Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Premoniţiile macabre ale pilotului mort în accidentul aviatic SMURD Iaşi. Ultimul interviu: „Îmi cunosc limitele. Una e să zbori şi alta e să mergi pe trotuar”

0
2 Jun 2016 16:28:37
Autor: Ionuţ Benea
Doru Gavril, pilotul elicopterului SMURD Iaşi prăbuşit în Republica Moldova
Doru Gavril, pilotul elicopterului SMURD Iaşi prăbuşit în Republica Moldova

Doru Gavril, pilotul care a decedat în urma prăbuşirii elicopterului SMURD Iaşi în Republica Moldova, avea o experienţă de peste 30 de ani în pilotaj, lucrând în domeniu din 1985. Alături de el, în tragedia ce a avut loc în ţara vecină şi-au mai pierdut viaţa medicul Mihaela Dumea, asistentul Gabi Sandu şi copilotul Voicu Şocae.

Într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Botoşani, din 2014, pilotul Doru Gavril, care a murit în tragedia ce a avut loc joi, 2 iunie, în Republica Moldova, spunea că a început să lucreze în acest domeniu încă din anul 1985. Gavril spunea pentru sursa citată că, de-a lungul carierei sale, a avut mai multe momente dificile, însă nu s-a gândit niciodată să renunţe la cariera de pilot. 
 
Întrebat dacă meseria sa este una riscantă, pilotul a răspuns: "Grea întrebare. Pentru unul care nu a zburat niciodată, ar spune că e periculos, dar după atâtea ore zburate, mie nu mi se pare că ar fi. Normal că o anumită doză de risc există, pentru că una e să zbori şi alta e să mergi pe trotuar. Zbor pe elicoptere din anul 1985, când am terminat şcoala militară şi am permis de conducere din anul 1993. Aş face o comparaţie între a zbura şi a rula cu maşina pe şosea, prin a spune că am mai multe emoţii atunci când merg cu maşina decât atunci când zbor. Acolo în aer sunt eu şi aeronava, îmi cunosc limitele şi performanţele şi posibilităţile ei de evoluţie, pe când pe şosea nu depinzi numai de tine ci de toţi participanţii la trafic şi vedeţi câte se întâmplă. Oricum, de-a lungul timpului mai multe persoane au murit în accidente de maşină decât în catastrofe aeriene."
 
La momentul acordării interviului, Doru Gavril spunea că zburase peste 3.700 de ore, efectuând zboruri pentru mai multe structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 
 
Un elicopter SMURD s-a prăbuşit joi, 2 iunie, în jurul orei 14.30, în timp ce se afla într-o misiune în Republica Moldova. Toate cele patru persoane aflate la bord au decedat în urma impactului, cauzele oficiale ale prăbuşirii elicopterului fiind, la acest moment, necunoscute. Potrivit martorilor de la faţa locului, vremea era nafavorabilă în momentul prăbuşirii elicopterului, fiind ploaie torenţială. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii