Prima hartă de business din capitala Moldovei. Ce industrii sunt marcate de specialişti ca motoare de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de specialişti a lucrat jumătate de an pentru a marca pe hartă spaţiile de business din capitala Moldovei. Aceasta este prima harta a birourilor moderne din Iaşi care conţine şi iniţiativele care contează pentru industria IT & Outsourcing - Aeroport, start-up hub-uri, săli de conferinţa, staţii de încărcare maşini electrice-, precum şi spaţiile viitoarelor proiecte de clădiri verzi de birouri.

Peste 100 de clădiri de birouri funcţionale şi proiectele office anunţate, parcurile industriale şi tehnologice, hub-urile, centrele de conferinţă, universităţile, centrele culturale ale ţărilor europene sau extra-europene şi centrele de învăţare ale limbilor străine, marile magazine, firmele principale de IT&Outsourcing, în total peste 300 de obiecte geografice sunt reprezentate în cartografiile propuse de PIN Map Iaşi.

„După o jumătate de an de muncă, avem în sfârşit prima harta a birourilor şi a întregului ecosistem al noilor industrii din Iaşi. Dar acest produs nu reprezintă doar o colecţie de hărţi de reperaj necesară oamenilor de afaceri şi autorităţilor, ci şi un material de reflecţie asupra dezvoltării noilor industrii şi a evoluţiilor urbanistice şi funcţionale ale Iaşiului în perioada imediată. Cele mai multe proiecte majore anunţate – cel mai adesea, peste 10.000 de metri pătraţi – vor fi situate fie în zona pericentrală de est, fie în zona industrială ce nu sunt momentan valorificate suficient”, a declarat George Ţurcănaşu, lector dr. la Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi.


Potrivit specialiştilor, pe fondul creşterii de angajaţi din companiile existente (ex. Continental, Arcadis, Amazon, Fortech, ISSCO) şi al presiunii puse de noii veniţi (ex. CRF Health, Preh Romania, 3Pillar, Autoliv), se observă scăderea ratei de neocupare a clădirilor de birouri într-o zonă de alarmă. „Există o serie de clădiri care pot asigura debuşeul pentru această cerere de birouri, dar datorită dimensiunii şi/sau localizării reprezintă soluţii doar pe termen mediu si scurt. În 2017 vom asista la creşterea interesului investitorilor faţă de piaţa de birouri din oraşele secundare de succes, care încep să aibă masă critică ca şi stoc total de birouri“, a punctat Dan Zaharia, Senior Consultant Extind, care consideră harta „un fel de paşaport al oraşului nostru, cu care ne putem prezenta în faţa oricărui investitor sau acţionar”.
 

Harta de business pentru Iaşi FOTO aeroport.ro
„Lucrând pentru această hartă, am observat ceva ce mi-a insuflat multă încredere în viitor: tot mai multi absolvenţi talentaţi decid să rămână să profeseze în Iaşi. Sunt, de asemenea, mulţi stranieri care aleg oraşul nostru pentru a-şi construi un viitor, iar aceste lucruri vor face ca oraşul să înflorească, iar oamenii de calitate vor iniţia tot mai multe demersuri civice“- Adriana Mironescu, designer şi consultant de brand Wiron  


Un catalizator al acestei dezvoltari este Aeroportul Internaţional Iaşi care estimează un trafic de aproape 1.200.000 de pasageri până la finalul lui 2017, fără a lua în calcul noile curse anunţate, ci doar creşterea frecvenţelor pentru anumite rute existente, foarte solicitate. În prezent, sunt 264 zboruri săptămânale pe Aeroportul Iaşi. „Conectivitatea cu centre economice puternice în Europa (Munchen, Koln, Bruxelles, Madrid, Glasgow) creeaz oportunitatea ca un număr tot mai mare de investitori străini să vină să îşi dezvolte afacerile în zona noastră. Există şanse foarte mari ca din această toamnă să deschidem o rută spre Amsterdam. De asemenea, legăturile interne cu Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea sunt ca o gură de oxigen pentru mediul de business şi cei care lucrează în companiile IT“, a afirmar Alexandru Anghel, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Specialiştii care au lucrat la această hartă susţin că piaţa de birouri din Iaşi a depăşit pragul de 235.000 de metri pătraţi a stocului total de birouri: „În acest context, este esenţial ca autorităţile locale să poziţioneze Iaşul ca oraş verde prin adoptarea de stimulente fiscale şi non-fiscale pentru certificarea noilor clădiri drept clădiri verzi încă din faza de proiect, ceea ce va duce la o dezvoltare durabilă a pieţei imobiliare locale“.

Citeşte şi:

Soarta unui proiect european eşuat din start. Cum s-au cheltuit 4 milioane de euro pentru o clădire din Iaşi în care bate vântul

Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Moldova, întors din drum. Unde s-a blocat o investiţie de 75 de milioane de euro

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite