„Prison break” moldovenesc: culisele răscoalei puşcăriaşilor de la Iaşi. Deţinut: „Mă piş pe un an de puşcărie. E ca la Auschwitz, ne mănâncă ploşniţele ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de persoane încarcerate în Penitenciarul Iaşi protestează de două zile faţă de condiţiile de cazare. Situaţia a degenerat, marţi, când o cameră a fost incendiată şi, potrivit unuia dintre protestatari, două persoane s-ar fi automutilat, informaţia nefiind confirmată oficial. Cel puţin 200 de persoane erau implicate ieri în protest, sute de forţe de ordine fiind mobilizate.

Manifestaţii de amploarea la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi unde câteva sute de deţinuţi au protestat în cursul zilei de marţi faţă de condiţiile precare de cazare din unitate. Protestul a început în jurul orei 9.00, atunci când aproximativ 200 de persoane private de libertate au început să scandeze lozinci împotriva conducerii penitenciarului. „Jos comuniştii”, „Criminalii” sau „Dreptate” sunt doar câteva dintre scandările pe care deţinuţii le strigau ieri, ei putând fi auziţi până în exteriorul penitenciarului.

În timpul protestelor de dimineaţă, trei deţinuţi încarceraţi la Secţia 9 a unităţii au incendiat o saltea, focul fiind stins în scurt timp de reprezentanţii puşcăriei. „Nu a fost nicio persoană transportată la spital. Au fost evacuate doar cele trei persoane”, a spus Gabriela Topoliceanu, purtător de cuvânt al penitenciarului.

Toate instituţiile, implicate

Protestul violent a fost precedat de o altă manifestaţie, de mai mică amploare, ce a avut loc în noaptea de luni spre marţi. Atunci, câteva zeci de deţinuţi au început să îşi strige nemulţumirile de la geamurile celulelor. Tot atunci, reprezentanţii puşcăriei din Iaşi au chemat de acasă întreg personalul de pază şi protecţie care avea liber la acel moment. Înainte de prânz, mai mulţi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, dar şi forţe speciale ale Jandarmeriei s-au deplasat la penitenciar pentru a asigura ordinea în incinta unităţii. O autospecială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat de asemenea la puşcărie pentru a putea interveni în cazul unor incendieri, în timp ce un echipaj SMURD a fost alocat pentru a acorda eventuale îngrijiri medicale. Subprefectul Bogdan Abălaşi a mers şi el, ieri, la Penitenciar, pentru a se asigura că intervenţia autorităţilor este eficace.



În comunicările oficiale, reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi au arătat că nu ar fi existat violenţe între forţele de ordine şi deţinuţi, lucru infirmat însă de o persoană încarcerată, care a declarat, telefonic, corespondentului „Adevărul”, că o parte dintre protestatari ar fi fost liniştiţi cu jeturi de apă, în timp ce doi deţinuţi s-ar fi automutilat şi ar fi fost transportaţi pe ascuns la spital. Informaţia nu a fost confirmată de reprezentanţii penitenciarului.

image
image


Mai mulţi dintre deţinuţii protestatari s-au urcat pe una dintre prelatele metalice din jurul curţii închisorii, scandând împotriva conducerii penitenciarului. „Având în vedere evenimentele care se deruleză în acest moment (n.r. marţi, la prânz), s-au sistat celelalte activităţi care se derulau în această. Dimineaţă, la începutul protestelor, erau în jur de 200 de deţinuti la trei curţi de plimbare. Două curţi de plimbare au renunţat la proteste şi au mai rămas în prezent 9 deţinuţi”, a mai spus Gabriela Topoliceanu.

Protest spontan în faţa penitenciarul

În timp ce în interior reprezentanţii penitenciarului încercau să negocieze cu protestatarii, în faţa închisorii din cartierul ieşean Copou, în jur de 10 rude de-ale unor persoane private de libertate au venit pentru a le aduce pachete acestora.

Pentru că vizitele au fost interzise oamenii au rămas cu pachetele de mâncare în afară, alăturându-se la un moment dat manifestaţiei. Vizitatorii au improvizat pe loc mai multe pancarte pe care au scris „graţiere” şi „arest la domiciliu”, scandând aceste mesaje de câte ori uşa penitenciarului se deschidea. “Băiatul meu mi-a zis că îşi da foc dacă nu se rezolvă nimica. I-a venit rău într-o seară şi mi-a zis „mămică, cheamă televiziunea că eu mor aici”. Nu i se acordă niciun ajutor”, a spus Mandiţa Nicuşor, mama unei persoane încarcerate în Penitenciarul Iaşi.

