Transport gratuit timp de o lună pentru elevii şi studenţii din Iaşi care donează sânge. Ce impact bugetar va avea măsura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul prevede gratuite pe transportul public timp de o lună FOTO Primăria Iaşi
Proiectul prevede gratuite pe transportul public timp de o lună FOTO Primăria Iaşi

În şedinţa de Consiliu Local Iaşi de astăzi, 31 mai, vor fi supuse la vot în jur de 40 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se află şi cel legat de valoarea taxelor şi impozitelor percepute în 2018, dar şi cel privind facilitatea ce va fi oferită tinerilor care donează sânge.

Şefii municipalităţii ieşeni au anunţat că intenţionează să acorde gratuitate pe mijloacele de transport în comun timp de o lună pentru elevii şi studenţii care vor dona sânge. Demersul vine la solicitarea Ligii Studenţilor de la Universitatea „Al. I. Cuza” (UAIC).

„Vom introduce o gratuitate timp de o lună pentru elevii şi studenţii care donează sânge în centrele specializate. Este un element de noutate naţională. Am primit o solicitare în acest sens de la Liga Studenţilor de la UAIC. Am vrea să vedem cum elevii şi studenţii din România dau o lecţie celor maturi, care nu înţeleg că sângele nu este un moft al sistemului public de sănătate, ci o modalitate de a ne salva semenii, un act de solidaritate”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Studenţii care vor beneficia de aceste facilităţi trebuie să fie înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.

În proiectul de hotărâre se arată că „în situaţia acordării gratuităţii, impactul bugetar la 1.000 de donatori de sânge elevi/studenţi poate fi estimat la un nivel maxim de 116.000 lei pe lună“.

Un alt proiect important care va fi supus votului astăzi se referă la impozitele şi taxele pe care le vor achita ieşenii anul viitor. Reprezentanţii Primăriei susţin că impozitul pe clădiri, cel pe teren şi pe mijloacele de transport pentru anul 2018 vor avea aceeaşi valoare ca în acest an.

„Pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, penalizările se majorează cu 500%, începând din al treilea an. Pentru clădirile neîngrijite penalizările cresc cu 300% până la 500% funcţie de punctajele obţinute de imobile după evaluarea realizată de angajaţii municipalităţii. Clădirile şi terenurile neîngrijite se stabilesc prin Hotărâre a Consiliului Local, conform elementelor de identificare potrivit nomenclaturii stradale”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.

Cele două proiecte sunt pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de miercuri, 31 mai, care va încee de la ora 14.00.

Citeşte şi:

FOTO Invenţie românească. Robotul care sapă galerii în locul oamenilor, pentru sistemele de canalizare 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite