În general, industria care se ocupă cu comercializarea acestor aparate de epilare este una foarte liberă şi destul de bine poziţionată în piaţă. Ca atare, oricine dispune de mijloace financiare poate achiziţiona fără probleme un astfel de aparat. Până aici, totul în regulă. Dar de la achiziţionare până la utilizarea unui astfel de aparat pe scară largă, este o discuţie destul de serioasă”, a adăugat dermatologul ieşean Laura Solovăstru.

Avizul medicului dermatolog

Persoanele care vor să scape de firele de păr nedorite şi vor să apeleze la o astfel de procedură ar trebui să consulte în prealabil un medic dermatolog, să ceară avizul şi să discute despre eventualele contraindicaţii pe care şi le asumă sau nu. Anumite patologii ale persoanelor, zonele cu negi, aluniţe şi pistrui pot ridica anumite contraindicaţii pe care doar medicii dermatologi le pot semnala.

Pot fi persoane care au o contraindicaţie, o patologie, cliente care suferă de boli autoimune, spun dermatologii.

„Eu consider că înainte de epilare definitivă ar trebui să consultăm un medic dermatolog şi să punem la punct lucrurile legate de această manevră. Eu cred în dialogul medic-pacient. Starea noastră de sănătate este una atât de preţioasă dintotdeauna, iar acum, de un an, este mai preţioasă şi mult mai vulnerabilă, încât să ne permitem să facem diferite proceduri asupra organismului nostru, pielii noastre, fără un aviz medical”,  ne-a mai spus prof. dr. Laura Solovăstru.

La medic după epilarea cu laser

Medicul citat spune că de-a lungul timpului au existat situaţii în care persoanele care au apelat la o astfel de procedură, deşi nu au consultat un dermatolog în prealabil, au avut nevoie de îngrijiri medicale după epilare. Cea mai frecventă afecţiune la nivelul firelor de păr este foliculita.

Aceasta este determinată de bacterii sau de fungi, poate fi identificată relativ uşor de medici, iar în cazul acestei probleme de sănătate nu se recomandă epilarea cu laser, deoarece pot apărea infecţii grave ale pielii ulterior. 

„Accidentele, incidentele şi chiar efectele adverse au tot apărut. Şi cred că nu numai la mine, ci şi ceilalţi colegi dermatologi s-au confruntat cu astfel de situaţii. Riscurile la care se expune pacientul depind de tipul de aparat folosit, fiind aparate laser cu lungimi de unde diferite, de tipul pielii, de prezenţa unor leziuni pe suprafaţa pielii, trebuie să fie evaluat tegumentul”, a conchis medicul dermatolog.

Tocmai de aceea, prin consultarea unui medic dermatolog, putem evita situaţiile neplăcute care pot apărea după procedura epilării cu laser. 

Industria epilării definitive, afectată de coronavirus

În contextul pandemiei de coronavirus, numărul cererilor de epilare definitivă a scăzut, clientele temându-se de infectare. „A scăzut numărul. E temerea aceasta de infectare. Având în vedere faptul că procedura se efectuează în contact relativ apropiat cu clientul, mai ales dacă sunt proceduri la nivelul feţei”, spune un reprezentant al salonului Epilare Laser Iaşi.

Clientele sunt sfătuite să meargă la medicul dermatolog în cazul în care prezintă nişte probleme dermatologice. „Dacă se sesizează că au nişte probleme dermatologice, le sfătuim să meargă la un control”, a adăugat reprezentantul salonului Epilare Laser Iaşi.

Întrebat de reporterul „Adevărul” dacă angajaţii au fost pregătiţi pentru a putea efectua o astfel de procedură, reprezentantul salonului ne-a spus că a existat o instruire.  „Da, angajaţii salonului sunt pregătiţi. Ştiu tot ce trebuie să ştie despre procedura în sine. De la pregătirea pacientului până la finalizarea procedurii. Nu se neglijează aceste aspecte”, a spus acesta. 

Prof dr. Laura Solovăstru a ţinut să sublinieze, în contextul acestei controverse, că medicii dermatologi nu se opun epilării definitive, ci îşi doresc ca această procedură să se efectueze în condiţii de siguranţă, de către un personal cu competenţe medicale dovedite.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel mai mare exod de forţă de muncă: Aproape un milion de străini, printre care şi români, au părăsit Marea Britanie

Scandal între Diana Şoşoacă şi Grigore Cartianu: Sunteţi plătit de USR! / Nu fiţi mahalagioacă! VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite