Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Preoţi vs medici: E avortonul fiinţă umană? O tânără care a pierdut o sarcină şi nu şi-a putut înhuma fetusul s-a plâns ministerului Sănătăţii

16
16 Jan 2015 09:59:53
Autor: Ionuţ Benea
E fetusul de sub 28 de săptămâni fiinţă umană? O dispută care s-a aprins la Iaşi între medici şi preoţi
E fetusul de sub 28 de săptămâni fiinţă umană? O dispută care s-a aprins la Iaşi între medici şi preoţi

O tânără din Bacău care a pierdut o sarcină la Maternitatea “Cuza Vodă” din Iaşi a formulat o plângere la Ministerul Sănătăţii în care a reclamat că reprezentanţii maternităţii nu i-au înmânat fetusul pentru a-l înhuma. Aceştia din urmă spun că legea spune că un fetus până în 28 de săptămâni este considerat avorton şi trebuie incinerat. Reprezentanţii Bisericii nu sunt de acord cu medicii.

Sarcina care a creat controverse între medici şi preoţi a fost pierdută, recent, de o tânără de 30 de ani din judeţul Bacău. Însărcinată în 22 de săptămâni, tânăra a fost transportată la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi cu hemoragie puternică.

În urma investigaţiilor făcute de medici, s-a constatat o complicaţie a sarcinii, fiind nevoie de intervenţie chirurgicală de urgenţă. „A fost un caz cu placentă previa (o problemă a sarcinii în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi acoperă total sau parţial din deschiderea colului uterin - n.r.), şi a fost extras un avorton neviabil de 480 de grame. Apoi, am avut surpriza ca familia să ne ceară ca acel avorton, ca să fie înhumat“, a declarat Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“, cea mai mare instituţie de profil din Moldova.
 
Acesta a mai precizat că, potrivit legii, fetusul sub 28 de săptămâni este considerat avorton şi nu i l-a putut înmâna familiei. În aceste cazuri, protocoalele spitalelor spun ca aceştia să fie incineraţi, nu înhumaţi, lucru de altfel valabil şi în statele din Uniunea Europeană. Familia a insistat însă cu cererea de înhumare şi a depus plângere chiar şi la Ministerul Sănătăţii.
 
„Am fost reclamat că nu am acordat dreptul de înhumare a acestui avorton. Legea din România consideră avort tot ce este sub 28 de săptămâni, iar până la 37 de săptămâni vorbim de naşteri premature. Noi (maternitatea - n.r.) ne-am aliniat la cele mai stricte criterii şi considerăm avort sub 24 de săptămâni. În acest caz nu am putut elibera un certificat constatator de deces, şi ştiam ca nu se poate face o inhumare fără el“, a adăugat dr. Onofriescu.
 
Varianta doctorilor este, însă, contrazisă de cea a preoţilor. Aceştia consideră că ceea ce are în pântec o femeie după ce rămâne însărcinată nu este un produs şi, pe cale de consecinţă, indiferent de numărul de săptămâni la care se produce încetarea sarcinii, fetusul ar trebui înmormânt creştineşte.
 
„În momentul în care femeia rămâne însărcinată, ceea ce are în pântec nu este un produs, acolo este vorba de o persoană umană aflată într-un anumit stagiu de dezvoltare. Pentru noi (Biserica - n.r.), atâta timp cât este în pântec, este vorba de persoană. A-l considera mai puţin om la şase luni comparativ cu nouă luni, este la fel cum am considera mai puţin om unul de un an care nu poate să meargă cu unul de şase ani, care poate. Ceea ce este nedrept“, a explicat preotul Radu Brânză, interpelat de reporterii Ziarului de Iaşi. 

Suplimentele de fier administrate în timpul sarcinii ar putea influenţa riscul de autism

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Ilie Pintilie
16.01.2015, 10:28:48

tot ce este inmormantabil, este fiinta umana. Tot ce este in pantecul femeii are dreptul de a plati slujba de inmormantare. Sustin si inmormantarea tumorilor extirpate sau a membrelor amputate. O sa ma interesez la Patriarhie daca pot sa-mi inmormantez dintii scosi, cu slujba bineinteles.

+7 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
16.01.2015, 10:51:57

Comentariu considerat abuziv.

Ilie Pintilie
16.01.2015, 11:02:15

Daca poate fi extrasa, da. Si numai daca incape intr-o groapa normala.

+3 (5 voturi)
x cogito ergo sum
16.01.2015, 11:56:45

Aici preotii au dreptate .Chiar si zigotul contine informatia genetica in detaliu care va arata ce sex va avea fatul chiar si ce culoare vor avea ochii lui . Deci e o fiinta vie .

+4 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
16.01.2015, 11:57:34

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările