Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Primărie din România somată să achite fabuloasa sumă de 97 de milioane de euro pentru un act emis în vremea lui Carol I

4
16 Jun 2017 13:59:11
Autor: Ionuţ Benea
Nicolae Limbăşan este cel care deţine documentul emis în 1906 FOTO Facebook/Nicolae Limbăşan
Nicolae Limbăşan este cel care deţine documentul emis în 1906 FOTO Facebook/Nicolae Limbăşan

Primăria Iaşi a primit, pe 12 iunie, o somaţie de plata din partea unui executor judecătoresc prin care i se impută suma de 97 de milioane de euro. Suma este solicitată în baza unei aşa-zise „obligaţiuni la purtător”, emisă în 1906, în timpul regelui Carol I, despre care un judecător din Iaşi a considerat că este încă valabilă. Reprezentanţii Primăriei Iaşi spun că documentul ar fi, de fapt, cumpărat de pe Internet cu o sumă modică.

Dosarul de executare silită în care este implicată Primăria Iaşi a fost deschis după ce, la finalul lunii martie 2017, un anume Nicolae Limbăşan s-a adresat Biroului de executori judecătoreşti Dominte şi Asociaţii, cerând demararea procedurilor de executare în baza unei aşa-zise obligaţiuni.

Limbăşan a cerut să îi fie valorificată o pretinsă obligaţiune la purtător, emisă în 1906, prin decret regal, de către „Regatul României - Oraşul Iaşi“. Presupusa valoare a do­cumentului era de 500 de lei, însă Limbăşan a cerut executorilor să îi obţină suma actualizată la rata inflaţiei din 1906 până în prezent. În numele creditorului, executorul judecătoresc Bog­dan Tufeanu a solicitat, în aprilie, Ju­decătoriei Iaşi încuviinţarea executării silite împotriva Primăriei municipiului Iaşi, în solidar cu statul român, prin Ministerul de Finanţe. Atunci când a cerut încuviinţarea executării, executorii nu realizaseră o expertiză contabilă pentru a stabili valoarea actuală a presupusei obligaţiuni.

Pe 10 aprilie, Judecătoria Iaşi admite cererea formulată de către executorul judecătoresc Bogdan Vasile Tufeanu. „Încuviinţează executarea silită şi autorizează creditoa­rea să treacă la executarea silită a titlului executoriu reprezentat de «obligaţiune la purtător nr. 0210120 emisă în anul 1906 de Regatul României - Oraşul Iaşi prin legea promulgată prin Decretul Regal nr. 2431 din 12/25 iunie 1906, publicat în Monitorul Oficial nr. 61 din 15/28 iunie 1906», la cererea creditorului Limbăşan Nicolae împotriva debitorilor Municipiul Iaşi prin primar şi Statul Român prin Ministerul de Finanţe, pentru recupera­rea sumei de 500 de lei reprezentând ca­pitalul obligaţiunilor la purtător ce va fi actualizată cu rata inflaţiei din anul 1906 la zi, precum şi cu dobânda legală afe­rentă capitalului (actualizat cu rata in­flaţiei la momentul octombrie 1946) începând cu luna noiembrie 1946 şi până la achitarea integrală“, se arată în sentinţa Judecătoriei Iaşi, care este executorie.


Municipalitatea a depus contestaţie

Ulterior obţinerii sentinţei, executorii s-au adresat unui expert contabil de la Bucureşti, care a care a calculat  valoarea actuală a presupusei obligaţiuni, precum şi dobânda legală aferentă capitalului acestuia. A rezultat suma de 419.516.898,1 lei, echivalentul a peste 102 milioane de dolari sau a aproape 92 de milioane de euro. În baza acelui raport de expertiză contabilă, în data de 12 iunie, o somaţie de plată a fost trimisă la Primăria Iaşi. Suma solicitată municipalităţii: 91.924.731,71 de euro plus 4.995.948,14 euro cheltuieli de executare.

A doua zi după primirea somaţiei,Primăria Iaşi a depus la Judecătoria Iaşi o „contestaţie la executare“ împotriva executării silite cerând anularea tuturor formelor de executare dispuse de judecătorul din camera de consiliu. În contestaţia amintită, reprezentanţii Primăriei invocă atât nereguli cu privire la fondul, cât şi cu privire la forma hotărârii prin care s-a învestit, în primă fază, executarea silită. Municipalitatea susţine că presupusa obligaţiune deţinută de Lim­băşan ar fi fost identificată pe un site de vânzări la un preţ de 112 lei şi că, mai mult decât atât, aceasta nu ar avea caracter executoriu. „Vă rugăm să aveţi în vedere că, în situaţia dată, încuviinţarea exe­cutării unui titlu constând într-o creanţă realmente îndoielnică şi obligarea autorităţii locale să suporte o sarcină financiară de 95 de milioane de euro fără ca aceasta să fie generată dintr-un raport obligaţional recunoscut de legislaţia în vigoare pune în grav pericol nu doar bugetul municipiului Iaşi, ci finanţarea şi funcţionarea tuturor serviciilor comunitare publice de interes local, «aruncând în aer» efectiv întreaga municipalitate“, susţin reprezentanţii Primăriei, în contestaţia depusă în instanţă. În acelaşi document, municipalitatea mai arată că, în ultima perioadă, ar mai fi existat şi alte persoane care au convins instanţa de executare prin intermediul unor înscrisuri frauduloase „să accepte luarea unor sume ilegale din bugetul public, tot în baza unei încheieri de încuviinţare a executării silite“.

Chirica vorbeşte de un grup infracţional

Primarul Mihai Chirica a fost foarte dur pe acest subiect precizând că nu se pune problema ca municipalitatea să plătească suma care i se impută. „Este un subiect care poate stârni divergenţe în ceea ce priveşte stabilitatea oraşului prin care un grup infracţional a încercat să escrocheze oraşe din România în ceea ce priveşte emiterea unor obligaţiuni de pe vremea lui Carol I şi să scoată bani de la municipalităţi. Ieşenii trebuie să înţeleagă acest lucru: nu este niciun pericol, documentele nu vor fi acoperite de niciun fel de despăgubiri, nu este pentru prima dată când şi la nivelul Iaşului şi al întregii ţări apar astfel de infractori care încearcă să stimuleze atenţia, dar nu reuşesc să facă mare lucru, deci nu este niciun pericol faţă de o posibilă punere sub starea de plată a Primăriei Iaşi faţă de nişte obligaţiuni emise de pe vremea Regelui Carol I“, a declarat Mihai Chirica.

Avocatul creditorului din spatele acestui dosar de executare susţine că existenţa creanţei „este de netăgăduit, ea rezultând din însuşi titlul de credit.“ „Aşadar, a existat o persoană care în anul 1906 a plătit o sumă de bani în schimbul acestui titlu şi a dobânzii ce urma să o încaseze. Capitalul înscris în acest titlu nu a mai fost niciodată recuperat de la împrumutat, respectiv de la Oraşul Iaşi. În al doilea rând, între existenţa unei creanţe şi posibilitatea recuperării acestei creanţe există o diferenţă enormă, iar litigiul ce se poartă acum între clientul meu şi Primăria Iaşi constă tocmai în clarificarea acestui aspect: dacă în prezent mai putem apela la forţa coercitivă a statului pentru a obliga Oraşul Iaşi să restituie această sumă“, ne-a precizat avocatul Ionuţ Iftode, care a subliniat că, până când instanţa nu se va fi pronunţat irevocabil în această speţă, nu va fi luat niciun leu din conturile Primăriei Iaşi. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

JIM BEAM
16.06.2017, 14:31:26

S-o achite din miliardele de $ datorie istorica a Germaniei fatza de Romania..Cind ne-or da germanii bani..adica la calendele grecesti!

M Costi
16.06.2017, 15:33:27

Comentariu considerat abuziv.

M Costi
16.06.2017, 17:44:09

De ce mi-ati sters comentariul , ce v-a deranjat ? Am folosit cuvinte mult mai decente ( la adresa Justitiei ! ) decat cele pe care le acceptati in multe comentarii , la adresa unor politicieni !

Tugui Alexandru
17.06.2017, 13:49:43

Ca expert judiciar mi se pare că este cam mult. Se poate cere face o analiză profesională a acelei expertize și chiar se poate ajunge chiar la o contra-expertiză.

Modifică Setările