Portret/ Ecaterina Anton colorează viaţa studentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Anton
Ecaterina Anton

Creatoarea de accesorii handmade şi de obiecte decorative vrea să se reapropie de domeniul studiat la facultate, Design Vestimentar. A hotărât să-şi încerce talentul şi să confecţioneze manual obiecte  doar pentru că avea nevoie de bani pentru a pleca la mare.

A trecut aproape un an de atunci. A aflat de la o prietenă de unde poate cumpăra fimo, materialul folosit cel mai des de realizatorii de handmade.
„L-am luat ieftin şi pe datorie. Voiam să fac cercei, să-i vând şi să plec în Vama Veche. Cred că atunci i-am făcut cadou aproape pe toţi“, îşi aminteşte Ecaterina.

Designer de frigidere

Înainte de cercei, brăţări şi broşe, Ecaterina a făcut un timp şi design industrial la Universitatea de Arte „George Enescu“. Dacă domeniul nu i-ar fi cerut să fie mai mult inginer decât artist, poate ar fi continuat.

„Unul dintre proiecte a fost să realizez designul unui frigider. Cu siguranţă nu aveai multe opţiuni. De altfel, profesorii ne avertizaseră că trebuie să avem şi cunoştinţe tehnice pentru că altfel ideile noastre nu pot fi puse în practică, deci n-au utilitate“, explică tânăra. Povesteşte amuzată de lămpi cu forme inedite, care însă nu aveau nicio şansă să stea în picioare.

Decizia de a-şi schimba specializarea a venit firesc. Textilele erau mult mai accesibile, mai „asortate“ felului ei de a fi. Distanţa de la ce a învăţat la ce face pentru un venit în plus nu este foarte mare.

Cerceii, colierele, broşele, cutiile pentru ceai, vazele pe care ea le realizează manual fac multe victime, cele mai multe, studente. „În general, fetelor chiar le place ceea ce fac şi vor să cumpere. De aceea şi trec des prin cămine sau merg frecve nt la târgurile de handmade“, mai spune ea. Pe lângă stil şi pozitivism, accesoriile şi obiectele decorative vin cu un mesaj: „Reciclaţi, nu aruncaţi, casa v-o înfrumuseţaţi“. Asta pentru că se întâmplă adesea ca o cutie de ceai frumos îmbrăcată în pânză colorată să fie de fapt o veche cutie de cafea.

Vrea să organizeze târguri săptămânale

În timpul liber, a animat şi pereţii din sala de mese a unei grădiniţe din Tătăraşi. „Chiar mi-a făcut plăcere. Mi s-a zis că nu vor personaje cunoscute din desene animate, aşa că am improvizat. Nu m-ar deranja să mai fac asta“, recunoaşte Ecaterina.

Până atunci, însă, preferă să-şi îndrepte atenţia spre alte două proiecte complementare: un târg săptămânal de handmade care să ofere o alternativă permanentă ieşencelor şi revenirea la textile, la design vestimentar. Tocmai de aceea plănuieşte să-şi cumpere o maşină de cusut.

Profil

Născută: 21 octombrie 1985, Huşi. 
Studii: A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Secţia Textile.
Familie: Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri

De ce îţi doreşti să organizezi târguri lunare de handmade?
Cred că un astfel de eveniment ar prinde bine la Iaşi. Mi-ar plăcea să fie un fel de tradiţie, să ştie lumea că în fiecare duminică, dacă vrea, poate merge la târgul de handmade pentru a-şi cumpăra accesorii unicat.

Cum a fost experienţa ta în design industrial?
A fost ciudat, trebuia să fii mai mult inginer decât artist. Puteai fi oricât de creativ, dar modelul gândit de tine nu putea fi construit pentru că, spre exemplu, sfida puţin legile fizicii. Atunci nu conta ce ai creat. În plus, domeniile reale nu sunt tocmai preferatele mele, deşi am urmat un profil de contabilitate în liceu.

Ce-i place
Fără să stea mult pe gânduri, a ales: îi plac animalele. „Mă gândeam cu nişte prieteni să facem un padoc pentru animalele fără adăpost. Bineînţeles, e un proiect costisitor. Oamenii care ar vrea să se relaxeze ar putea veni să le hrănească. Dacă ne-am permite, am construi tot acolo şi un spaţiu unde bătrânii ar putea locui şi îngriji animalele. Ar fi mai plini de viaţă“, spune Ecaterina.

Ce nu-i place
„Mă deranjează că toţi cei care au talent la desen îşi spun din start artişti. Din punctul meu de vedere, a fi artist înseamnă mult mai mult de atât“, explică ea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite