Principii fizice vechi de sute de ani, aduse la viaţă cu tehnică modernă. „Vom putea explica toate fenomenele fizice care erau cumva sterile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi
FOTO Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi

Modernizarea a fost făcută la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Studenţii vor beneficia de cursuri în respectivele laboratoare, fiind spaţii de învăţare menite în special pentru tinerii din anul I, să se adapteze mai uşor şi să fie redus riscul de abandon.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a modernizat aproape integral patru laboratoare de fizică cu aparatură didactică de ultima generaţie, în cadrul proiectului „Reţea de laboratoare didactice pentru discipline generale, specifice studiilor de ingineri” – NETLAB. 

Au fost primite şi instalate platforme care ilustrează fenomenele de bază ale fizicii utilizând tehnică modernă. Acestea au o valoare de circa 70.000 de euro, urmând a fi primite în perioada următoare şi alte platforme până la suma totală de 100.000 de euro. 

Platformele didactice vor fi instalate în patru laboratoare de fizică, amplasate în Corpul T, unde este şi rectoratul TUIASI. Fiind destinate tuturor studenţilor celor 11 facultăţi ale universităţii, prin aceste laboratoare, în anul I, trec peste 2.000 de studenţi. 

De aceea reprezentanţii universităţii spun că importanţa acestora este foarte mare: dincolo de investiţiile în infrastructura de cercetare dintr-o instituţie de învăţământ superior, care nu e întotdeauna accesibilă studenţilor, cu atât mai puţin celor din anul I, în acest caz, fiind vorba de platforme didactice, se doreşte stârnirea unui interes crescut al tinerilor. 

„Colegii noştri au ales tot ce au considerat că este mai util pentru studenţii noştri din anul I, care, provenind din generaţia nativilor digital, doresc să înveţe de pe echipamente în ton cu dezvoltările tehnologice ale lumii contemporane. Proiectul este în plină desfăşurare, am primit mai bine de două treimi din echipamentele pentru laboratorul de fizică. Acesta şi-a schimbat complet înfăţişarea, iar echipamentele vor fi dublate de materiale didactice care să fie în consonanţă cu noile tehnologii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector al TUIASI şi manager al proiectului. 

NETLAB este un proiect Rose, de tip centre de învăţare, are valoarea de aproape 1,5 milioane de lei, fiind finanţat de către Banca Mondială. Dintre cele 14 instituţii ce au primit finanţare la nivel naţional, TUIASI devine singura universitate ieşeană care dezvoltă un al doilea astfel de proiect, destinat centrelor de învăţare, după Remedium, centrul ultra-modern construit la parterele căminelor T5-T6, ce a beneficiat de o investiţie de aproximativ 250.000 de euro.

Va fi redus riscul de abandon

Proiectul va reînnoi complet, atât ca aparatură, cât şi ca spaţii, Laboratoarele de Fizică, Matematică, Chimie, Desen Tehnic şi Infografică, cât şi cel de Mecanică Teoretică de la TUIASI. Astfel, toţi studenţii celor 11 facultăţi vor beneficia de cursuri la respectivele laboratoare, fiind spaţii de învăţare menite în special pentru tinerii din anul I, să se adapteze mai uşor şi să fie redus riscul de abandon. 

De altfel, prof. univ. dr. ing. Petru Nica, directorul Departamentului de Fizică de la TUIASI, a precizat că investiţia este una binevenită fiindcă laboratoarele nu au mai fost renovate în ultimii 30 de ani şi aparatura existentă nu mai era atractivă pentru studenţi. El spune că noile lucrări de laborator sunt gândite exclusiv în scop didactic şi au rolul de a ilustra principii elementare de fizică, precum inducţia electromagnetică - legea lui Faraday, folosind aparatură modernă. 

„Vine în întâmpinarea studenţilor de anul I care ar trebui astfel să se gândească de două ori înainte de a renunţa la facultate pentru că vrem să îi ajutăm. Vom putea explica toate fenomenele fizice care erau cumva sterile şi îmbibate cu prea multă matematică. Le vom face îmbietoare, cu tehnici moderne: lucrările sunt prevăzute cu sisteme numerice de date, se pot face în integralitate pe calculator. Astfel, deşi fenomenele sunt clasice, se ştiu de sute de ani, realizate cu tehnici moderne devin mai uşor de înţeles”, a explicat prof. univ. dr. ing. Petru Nica. 

În cele patru laboratoare vor fi amplasate circa 40 de aparate noi, unele fiind în dublu exemplar, iar activitatea în aceste spaţii va fi gândită şi în funcţie profilul studenţilor celor 11 facultăţi ale universităţii.

Vă​ recomandăm să citiţi şi:

FOTO Casa din paie la preţ de garsonieră, soluţia unor clujeni pentru a scăpa de cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară

Mărturia medicului de gardă din noaptea incendiului  de la „Matei Balş“. „Infirmiera a văzut cum ardea pacientul“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite