Portret/Doru Baltag alungă boala cu ajutorul acelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Baltag
Doru Baltag

Este neurolog la Spitalul de Recuperare din Iaşi. Din dorinţa de a-şi trata mai bine pacienţii, a învăţat şi tehnica acupuncturii pe care o aplică cu succes. Şi-a dorit să fie medic încă de când avea 5 ani, după ce viaţa l-a pus la grea încercare.

„Am făcut o boală autoimună, purpură trombocitopenică, care nu a putut fi tratată de medicul de familie din Bogdăneşti“, îşi aminteşte medicul. A plecat atunci, însoţit de tatăl său, spre Fălticeni. „Drumul l-am făcut cu căruţa şi pe parcursul a trei-patru ore, cât a durat, m-am întrebat ce se va întâmpla cu mine şi ce fel de medic voi găsi la Fălticeni. Mi-am dorit să fie blând şi bine pregătit şi mi-am spus că, dacă voi ajunge şi eu medic, voi încerca să-mi dezvolt aceleaşi calităţi“, spune Doru Baltag, care a găsit într-adevăr un medic aşa cum şi l-a dorit, iar după o săptămână de tratament s-a vindecat.

Momentul decisiv în alegerea drumului s-a petrecut însă în clasa a XI-a, când a luat premiul întâi la faza naţională a olimpiadei de biologie. Acest succes l-a încurajat să urmeze medicina, iar un an mai târziu, în 1976, a dat admitere la Facultatea de Medicină din Iaşi, unde a intrat cu 9,20. Când a venit vremea să-şi aleagă specializarea, Doru Baltag a optat pentru neurologie.

Dureri care duc la sinucidere

Cazurile cu care s-a confruntat în perioada rezidenţiatului l-au determinat să caute şi alte metode de  tratare a simptomelor şi a afecţiunilor neurologice. „Între primii pacienţi am avut doi bolnavi cu nevralgie de trigemen, o afecţiune care se manifestă prin dureri atroce la nivelul feţei şi care răspunde foarte greu la tratamentul medicamentos. Durerile sunt atât de puternice, încât se poate ajunge la suicid“, povesteşte medicul, care a descoperit în tratatatul semnat de profesorul Constantin Arseni că acupunctura poate fi o metodă de tratament în astfel de cazuri. Dornic să afle mai multe despre tehnica medicală chinezească, neurologul s-a înscris la Centrul de Acupunctură din Bucureşti, iar în 1992 a obţinut diplomă în acupunctură. „Acupunctura a venit din nevoia de a-mi completa paleta terapeutică“, precizează Doru Baltag.

Pe urmele semului care să-l ducă în istorie

Prima obsesie în materie de acupunctură, după propria mărturisire, a fost combaterea problemelor de tonus muscular la pacienţii cu sechele provocate de accidentul cerebral.

„Aveam astfel de pacienţi în Clinica de Neurologie şi acupunctura m-a ajutat să obţin un grad de relaxare musculară, însă efectul acupuncturii în astfel de cazuri e de scurtă durată“, completează medicul. Acele sunt însă eficiente în alte afecţiuni sau simptome, precum insomnia, cefaleea sau durerile lombare, însă nu toţi pacienţii sunt deschişi la această metodă. „Dacă o persoană nu e convinsă, nu duc muncă de lămurire. Decisivă pentru succesul acupuncturii este receptivitatea pacientului“, susţine neurologul.

De trei ani, Doru Baltag este şi director medical, funcţie care-i răpeşte atât din viaţa de familie, cât şi din timpul pe care l-ar putea dedica pacienţilor. Medicul îşi numără anii de carieră după vârsta fetei, iar pe cei de specializare în neurologie, după vârsta băiatului.

După 26 de ani în slujba medicinei se consideră un om împlinit, atât în plan profesional, cât şi familial. Are însă şi o neîmplinire. „N-am descoperit niciun semn neurologic care să-mi poarte numele, dar nu am abandonat lupta. Lucrurile de geniu sunt descoperite întâmplător. Trebuie doar să fii atent şi să pui cap la cap tot ce observi“, spune neurologul.   

Profil

Născut: 19 iunie 1957, Râşca, judeţul Suceava.
Studii. Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Ce afecţiuni poate trata acupunctura?
Efecte durabile se obţin în tratamentul insomniei, al cefaleei, al durerilor lombare sau cervicale, dar şi în cazul copiilor care îşi fac nevoile în pat, în timpul somnului. Cele mai multe succese le-am avut în tratarea insomniei şi a durerii lombare, cauzată de discopatie.

Cât durează o şedinţă de acupunctură?
Între 20 şi 40 de minute, depinde de afecţiunea pe care vrem să o tratăm.  

Ce-i place
Medicului îi place sportul. „Am practicat tenisul de câmp, tenisul de masă şi voleiul, la nivel de amatori“, spune neurologul. De asemenea, îi place să-şi petreacă puţinul timp liber cu familia şi să călătorească. Italia, Uruguay şi Singapore sunt câteva dintre ţările care l-au impresionat. „Mi-ar plăcea să ajung în Barcelona, dar şi să văd cascada Niagara“, spune medicul.

Ce nu-i place
Doru Baltag nu suportă minciuna, lăcomia şi violenţa. „Cred că lucrurile s-ar derula altfel într-o societate, dacă am fi sinceri, dacă am putea comunica în linişte şi dacă am putea avea încredere în cei din jur“, crede neurologul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite