Povestea ieşencei care a dat Bacalaureatul la 43 de ani, pentru a-şi ambiţiona copiii. Acum vrea la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Duzinschi    FOTO Captură de ecran/digi24.ro
Cătălina Duzinschi    FOTO Captură de ecran/digi24.ro

A vrut să le arate copiilor ei cât de importantă este şcoala şi a dat Bacalaureatul anul acesta, la 25 de ani distanţă de momentul în care ar fi trebuit să o facă. Este povestea ieşencei Cătălina Duzinschi (43 de ani) care din dorinţa de a-i provoca pe alţii s-a ambiţionat în primul rând pe sine.

Ieşeanca Cătălina Duzinschi are o poveste de viaţă numai bună de pus în ramă. La 43 de ani, ea a dat Bacalaureatul (şi l-a şi luat, cu media 6,70) chiar dacă au trecut 25 de ani de momentul în care a finalizat cursurile liceale şi s-a desprins complet de ceea ce înseamnă şcoală. 

Recunoaşte, însă, cu francheţe, că pentru acest rezultat a fost nevoie de un efort imens, în condiţiile în care timpul îi este foarte drămuit, având în vedere că merge la serviciu şi că trebuie să aibă grijă şi de casă şi de familie. 

Ambiţia ei i-a impresionat până şi pe profesori, care spun că ieşeanca este numai şi numai de admirat pentru ceea ce a izbutit să facă.

 „Este mult mai greu în momentul în care ai o familie, în momentul în care ai responsabilităţi legate de partea profesională, de serviciu, să ai aceeaşi disponibilitate pe care o are un tânăr care nu se ocupă decât de învăţat”, explică Mihaela Gotcu, directoarea Colegiului „Emil Racoviţă” din Iaşi, unitatea şcolară unde a susţinut Cătălina examenele. 

Chiar şi cu „bonusul” de admiraţie câştigat din partea celorlalţi pentru efortul ei, femeia în vârstă de 43 de ani spune că uneori îi este ruşine că nu a făcut acest pas la momentul potrivit, adică acum 25 de ani.

 „Încă nu văd lucrurile aşa, ca pe un mare «wow», ba uneori m-am ruşinat că n-am făcut la timp, sincer. Era o obligaţie, pentru că eram conştientă că nu se poate fără pasul asta. Fără etapa asta nu se poate şi atunci nu-mi pare rău, aş relua oricând”, spune Cătălina.

„Se poate. Chiar se poate”

Cătălina Duzinschi a susţinut probe la română, biologie şi matematică, deşi nu este „prietenă” cu toate materiile. spune că matematica i-a dat cele mai multe bătăi de cap, chiar şi aşa, subliniază că se poate.

„Româna şi biologia, pentru că acolo eu vibrez mult, sigur că astea n-au fost foarte complicate. În câteva zile, aşa, am absorbit materia efectiv. Matematica mi-a dat bătăi de cap, dar se poate. Chiar se poate!”, spune Cătălina.

În urmă cu aproape 30 de ani, atunci când a finalizat cursurile gimnaziale, Cătălina a fost pusă într-o situaţie dificilă. Femeia povesteşte că dorinţele ei şi ale părinţilor au fost diferite. Astfel, viaţa Cătălinei a fost decisă de părinţii ei care şi-au dorit să urmeze un liceu cu profil economic, pentru a deveni contabilă. Cu toate acestea, aspiraţiile ei erau diferite, dorindu-şi să studieze limbi străine.

„După Revoluţie, era trendul ăla că toată lumea trebuia să devină contabil. Nu au fost de acord părinţii să rămân pe linia asta, limbi străine, şi s-a insistat să merg la Economic. Mi-au zis: «Acolo o să ieşi contabilă, faci ceva în viaţa, câştigi bani»”, povesteşte Cătălina.

Nu a luat examenul şi a renunţat la şcoală pentru o vreme. Acum spune că a simţit că trebuie să fie un exemplu pentru copiii ei, aşa că s-a înscris la liceu la „fără frecvenţă”.

„Pentru copiii mei a fost o lecţie foarte importantă asta. Eu le-am arătat o lecţie, nu neapărat le-am explicat, le-am arătat o lecţie, ce mult contează să înveţi la timp”, explică mama de 43 de ani.

Cătălina Duzinschi este cosmeticiană. Acum, după ce a trecut cu bine de Bacalaureat, îşi doreşte să se înscrie la Medicină, la specialitatea Asistenţă Medicală.

Elevii de 10 din Iaşi

Examenul de Bacalaureat 2021 a scos la iveală mai multe poveşti de succes. La Iaşi au fost şapte persoane care au luat nota maximă. Astfel, din acest punct de vedere, Iaşul se situează pe locul al II-lea la nivel naţional, Bucureştiul fiind primul, cu 21 de medii de zece.

Toţi cei şapte elevi care au primit nota maximă au ţinut să transmită celorlalţi mesaje încărcate de emoţii şi mândrie. Bunăoară Răzvan Iulian Mogîldeaţă, singurul elev „decarist” din mediul rural ieşean, a transmis faptul că Bacalaureatul nu este un simplu examen, ci este momentul în care trebuie să te detaşezi de emoţii şi griji.

„Bacalaureatul nu este doar un simplu examen, ci reprezintă într-adevăr examenul maturităţii. Este momentul în care trebuie să ne detaşăm de emoţii şi griji, astfel încât să rămânem focusaţi pe obiectivul nostru principal. Pentru mine Bacalaureatul a însemnat emoţii, pregătire intensă, dar şi nostalgie, deoarece se încheie o etapă unică în viaţă, liceul. Datorită profesorilor am reuşit această performanţă, iar în acest mod doresc să le transmit mulţumirile şi recunoştinţa pe care le-o port pentru ajutorul şi încurajările acordate”, ne-a mărturisit elevul Răzvan Iulian Mogîldeaţă.

Judeţul Iaşi se plasează pe locul al II-lea la nivel naţional, după Cluj, cu o reuşită de 81.9 la sută, candidaţi din promoţia curentă care au trecut la testul maturităţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Culisele demiterii lui Alexandru Nazare. Care sunt adevăratele motive ale mazilirii ministrului Finanţelor

Planul mercenarilor în Ucraina: o mizerie extrem de periculoasă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite