Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Primul scriitor român nominalizat pentru prestigioasa distincţie International Dublin Literary Award. „Este o realizare remarcabilă“

0
12 Nov 2019 17:02:26
Autor: Alina Batcu
Sciitorul Lucian Dan Teodorovici a fost nominalizat la International Dublin Literary Award
Sciitorul Lucian Dan Teodorovici a fost nominalizat la International Dublin Literary Award

Romanul "Matei Brunul", al scriitorului ieşean Lucian Dan Teodorovici, a fost nominalizat la International Dublin Literary Award, unul dintre cele mai prestigioase premii literare ale lumii.

Lucian Dan Teodorovici a devenit primul scriitor român nominalizat la prestigiosul International Dublin Literary Award. Nominalizarea este făcută pentru romanul „Matei Brunul” (Polirom, 2011, 2014), cel mai premiat roman semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai elogiate apariţii editoriale ale anului 2011, tradus inclusiv în limba engleză.

„Nominalizarea înseamnă foarte mult. În primul rând, pentru că este vorba de spaţiul de limbă engleză. În al doilea rând, este unul dintre premiile foarte importante din acest spaţiu de limbă engleză, aşa încât înseamnă mult, cu atât mai mult cu cât este un premiu care a avut nume foarte mari până acum printre cei nominalizaţi. Sigur că nu vorbim despre premiul final, e vorba doar de o nominalizare în momentul de faţă, dar este o nominalizare care vine în urma unei selecţii făcute de 400 de biblioteci din peste 150 de ţări. Pe mine mă bucură foarte mult că romanul «Matei Brunul» a strâns suficiente voturi pentru a fi, în cele din urmă, prezent pe această listă de nominalizări”, a declarat Lucian Dan Teodorovici, pentru "Adevărul“.

Romanul scriitorului ieşean a apărut în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, cu o prefaţă semnată de celebrul romancier David Lodge. Ediţia în limba engleză, în traducerea lui Alistair Ian Blyth, a fost publicată la Dalkey Archive Press.

„S-au scris atât de multe romane excelente despre viaţa în comunism în Rusia sovietică şi în ţările din Europa de Est, încât este greu pentru un scriitor să găsească azi un mod original de a descrie opresiunea, cruzimea şi nedreptatea instituţionalizate ale acestor regimuri înainte de colapsul lor din 1989. Dar Lucian Dan Teodorovici a reuşit să facă asta în Matei Brunul (…). Este o realizare remarcabilă a unui scriitor care s-a născut în 1975 şi care nu a cunoscut personal epoca pe care o descrie, putând fi comparat cu clasici ai genului, precum Milan Kundera cu romanul Gluma”, a spus David Lodge, romancier.

International Dublin Literary Award este considerat unul dintre cele mai importante premii pentru literatură de limbă engleză sau tradusă în limba engleză.

Lista scurtă a nominalizaţilor va fi anunţată în primăvara anului 2020 (luna aprilie), iar câştigătorul, în iunie 2020.
 
Dintre laureaţii ediţiilor anterioare: Herta Müller (1997), Javier Marías (1998), Michel Houellebecq (2002), Orhan Pamuk (2003), Colm Tóibín (2006), Juan Gabriel Vásquez (2014), Jim Grace (2015), José Eduardo Agualusa (2017).

Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru şi scenarist. Din 2017, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, dar şi manager al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). Dintre volumele publicate: Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi (1999, 2005); Circul nostru vă prezintă: (2002, 2007); Atunci i-am ars două palme (2004); Celelalte poveşti de dragoste (2009, 2013); Matei Brunul (2011, 2014); Unu + unu (+ unu…) (2014). 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii