Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Povestea unei supravieţuitoare. Povaţa tinerei care a ars în club, acum 13 ani. „Lăsaţi tinerii arşi să-şi vadă părinţii”

1
12 Nov 2015 13:30:03
Autor: Iulia Ciuhu
Monalisa a suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corporală FOTO: Facebook
Monalisa a suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corporală FOTO: Facebook

Acum 13 ani, Monalisa Podoleanu din Iaşi a trecut printr-o suferinţă similară tinerilor arşi în incendiul din Clubul Colectiv. Miriuţa, cum era alintată tânăra atunci, a fost una dintre victimele unui inccident petrecut în discoteca Maxx Space. Acesta a dus la moartea prietenei cele mai bune a Monalisei, Gabriela Moraru, şi la rănirea unui alt tânăr, Ciprian Roşca.

 
Monalisa avea atunci 17 ani şi era elevă la Grupul Şcolar Energetic din Iaşi. În ziua incidentului se afla în discoteca Maxx Space împreună cu prietena ei la o competiţie de karate organizată între Colegiul „Leonida” şi Colegiul „Asachi” din Iaşi. În timpul demonstraţiilor, unul dintre colegi a aprins cu alcool tehnic o torţă, însă lichidul şi flăcările au cuprins toată sticla.
 
De panică, băiatul a aruncat sticla din mână către elevi, sticla nimerind în faţa Monalisei. „Când a văzut că flacăra s-a ridicat din tăviţă şi a cuprins sticla, a aruncat sticla care a venit direct în mine. S-a speriat, poate şi eu aş fi reacţionat la fel, nu a vrut să o arunce în mine. Atunci am luat foc, şi părul îmi ardea, alcoolul s-a împrăştiat şi pe Gabriela care a încercat să mă ajute. Noi veneam de la baie iar când am ajuns în sală, prezentatorul nu ne-a mai lăsat să trecem deoarece era scena şi spectacolul începuse. Ne-am oprit şi am rămas acolo în picioare, lângă locul unde era demonstraţia”, a relatat Monalisa pentru Ziarul de Iaşi
 

 
Ea a ajuns la spital cu arsuri pe 45% din suprafaţa corporală, în timp ce prietena ei, Gabriela, a ajuns pe picioarele ei la spital. La început, fetele au stat împreună într-o rezervă. Monalisa era internată în stare gravă, iar Gabriela o hrănea cu linguriţa pentru că, aparent, se simţea mai bine. Tânăra care a supravieţuit avea arsuri de gradul III şI IV şi medicii îi dădeau slabe şanse de supravieţuire. Prietena ei avea arsuri de gradul I şi II, însă nu a supravieţuit.
 
„La un moment dat medicii ne-au separat pentru că ea voia să fie mai rece în cameră, iar eu voiam mai cald deoarece îmi era frig. Ne-au separat, dar ea venea dimineaţa la mine să mă vadă. După o săptămânp reuşisem şi eu să dorm noaptea, pentru că în primele nopţi nu puteam dormi, aveam coşmaruri, visam că eram în flăcări. Când m-am trezit în dimineaţa aceea o aşteptam pe Gabriela la mine. Nu a mai venit, apoi mi-au spus că a intrat în comă. Mi-au povestit că a deschis ochii, la un moment dat, iar cei de la spital i-au spus de mine, că mă recuperez, că am reuşit să merg. După aceea a închis ochii şi nu s-a mai trezit”, a mai povestit Monalisa. 
 
Ieşeanca s-a recuperat cu dificultate. În primele săptămâni nu a putut merge iar când s-a dat jos din pat a început să înveţe iar să meargă. Un an după tragedie Monalisa a făcut recuperare medicală, masaj la faţă, la gât, la mâna stângă pe care avea arsuri de gradul IV. Tânăra a povestit că mâna grav afectată i-a fost salvată de chirurgul ieşean Teodor Stamate care a ales să o opereze şi să nu-i amputeze mâna, cu toate că membrul risca să se cangreneze.
 
Ieşeanca are acum 30 de ani, este căsătorită şi are două fetiţe. Monalisa le transmite tinerilor aflaţi pe patul de spital după tragedia din Clubul Colectiv să nu-şi piardă speranţa. „Este important ca mama, tata, prietenii, toţi să le fie aproape şi să fie lăsaţi de către medici să le fie aproape. Rog părinţii să le fie alături! Eu am fost foarte ataşată de mama, dacă nu venea o zi, intram în depresie. Medicii de la Bucureşti trebuie să-i lase să-i vadă des. Toate-s trecătoare iar tinerii aceştia trebuie să înţeleagă asta!”, a concluzionat Monalisa Podoleanu. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Tragedia din Colectiv „a pus capac”unui şir de nemulţumiri ascunse. Românii au ieşit în stradă pentru că oricine putea fi în clubul cuprins de flăcări

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Hatru
12.11.2015, 16:52:50

Ce lectie teribila de viata...

+1 (1 vot)
Modifică Setările