Polenizarea legumelor cu bondari din import este ultima tehnică folosită de fermierii din judeţul Iaşi care au solarii. Legumicultorii spun că metoda este eficientă, iar calitatea legumelor creşte. Bondarii sunt folosiţi pentru polenizarea tomatelor.
La începutul anilor 90', cercetătorii au căutat soluţii naturale pentru polenizare. Iniţial, au folosit albine, însă acestea erau agresive. Aşa că s-au îndreptat spre rudele lor - bondarii.
„La început nu prea m-a încântat, pentru că am crezut că nu prea o să facă treabă. Dar sunt destul de buni. Ne mai scutesc şi pe noi ne muncă”, spune Cristian Dascălu, legumicultor din Iaşi.
Bondari autohtoni vs bondari de import
Pe piaţa românească se găsesc la vânzare doar stupi cu bondari din import. Specialiştii Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) Iaşi au constatat că insectele autohtone evită florile tomatelor, pentru că au nectarul amărui. Astfel, bondarii autohtoni pot poleniza doar plante cu nectar dulce. Insectele din străinătate au fost crescute în laboratoare specializate, pentru a poleniza culturile de roşii din solarii.
„Activitatea bondarului este una destul de uzuală. Evităm, în primul rând, să utilizăm biostimulatorii artificiali de creştere. Aceştia sunt responsabili de foarte multe boli, printre care şi cancer”, spune prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector al USV Iaşi.
Insectele din import pot fi procurate din magazine sau din import. Nu rezistă decât la temperaturi cuprinse între 10 şi 23 de grade.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
3 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Ce-or să spună șoșocii, ce aveți cu bondarul nostru românesc, de ce reclama asta negativă, discriminaree!
Sigur n-au fost ucise coloniile de albine cu pesticide și alte alea, ca în China sau SUA?
bondari modificați genetic