Preoţii Mitropoliei Moldovei au participat la cursuri de prim-ajutor pe defibrilator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
FOTO Arhiva Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Din dorinţa de a salva cât mai multe vieţi, zeci de preoţi şi angajaţi ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi au asistat la prima lecţie de prim-ajutor, în care au învăţat să folosească un defibrilator automat.

Un defibrilator automat a fost amplasat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe tabloul de informare turistică. Aparatul poate restabili ritmul cardiac normal la o persoană care a suferit un atac de cord. 

Defibrilatorul e uşor de folosit datorită instrucţiunilor audio. Totuşi, personalul care asigură permanenţa la Mitropolie a fost instruit să acorde primul ajutor în caz de nevoie.

Astfel, preoţii de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi au devenit învăţăcei. Din dorinţa de a salva cât mai multe vieţi, 80 de preoţi şi angajaţi ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi au asistat la prima lecţie de prim-ajutor, în care au învăţat să folosească un defibrilator automat. 

„Omul prin excelenţă este format din trup şi suflet. De aceea biserica acordă o atenţie deosebită atât părţii sufleteşti, duhovniceşti a fiecărui credincios în parte şi părţii trupeşti", a declarat Marius Burghelea, directorul Departamentului Securitate în Muncă.

Aparatul a fost montat la începutul lunii august în curtea Catedralei şi poate restabili rapid ritmul cardiac la o persoană care a suferit un atac de cord. „Aproape permanent fluxul de credincioşi este unul crescut la Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva. Aşa ca am considerat o măsură strict preventivă amplasarea acestui dispozitiv medical", a declarat Marius Burghelea, directorul Departamentului Securitate în Muncă. 

În ultimii ani, au fost montate mai multe astfel de aparate în zonele aglomerate ale Iaşului.

Diferenţa între viaţă şi moarte

Peste 50.000 de români mor anual după ce intră în stop cardio-respirator, iar utilizarea unui defibrilator poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte până la sosirea echipajelor medicale. 

„Şansele de supravieţuire scad cu 1% pe minut după 10 minute, dacă nu se începe resuscitarea", a declarat Viorel Buta, coordonatorul Centrului de formare a paramedicilor de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Activitatea desfăşurată la Catedrala Mitropolitană are la bază un „Protocol de prevenire” încheiat între Arhiepiscopia Iaşilor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi.

Doar o persoană din zece supravieţuieşte unui stop cardio-respirator dacă nu poate beneficia, la momentul oportun, de resuscitare, acordarea primului ajutor prin metode specifice sau de utilizare a unui defibrilator înainte de sosirea unei echipe medicale. Şansele de supravieţuire prin defibrilarea precoce cresc cu 40% dacă în apropierea victimelor se află un defibrilator automat de acces public. 

Stopul cardio-respirator reprezintă o cauză de deces foarte des întâlnită în lume la ora actuală, iar România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Slujba oficiată de ÎPS Teodosie în Portul Militar, oprită brusc. „Îi compătimesc. Vor răspunde în faţa lui Dumnezeu“ VIDEO

Top 10 cele mai sărace ţări ale UE. Pe ce loc se află România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite