Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Povestea primei femei profesor de oftalmologie din lume. Cum a ajuns Elena Densuşianu-Puşcariu la Iaşi

0
5 Sep 2018 04:25:11
Autor: Simona Stanciu
Elena Densusianu FOTO Federaţia Sanitas
Elena Densusianu FOTO Federaţia Sanitas

Una dintre cele mai importante personalităţi a lumii medicale româneşti este Elena Densuşianu-Puşcariu, prima femeie profesor universitar în domeniul medical din România şi prima femeie profesor de oftalmologie din lume.

Fiică a filologului Aaron Densuşianu şi sora criticului literar Ovid Densuşianu, Elena s-a născut în Făgăraş. A fost atrasă de domeniul medical. A urmat cursurile Liceului „Principatele Unite” din Iaşi după care s-a înscris la Facultatea de Medicină din acelaşi oraş. La 24 de ani şi-a luat doctoratul, susţinând teza în 1899 şi devenind astfel prima femeie doctor în medicină din România. 
 
A plecat apoi la Paris, unde s-a specializat în anatomo-patologie şi a lucrat cu importante personalităţi medicale. Potrivit unui material prezentat de Federaţia Sanitas România, la întoarcerea în ţară, a ocupat funcţiile de preparator la Laboratorul de Anatomie Patologică al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, medic secundar al Eforiei, medic secundar al Spitalului “Sf. Spiridon” din Iaşi, medic secundar al Serviciului de “Boale de Ochi”, docent în oftalmologie al Facultăţilor de medicină din Iaşi şi Bucureşti, asistent al “Clinicei Oftalmologice” din Bucureşti, apoi şef de clinică, în 1920 devenind şef al Clinicii de Oftalmologie din Iaşi. 
 
A publicat peste 100 de lucrări de specialitate ca unic autor sau în colaborare cu personalităţi din lumea medicinii, precum  Victor Babeş, Gheorghe Marinescu sau G. Socor. În anul 1927 a fost aleasă preşedinte al Societăţii de Medici şi Naturalişti - prima societate ştiinţifică românească, înfiinţată la Iaşi, în anul 1833. 
 
A fost căsătorită cu Emil Puşcariu, profesor de histologie la Facultatea de Medicină din Iaşi, creator al Institutului antirabic din Iaşi, politician şi artist plastic. Elena Densuţianu a murit la Iaşi în 1966. Serviciul oftalmologic al Spitalului “Sf. Spiridon” din Iaşi poartă azi numele Clinica I Oftalmologică “Prof. dr. Elena Puşcariu”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările