Primăria Iaşi cumpără tei din Italia pentru a repara masacrul ecologic care a stârnit revolta societăţii civile din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Primăriei Iaşi au anunţat că vor începe procesul de replantare a teilor de pe principala arteră oraşului la începutul lunii noiembrie. Municipalitatea ieşeană a organizat un referendum prin care cetăţenii au fost invitaţi să îşi exprime opţiunea cu privire la replantarea arborilor doborâţi la începutul anului 2013.

După ce rezultatul a fost covârşitor pentru replantarea, reprezentanţii Primăriei au demarat procedurile privind înlocuirea salcâmilor japonezi de pe Bulevardul „Ştefan cel Mare” cu tei.

Mihai Chirica, primar interimar al Iaşiului, a precizat înlocuirea va începe după ce se va încheia perioada de vegetaţie a salcâmilor japonezi existenţi. „Se cunoaşte faptul că, la consultarea publică organizată de noi, ieşenii au cerut într-un mod aş spune copleşitor replantarea. Am discutat cu Asociaţii «Iaşul iubeşte teii» şi cu Asociaţia Dentro-Ornamentală «Anastasie Fătu», legat de aspectul pe care să-l aibă teii, de specia care s-ar adapta cel mai bine la mediul Iaşului. A rezultat că ne trebuie tei cu o talie relativ mare, de 5-6 metri, cu o circumferinţă de 25-30 centimetri, pentru reducerea riscului de a se usca, cu o coroană formată pentru ca aspectul urban să nu aibă de suferit”, a declarat Chirica.

Chirica a semnat pentru tăiere

Primarul interimar a mai arătat că arborii găsiţi în ţară nu au fost luaţi în calcul întrucât nu sunt adecvaţi mediului urban. S-a ajuns astfel la varianta ca teii ce vor fi plantaţi pe Bulevardul „Ştefan cel Mare” să fie aduşi din Italia. E vorba de 120 de bucăţi de tei argintiu, a cărui preţ de achiziţionare va fi de 170 de euro bucată. Adăugând preţul de transport, municipalitate ieşeană va plăti, din bani public, 20.400 de euro pentru operaţiunea replantării. Chirica a mai arătat aliniamentul de tei va fi completat cu tufe de buxus în zonele în care se va prefera un regim de înălţime mai mic pentru ca clădirile-monument să fie vizibile.

„Replantarea teilor nu este o problemă. Scoatem salcâmii, punem teii. Sunt foarte mulţi tineri care vor să participe la această acţiune şi înţelegem să colaborăm oricând se poate cu ieşenii dornici de implicare. Avem şi cereri pentru salcâmi, aşa că nu vor fi aruncaţi, ci replantaţi la rândul lor”, a precizat primarul care a mai spus că salcâmii vor fi mutaţi în alte cartiere ale oraşului.

Potrivit unui document intrat în posesia “Adevărul”, în octombrie 2012, la nivelul Primăriei, s-a semnat un document prin care se impunea “dezafectarea vegetaţiei existente datorită stării avansate de degradare”. Comanda la tăieri era dată în cadrul implementării unui proiect de dezvoltare a zonei centrale a oraşului, care includea şi bulevardul traversat de zeci de tei sănătoşi. Documentul pe baza căruia s-a realizat masacrul ecologic era semnat chiar de actualul primar al municipiului, Mihai Chirica, la vremea respectivă viceprimar al Iaşiului.

Pe aceeaşi temă:

Cum ne batem joc de Eminescu

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Satiră virulentă împotriva primarului din Iaşi. Un fost consilier local îi propune lui Gheorghe Nichita zece pseudo-proiecte, după ce edilul a admis haosul urbanistic


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite