Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, după adoptarea bugetului României pe 2018: „Repartiţia pe regiune este mizerabilă“

0
22 Dec 2017 15:12:09
Autor: Simona Stanciu
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica

Mihai Chirica, edilul-şef al Iaşiului, a făcut primele declaraţii după aprobarea bugetului României pe 2018. Acesta s-a pronunţat şi cu privire la posibilitatea ca imaginile de pe camerele de luat vederi să nu mai poată constitui probe în procese, declarând că „deja infracţionalitatea a crescut“.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 22 decembrie, Mihai Chirica a atras atenţia asupra banilor alocaţi în bugetul pe 2018, votat de Parlament. Potrivit edilului, Regiunea de Nord-Est are alocate fonduri de investiţii din bugetul pe 2018 în procent de doar 4,48%, deşi este una dintre cele mai mari şi mai sărace zone din ţară. „Toţi suntem importanţi şi ar fi trebuit să fim trataţi ca atare. Aceasta este contribuţia parlamentarilor din această zonă a ţării. Practic, am primit sub 5% din valoarea investiţiilor ţării. Pe lângă această repartiţie mizerabilă, mai avem un handicap: ne-au luat banii din bugetul local. Iaşiul a cedat 15 milioane de euro din bugetul propriu estimat pe 2018, comparativ cu cel din anul în curs“, a declarat Mihai Chirica. 
 
Acesta s-a arătat indignat de declaraţiile făcute de parlamentarii ieşeni, care au trimis joi un comunicat prin care se laudă cu o promisiune a Ministerului Transporturilor în care sunt anunţate proiectele pentru ambele autostrăzi, respectiv Iaşi-Târgu Mureş şi Bacău-Braşov, deşi nu sunt indentificare surse de finanţare pentru execuţia acestor tronsoane. 
 
„A fost o chestie mârşavă, pe fundalul aplicării unor măsuri sociale fără susţinere economică, s-a ajuns mai jos de fundul sacului. S-a încercat completarea bugetului prin diminuarea unor surse de la bugetele locale. Eu sunt membru PSD, dar nu ştiu cum au contribuit acest Guvern şi acest Parlament la creşterea economică a Iaşiului, Constanţei, a Clujului, a Timişoarei, a Vasluiului. Economia nu s-a născut la Bucureşti, ci se consumă acolo“, a spus Chirica.
X
* Sursa Video- Primăria Iaşi
 
Pe de altă parte, Mihai Chirica a susţinut faptul că achiziţia de camere de luat vederi în Iaşi este suspendată, în contextul modificărilor aduse la legile justiţiei. „Am retras un proiect de pe ordinea de zi care viza achiziţia de camere de luat vedere. Aşteptăm să vedem ce au de gând cu legile astea. Mai bine punem paznici la fiecare care loc de joacă, lângă fiecare fată tânără să nu fie violată, dacă sistemul acesta video nu mai poate reprezenta probă şi nu-ţi mai aduce niciun beneficiu“, a declarat primarul. Chirica a mai adăugat că deja a crescut infracţionalitatea după liberările condiţionate din închisori, până acum fiind prinşi trei recidivişti care au comis noi agresiuni în Iaşi.
 
Datele publicate de Eurostat arată că Regiunea de Nord-Est se află printre ultimele în ceea ce priveşte valoarea produsului intern brut din Uniunea Europeană. La nivelul ţării, zona ocupă ultimul loc în topul regiunilor de dezvoltare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările