Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Povestea tinerilor care investesc în gustul copilăriei. „Agricultura, singura salvare a satului natal“

1
9 May 2021 04:22:22
Autor: Alina Batcu
Anca Ursu, absolventă USAMV Iaşi   FOTO Arhiva personală
Anca Ursu, absolventă USAMV Iaşi   FOTO Arhiva personală

Gustul copilăriei regăsit în legume sănătoase, gustoase şi parfumate reprezintă punctul de plecare în cazul a doi tineri absolvenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" (USAMV) Iaşi.

Din ce în ce mai mulţi tineri aleg să investească în comunităţile din care provin, apelând la finanţare europeană pentru a dezvolta afaceri cu produse ecologice. Legumele sănătoase, care amintesc de gustul copilăriei, reprezintă punctul de plecare în cazul a doi tineri absolvenţi ai USAMV Iaşi. 
 
Anca-Elena Ursu şi Silviu Fogoroş au amenajat solarii şi grădini cu produse ecologice, cu soiuri autohtone şi exotice, în localitatea Bogdăniţa, din judeţul Vaslui. Pandemia provocată de COVID-19 nu i-a speriat, ci i-a motivat să depună un proiect pentru care au primit finanţare de 15.000 euro.
 
Aceştia recunosc faptul că studiile în domeniu îi ajută mult, atât în coordonarea afacerii cât şi în obţinerea finanţărilor europene.
 
 

Un vis devenit realitate

 
Ferma Ursu este din punct de vedere juridic o întreprindere familială. Practic, Anca împreună cu prietenul ei, inginer horticol, şi familia se ocupă de o suprafaţă de aproximativ 2 hectare. Au două solarii de 270 metri pătraţi fiecare şi unul de 400 metri pătraţi, ce în prezent este răsadniţa.
 
„Ferma am înfiinţat-o în 2018, când eram la master şi am decis să mă întorc în satul natal unde singura salvare a acestuia este agricultura, astfel, ne-am decis că trebuie să avem grijă de pământul şi resursele noastre. Urmând studiile în domeniu am avut posibilitatea accesării fondurilor europene mult mai uşor, cu un punctaj maxim. Am reuşit să construim două solarii cu banii primiţi în prima tranşă, urmând ca a doua tranşă, din cei 15 mii euro, să o primim în toamnă”, povesteşte tânăra antreprenoare Anca-Elena Ursu, absolventă a USAMV Iaşi.
 
Livrări la domiciliu, păstrarea legăturii cu fiecare client, implicarea în activităţi alături de copiii din comunitate sunt câteva dintre activităţile iniţiate de cei doi tineri şi despre care vorbesc cu mare plăcere.
 
„Anul trecut am produs 50 mii de răsaduri, iar anul acesta ne-am focusat mai mult pe seminţe profesionale, avem o gamă diversă de la plante aromatice, la medicinale, o colecţie de tomate de 120 de soiuri româneşti, la care se alătură 60 de soiuri exotice. Am avut o cerere foarte mare pentru plantele de ceai, fapt care m-a determinat să mă îndrept şi către acest segment.
 
În fiecare weekend facem diferite ateliere în solar cu cei doritori, în special ne axăm pe activităţile unde implicăm copii din comunitate. Fac parte din generaţia tinerilor care s-au întors acasă, după studii, ca să pot dezvolta ceva aici, luând-o de la zero. Nu am renunţat la visul de a avea o fermă şi iată că, visul meu este real, evoluţia fiind vizibilă de la an la an”, a transmis Anca-Elena Ursu.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
Preţurile imobiliarelor au explodat la Cluj. Casă aflată în ruină, scoasă la vânzare cu 700.000 de euro
 
Cine este tânărul care a murit la Neptun, în timp ce practica kite-surfing: „Nu a fost accident“
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

defu gabi
9.05.2021, 10:48:28

Dintre toate reclamele gonflate din media, cu hipsteri de asfalt transplantati la tara (dar care nu vor putea trai niciodata de facto la tara din resursele locale) prin sate parasite dar cu bani castigati in oras, articolul de fata scoate in evidenta unica solutie functionala de stopare a declinului demografic rural. Evorba de intoarcerea unei parti a tineretului catre agricultura, singura resursa rurala functionala ce poate aduce pe langa supravietuire si profit (la cei ce au cunostintele necesare)... Bineinteles, viata rurala vine si cu lipsurile de rigoare datorate subdezvoltarii economice (spitale, scoli, licee, transport, aprovizionare etc) dar cei din agricultura le cunosc si, in mare parte, sunt obisnuiti cu ele... Hipsterul pensat si cu unghii lacuite de la multinationala nu va face niciodata prea multi purici in sat, mai ales daca va fi nevoit vreodata sa traiasca din munca campului ori va fi nevoit sa recurga la leacuri naturale sa-si ostoiasca vreo durere atroce de dinti 48 sau 72 de ore, pana ajunge la un dentist la oras, iarna pe drum inzapezit si semnal lipsa la mobil...

-14 (14 voturi)
Modifică Setările