Cea mai mare universitate privată din Moldova, în colaps. Fiscul scoate la mezat sediul Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi, plus alte trei imobile din patrimoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea „Petre Andrei“
Universitatea „Petre Andrei“

Administraţia Judeţeană pentru Finanţe Publice Iaşi a pus sechestru pe imobilele din patrimoniul Universităţii „Petre Andrei“, pe care le scoate la vânzare, prin licitaţie publică, în data de 17 octombrie.

Cea mai mare universitate privată din Moldova a fost scoasă la vânzare de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGPF). Potrivit datelor furnizate de această instituţie, licitaţia publică pentru bunurile Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi va avea loc pe 17 octombrie, de la ora 10, la sediul DGFP Iaşi.

Printre clădirile principale scoase la mezat de către Fisc se numără şi construcţia de 13 etaje în care funcţionează universitatea, situată într-o zonă centrală a Iaşiului, pe strada Otlia Cazimir. Potrivit aceleiaşi surse, pe lângă Fisc, pe lista creditorilor universităţii ieşeni se află şi Garanti Bank.

Afacere neinspirată pentru rector
În ceea ce priveşte datoriile pe care Universitatea “Petre Andrei” le are către stat, acestea nu au fost făcute publice pe site-ul Administraţiei Fiscale. Reporterii “Adevărul” au încercat, ieri, să ia legătura cu persoanele aflate la conducerea instituţiei de învăţământ însă aceastea nu au putut fi contactate.

Referitor la datoriile pe care universitatea le-ar avea către unitatea bancară, potrivit informaţiilor “Adevărul”, acestea ar curge dintr-un împrumut de aproximativ 4 milioane de euro contractat în 2010 de către reprezentanţii instituţiei de învăţământ. Pentru acea datorie, la vremea respectivă, s-a pus gaj atât sediul central al universităţii, cât şi mini-hotelul “Studis”, situat în proximitate.

Imobilul destinat cazării studenţilor fusese cumpărat înainte de a fi gajat de către “Petre Andrei” de la omul de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu pentru suma de 3,8 milioane de euro. Acum, respectivul imobil este scos la mezat cu un preţ de pornire de peste 15 milioane de lei.

Sediul Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi

image

În ceea ce priveşte sediul central al universităţii, cea mai înaltă clădire din Iaşi, preţul de pornire al licitaţiei este de aproape 31 de milioane de lei. De asemenea, printre bunurile scoase la mezat se mai numără două apartamente de pe strada Gavriil Muzicescu deţinute de reprezentanţii universităţii, dar şi o cotă indiviză asupra unui alt imobil.

Latifundiarul Iaşiului, implicat în licitaţie
Pe lângă bunurile proprii ale instituţiei de învăţământ ieşeană, în aceeaşi zi vor mai putea fi vândute şi două terenuri de 43.300 de metri pătraţi ce îi aparţin omului de afaceri ieşean Ioan Zapodeanu, considerat unul dintre cei mai importanţi latifundiari din Capitala Moldovei.

Zapodeanu a garantat cu cele două terenuri creditul făcut de “Petre Andrei” la Garanti Bank. Contactat de “Adevărul”, Zapodeanu a menţionat că “nu îşi aminteşte” valoarea creditului pentru care a depus gaj, precizând totodată că la vremea respectivă şi-a luat măsuri de precauţie pentru a nu rămâne păgubit.

Ioan Zapodeanu a garantat datoriile făcute de UPA cu ipotecă pe două terenuri. Fiscul vrea să valorifice, la preţul de pornire de 3.413.304 lei fără TVA, cele două parcele din categoria de folosinţă fâneaţă şi cu suprafaţa totală de 43.300 mp.

“M-a rugat cineva de bun simţ (n.r. Doru Tompea, rectorul universităţii), acum vreo doi-trei ani, să pun gaj aceste două terenuri. Am acceptat atunci pentru că şi aşa stăteau degeaba. Am semnat însă un act prin care m-am acoperit în cazul în care s-ar fi ajuns la situaţii de genul acesta. Sincer, eu nici nu ştiam că au fost scoase la licitaţie, nu am fost înştiinţat”, ne-a spus Ioan Zapodeanu.

Peste 50 de milioane de lei valorează imobilele UPA
Colapsul financiar al Universităţii “Petru Andrei” pare a nu avea justificare dacă e să ne raportăm la veniturile din 2012. Potrivit unor date ale Ministerului Finanţelor Publice, în 2012, instituţia ieşeană a încheiat anul cu venituri din activităţi fără scop patrimonial în valoare de 13,3 milioane de lei şi cu un profit de 555 de lei.

Cea mai importantă clădire este chiar sediul universităţii, o construcţie cu regim de înălţime D+P+M+13E şi cu suprafaţa construită de 1.070 mp. Pentru aceasta, Fiscul a stabilit preţul de pornire a licitaţiei la 30.930.745 lei, fără TVA.

O altă proprietate scoasă la licitaţie este căminul de 4 etaje din strada "Otilia Cazimir", cu suprafaţă construită de 818,71 mp şi terenul aferent de 1.280 mp, din care 114 mp sunt concesionaţi. Preţul de pornire a licitaţiei este de 15.266.109 lei fără TVA.

Cel de-al treilea imobil al Universităţii "Petre Andrei" supus valorificării prin licitaţie publică se află pe strada "G. Musicescu", la numerele 5 şi 6, fiind compus din două spaţii aflate la parterul blocului A, cu suprafaţa de 89,16 mp şi 289 mp, precum şi din terenul aferent cotei indivize, în suprafaţă de 120,35 mp. Preţ de pornire a licitaţiei, pentru cele două spaţii şi terenul aferent, este de 1.496.462 lei fără TVA.

Pe aceeaşi temă:

Hotel scos la vânzare de Fisc în Iaşi. Executarea silită a fost cerută de angajaţii Universităţii "Petre Andrei"

FOTO VIDEO Top 3 cele mai înalte clădiri din Iaşi. Universitatea "Petre Andrei" rămâne pe primul loc de aproape 10 ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite