Premieră pentru România. „Sat“ pentru bolnavii cu demenţă Alzheimer amenajat cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Alzheimer FOTO Institutul de Psihiatrie Socola
Satul Alzheimer FOTO Institutul de Psihiatrie Socola

Oficialii Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi au anunţat recent un proiect inedit dedicat celor care suferă de Alzheimer.

Potrivit conducerii Institutului „Socola“, se doreşte amenajarea unui „Sat Alzheimer“ în localitatea Bârnova. „Acest «sat» va ajuta la reducerea suferinţei persoanelor cu demenţă Alzheimer şi va contribui la păstrarea sentimentului de autonomie al oamenilor. Toţi locuitorii din «satul» pe care-l vom construi vor avea nevoie de tratament medical, toţi vor urma un tratament medicamentos. Dar, mai presus de orice, nu vor fi priviţi ca nişte pacienţi, ci ca oameni care vor trăi în respectivul centru având o anumită boală”, a declarat Dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Modelul este unul olandez şi vizează pacienţii cu Alzheimer în stadiul II, cel mediu de evoluţie a bolii. Practic, „satul“ este, în fapt, un spaţiu special amenajat pentru pacienţii cu Alzheimer, oferindu-le acestora un stil de viaţă cât mai normal posibil din punct de vedere fizic. Reprezintă un mediu prietenos în care pacienţii să nu realizeze că viaţa lor s-a schimbat, un mediu care să le ofere activităţi pe care le-au practicat cu plăcere înainte de îmbolnăvire, un loc unde să le fie redată demnitatea umană.

„«Satul Alzheimer» este o comunitate medicală care reproduce modelul unei comunităţi obişnuite şi în care pacientul este, de fapt, un membru al comunităţii, cu o activitate cotidiană similară celei de dinaintea îmbolnăvirii. În fapt, este o mare familie, iar fiecare membru este implicat în activităţi de petrecere a timpului de relaxare în comun“, au mai transmis oficialii Institutului de Psihiatrie.

Practic, în secţia exterioară de la Bârnova vor fi case pentru bolnavi, magazin şi cafenea, dar şi de spaţii de relaxare- parc, grădină de flori, de zarzavat, teren de sport. Potrivit conducerii Institutului, întrega investiţie se va ridica la un milion de euro, bani ce vor fi obţinuţi în cadrul unui proiect transfrontalier România – Republica Moldova (Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi – Spitalul de Psihiatrie Bălţi).

În 2015, la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi au fost asistaţi 2.594 de pacienţi cu demenţă (dintre care 423 demenţe Alzheimer), în 2016 – 2.690 (dintre care 425 demenţe Alzheimer), iar în 2017 – 2.622 (dintre care 348 demenţe Alzheimer).

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite