Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Prima decizie privind organizarea marelui pelerinaj de la Iaşi, de Sf. Parascheva. Ce evenimente sunt anulate

1
19 Sep 2020 16:25:02
Autor: Alina Batcu
Pelerinajul de Sf. Paracheva organizat în 2019   FOTO Alina Batcu
Pelerinajul de Sf. Paracheva organizat în 2019   FOTO Alina Batcu

S-a luat hotarârea de a se renunţa la concertul care avea loc în fiecare an, pe 15 octombrie, în faţa Palatului Culturii din Iaşi. Pe de altă parte, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi-a asumat organizarea pelerinajului de Sf. Parascheva, în condiţiile date de actuala pandemie.

Primăria Iaşi renunţă la mai multe evenimente care deveniseră deja tradiţie în perioada Sărbătorilor Iaşiului.
 
Astfel, anul acesta, zilele Iaşiului se vor desfăşura fără concerte şi fără Festivalul Vinului, potrivit declaraţiei primarului Mihai Chirica.
 
„Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice. Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica.
 

Condiţii stricte în desfăşurarea pelerinajului de Sf. Parascheva

Şi în ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşiului sunt două componente majore, o parte nereligioasă, organizată Primăria Iaşi, şi o altă parte religioasă, pe care o organizează Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. 

Potrivit spuselor primarului Mihai Chirica, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat să organizeze şi anul acesta Hramul Sfintei Parascheva pe 14 octombrie, dar cu respectarea foarte clară a normelor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

„Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Vor primi privilegiul de a se apropia de racla Sfintei doar cei care înţeleg să respecte aceste norme. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a spus primarul Mihai Chirica.
 
O decizie finală privind organizarea şi desfăşurarea Sărbătorilor Iaşiului va fi luată zilele următoare.
 
Anul trecut, la Iaşi, în perioada 11 - 15 octombrie, peste 150.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. 
 

Vă mai recomandăm şi: 

Şeful Jandarmeriei s-a încurcat în explicaţii cu privire la numărul de ore suplimentare trecute „din pix”. „Am considerat ca o limitare de bun-simţ”
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
19.09.2020, 17:01:21

Adică, un concert de muzică rock ..nu poate avea loc.. fiindcă nu are binecuvântarea BOR ..????? . Cumva ... moaștele vor fi împrăștiate prin piață ... pentru a se putea respecta distanțarea ... fizică sau socială ?

-1 (1 vot)
Modifică Setările