Primăria Municipiului Iaşi va face un credit de 34 de milioane de euro pentru a construi căile de acces către viitorul spital regional de urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: sursa Impact FM Romania
FOTO: sursa Impact FM Romania

Consiliul Judeţean Iaşi a obţinut ultimele avize necesare, iar joi, 6 decembrie, finanţatorul, respectiv Banca Europeană de Investiţii, va prezenta la Bucureşti ultimele date înaintea depunerii aplicaţiei la Bruxelles. În ţară, ar urma să fie construite trei spitale regionale de urgenţă, la Cluj, Craiova şi Iaşi.

Iaşul este primul oraş care încheie aplicaţia şi o depune la Uniunea Europeană. 

Pentru întocmirea proiectului, pe bugetul european 2014 – 2020, fiecare din cele trei oraşe beneficiază de o susţinere financiară de 50 de milioane de euro. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproape 390 de milioane de euro.

Primăria analizează posibilitatea contractării unui credit pentru amenajarea căilor de acces necesare Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) din Moara de Vânt. Primarul Mihai Chirica a declarat că valoarea creditului ar fi de 34 milioane euro. Dar o decizie în acest sens încă nu a fost luată. În paralel, există şi o alternativă pentru obţinerea unei părţi din suma necesară sub forma unei finanţări nerambursile, anul acest fiind semnat un acord în acest sens cu Banca Europeană de Investiţii. 

Edilul a spus că toată reţeaua de drumuri care va trebui făcută pentru a avea accesibilitate la Spitalul Regional de Urgenţă va fi susţinută de către municipiul Iaşi, chiar dacă va trebui să se contracteze  un credit. Deja s-a făcut o estimare la circa 34 milioane euro.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte proiectul SRU, documentaţiile au fost finalizate şi şi-a exprimat speranţa ca Ministerul Sănătăţii să depună cererea de finanţare la Comisia Europeană până la sfârşitul acestui an. 

Valoarea investiţiei se ridică la 396 milioane euro, fără TVA, iar, până în prezent, au fost asiguraţi doar 100 milioane euro. 

Pentru restul sumei, Guvernul a început, în luna septembrie, negocieri cu forurile europene pentru suplimentarea fondurilor stabilite iniţial prin acordul de finanţare semnat în anul 2014. Având în vedere valoarea mare a investiţiei şi durata de execuţie, proiectul SRU va fi, probabil, unul fazat, în sensul că va fi implementat pe durata a două exerciţii bugetare europene: 2014 - 2020 şi, respectiv, 2020 - 2027.

Controversele Spitalului Regional de Urgenţă

In urmă cu nici o lună, trei lideri ai PSD au criticat costul ridicat al Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi, respectiv de peste 530 milioane euro. Însă suma vehiculată de aceştia cuprinde şi alte lucrări, nu doar SRU. Potrivit studiului de fezabilitate redactat de experţii Băncii Europene de Investiţii, construirea şi dotarea SRU Iaşi ajunge la 395 milioane euro, fără TVA. Acest fapt a declanşat un război al declaratiilor intre Bucureşti şi municipalitatea de la Iaşi. 

Suma de 150 milioane euro a fost solicitată de guvern acum cinci ani la negocierile privind semnarea acordului de finanţare România - UE pentru perioada 2014 - 2020. Între timp, au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru fiecare spital, necesarul investiţional fiind mult peste cel estimat iniţial. 

Studiul de fezabilitate întocmit de experţii Băncii Europene de Investiţii (BEI) arată că în perioada 2019 - 2020 sunt necesare, cel puţin la Iaşi, 100 milioane euro pentru demararea lucrărilor. Ulterior, în 2021 sunt necesare 75 milioane euro, în 2022 circa 90 milioane euro, iar în 2023 aproape 130 milioane euro (an în care se va dota spitalul).

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite