Iaşi

articolul anterior

Primarul Gheorghe Nichita şi Iaşul liberal, „în clipa de faţă”

9
4 Nov 2014 12:59:17
Daniel Şandru
„În municipiul Iaşi, câştigătorul primului tur al prezidenţialelor din 2014 nu a fost Victor Ponta, plagiatorul mincinos. La Iaşi a câştigat candidatul liberal, sibianul Klaus Iohannis.”
„În municipiul Iaşi, câştigătorul primului tur al prezidenţialelor din 2014 nu a fost Victor Ponta, plagiatorul mincinos. La Iaşi a câştigat candidatul liberal, sibianul Klaus Iohannis.”

Imaginaţi-vă că aţi intra într-un oraş al României sosind acolo cu aşteptările create de cartea de istorie. Cam aşa am intrat eu în Sibiu în anul 2007, când oraşul era capitală culturală europeană. Nu puteţi avea acum această şansă, aşa că vă ofer, cu ochii minţii, drept propunere, oraşul în care locuiesc, Iaşi.

Fie că sunteţi cu maşina, fie că sunteţi pietoni, veţi observa deîndată, în această perioadă, semnele campaniei electorale. E firesc, ne aflăm deja în turul al doilea pentru prezidenţiale. Între foarte multele imagini agăţate de stâlpii bulevardelor şi străzilor, veţi vedea unele pe fond roşu (da, de la PSD), ce vă vor atrage privirea spre un portret al unui domn care vă anunţă că „Iaşul votează Victor Ponta”. Acest „Iaşul” însemnând, fireşte, pentru domnul în cauză, chiar domnul în cauză însuşi.

Nu prea aveţi de unde să-l ştiţi, e drept, nu contează la nivel naţional, nici măcar pentru PSD. E gângav în apariţiile publice, semidoct din formare şi comic prin existenţă. Este un domn care a devenit primar al Iaşului prin speculaţia „diplomatică” a lui Constantin Simirad, care l-a „numit” interimar (!) după ce PSD i-a dat acestuia postul de ambasador în Cuba. Este creaţia unui dinozaur al neocomunismului românesc, Ion Solcanu. Dar este, de 10 ani, primarul Iaşului.

Ei bine, dacă vă puteţi imagina, Iaşul nu are astăzi nicio legătură cu ceea ce aţi citit prin cărţile de istorie (cu excepţia faptului că este un foarte important centru academic şi cultural, chestiune menţinută totalmente independent de Primărie). Iar această situare din „clipa de faţă” are directă legătură cu personajul pomenit, dl Gheorghe Nichita. Iaşul are încă o populaţie sclavă a serviciilor şi a pomenilor electorale, Iaşul este o localitate strivită de „proiectele mari” şi mereu neterminate ale „primarului puternic”, Iaşul este martorul slugărniciei cu pretenţii intelectuale, Iaşul e oraşul în care frigul iernii este încălzit de verdele salcâmilor japonezi, în timp ce căldura verii va fi însoţită de lipsa teilor, înlocuită cu aerul condiţionat de mall. Însă acesta este, să ne-nţelegem, Iaşul d-lui Gheorghe Nichita.

„În clipa de faţă” = recurenţă discursivă a primarului de Iaşi („în clipa de faţă” şi deja de prea multă vreme), adică dl Gheorghe Nichita. Zis „Gigi”. Zis „20%”. Închipuit „guvernator”.

„Decât că”, dacă e să vorbim în termenii „academici” consacraţi de ministrul PSD al Educaţiei şi de fanioane intelectuale precum Marean Vanghelie, „în clipa de faţă” Iaşul nu mai este chiar aşa. Rămâne spart în tot felul de şantiere, are în continuare pasarele şi pasaje nefuncţionale, e plin de „raptori” în administraţia publică locală, are plantaţi tot felul de „servi voluntari” în zonele de vizibilitate, de la cele universitare până la cele politice, dar promite să fie, deja, altfel.

Şi asta pentru că, în municipiul Iaşi, câştigătorul primului tur al prezidenţialelor din 2014 nu a fost Victor Ponta, plagiatorul mincinos. La Iaşi a câştigat candidatul liberal, sibianul Klaus Iohannis. Deloc întâmplător, v-aş spune. Ceea ce arată că „infailibilul” domn Nichita, cel care a controlat aşa-numita „opoziţie” din 2004 încoace, şi-a pierdut, „în clipa de faţă”, controlul. „Sultănaşul” politic al Iaşului a rămas, cum ar veni, descoperit de „mantie”, doar în desuurile de clovn. Are, acum, un opozant serios, în persoana preşedintelui Consiliului Judeţean. Cel care, asumându-şi cel mai important proiect al oraşului şi al regiunii din ultimul sfert de veac, l-a dus la capăt: Aeroportul.

Iaşul a redevenit liberal, după foarte, foarte multă vreme, la extrem de multă vreme după primarii liberali care au creat istoria oraşului, de fapt. Ţinut în sărăcie de 25 de ani, izolat de proiectele importante din cauza incapacităţii politicienilor aleşi (aleşi, trebuie spus, de ieşenii care au dat tonul votului până acum), oraşul Iaşi are toate şansele să iasă din zodia negativului.

Nu este vorba, aici, despre o opoziţie între social-democraţie şi liberalism, pentru simplul motiv că în cazul d-lui Nichita ideologia reprezintă o veritabilă nebuloasă. Poate tocmai din acest motiv domnia sa nu înţelege, acum, ce i se întâmplă. Desigur, nu este vorba doar despre ideologie, întrucât deşi preşedintele CJ, dl Cristian Adomniţei, este liberal nu doar ca etichetă, în Iaşul „clipei de faţă” există şi o schimbare de structură demografică, şi una de natură generaţională, care atestă tendinţa unui altfel de viitor pentru acest oraş. Şi toate acestea vor conta, chiar imediat.

În acest viitor previzibil, prin raportare la care „clipa de faţă” (exprimată de preferata expresie din vocabularul limitat al d-lui Gheorghe Nichita) reprezintă nimic altceva decât trecutul, putem spera că Iaşul va fi, cu adevărat, altfel.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

David Craiu
4.11.2014, 13:42:44

''Potrivit rezultatelor finale ale Biroului Electoral Judeţean 24 Iaşi, Victor Viorel Ponta a fost votat de 150.490 din cei 355.696 persoane care au venit duminică la vot în secţiile de votare din judeţul Iaşi. Astfel premierul Ponta a primit 43,46 din sufragii. Al doilea clasat, primarul Sibiului, Klaus Wener Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale, a fost votat de 102.967 alegători, respectiv, 29,73%. Purtătorul de cuvânt al BEJ Iaşi, Marian Grigoraş, a precizat că pe locul trei se află Monica Louisa Macovei. Europarlamentara a primit 20.972 sufragii (6,05%). Ea este urmată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, candidatul cu susţinerea PLR, care a primit 18.819 voturi (5,43%). Candidata PMP Elena Gabriela Udrea a primit 16.670 voturi (4,81%), Cristian Dan Diaconescu - 13.739 (3,96%), Corneliu Vadim Tudor - 12.401 (3,58%), Teodor Viorel Meleşcanu - 3.996 (1,15%), Hunor Kelemen -1.457 (0,42%), William Gabriel Brânză - 1.502 (0,43%), Gheorghe Funar - 1.413 (0,40) Constantin Rotaru - 1.141 (0,32%), Zsolt Syilagyi - 270 (0,10%). Mirel Mircea Amariţei - 315 (0,09%).'' Poftim ?

-3 (7 voturi)
Carmen Florea
4.11.2014, 16:25:48

Datu' din coada dauneaza grav sanatatii... Iasul e nenorocit de borfasul asta acolo de pe timpu' lui Stalin,care in afara de a se imbogati,n-a miscat un deget pt amarati. Saracie-lucie cat vezi cu ochii, pe cand el fiind unul dintre cei mai bogati pungasi din Romania.

+2 (4 voturi)
Liviu Ilinca
4.11.2014, 13:46:47

Autorul articolului se refera strict la orasul Iasi. Nu la judetul Iasi.

+6 (8 voturi)
David Craiu
5.11.2014, 01:10:19

Da,o fi vreun fel de heirupism ca să nu moară de deznădejde că le-ar putea zbura stipendiile de partid.Afaceri grase la universitățile private,tată !

-1 (1 vot)
Iloae Ionel
4.11.2014, 14:26:33

David Craiu, datele prezentate de Dvs. sunt corecte, dar se refera la judet. Comentariul lui Daniel Sandru vizeaza scorul inregistrat in municipiul resedinta de judet.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (9)