Ruda unui alt deţinut, între momentele în care striga înspre puşcărie „graţiere, graţiere” a declarat: „A fost de nenumărate ori în pragul morţii. Numai Dumnezeu şi puterea lui l-a ţinut în viaţă. Are 29 de ani, trebuie să facă 30. Nu ştim ce să mai facem. Îmi spune că îl obligă să semneze că refuză tratamentul şi el cere disperat. Îşi bat joc în ultimul hal de el. Arată sub orice critică.”
 
Care sunt nemulţumirile deţinuţilor

Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi are cazaţi în jur de 1.500 de deţinuţi, mulţi fiind încadraţi de la regimurile de executare semi-închis, închis sau de maximă siguranţă. Este vorba, în genere, de persoane condamnate la fapte cu violenţă, a căror pedepse sunt ridicate. Mulţi dintre deţinuţi sunt condmnaţi pentru tentativă la omor, omor sau tâlhării. Unitatea nu beneficiază de condiţii de cazare care să respecte normele CEDO privind privarea de libertate. Una dintre condiţiile care nu respectă legislaţia europeană este cea privind spaţiul, minimum patru metri cubi per deţinut, capacitatea de cazare efectivă fiind depăşită cu 100%.

„Solicitările dumnealor sunt cunoscute la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi la nivelul Ministerului Justitiei urmând să se facă demersuri, care deja au început, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie”, spun reprezentanţii penitenciarului.

O altă nemulţumire a deţinuţilor este o presupusă restricţie a accesului la îngrijiri medicale, dar şi oprirea unor tratamente pentru diferite afecţiuni psihice. Căpuşe în saltele, supraaglomerare, păduchi sau mâncarea proastă sunt alte lipsuri cu care puşcăriaşii s-ar confrunta.  Parţial, reprezentanţii unităţii recunosc: „În momentul de faţă în penitenciar sunt angajaţi doar doi medici. S-au demarat concursuri pentru angajarea a altor trei medici. Dacă sunt urgenţe, deţinuţii sunt prezentaţi la un cabinet din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a spus Gabriela Topoliceanu (FOTO DREAPTA)

Toate tunurile pe Vulpe: mărturia unui deţinut

Mai multe voci din interiorul şi din exteriorul penitenciarului îl contestă vehement pe directorul Marius Vulpe, ce conduce unitatea din 2006. Vulpe a fost acuzat de mai multe rude ale deţinuţilor, dar şi de persoanele încarcerate, că s-ar face vinovat de condiţiile precare din închisoare, dar şi că ar favoriza anumiţi agenţi comerciali din incinta unităţii.

Unul dintre deţinuţii care au luat parte la protest a povestit, telefonic, ce a dus la apariţia acestor manifestaţii. „Mâncarea este foarte proastă. Îţi închid uşile dacă vrei să faci o reclamaţie, ne pune pe cursă, ne ameninţă că ne omoară dacă comentăm, dacă vorbim cu reporterii. Avem telefoanele toate ascultate, ni le închide, ni le taie. Totul e teroare, lagărul de exterminare de la Auschwitz a lui Vulpe, criminalul ăsta. Mă mănâncă ploşniţele, păduchii, nu am apă. Nu am nimica. Ni se închide apa ca să cumperi de la magazinul lor. Vrem sa îl dea jos pe criminal”, a spus deţinutul, condamnat recent după ce a ameninţat un magistrat.

Bărbatul a mai precizat că atât el cât şi colegii săi vor continua protestele, chiar dacă sunt ameninţaţi cu moartea de autorităţi. „Murim sau trăim, asta e alegerea noastră. Ne ameninţă cu mascaţii că ne omoară. Murim sau trăim, nu avem nimic de pierdut. Să vină doamna Prună, ministrul Justiţiei, să vadă ce este la Iaşi. Am un an de puşcarie, ma piş pe el. Decât deţinut, mai bine în mormânt”, a mai spus, telefonic, deţinutul, care a continuat şi a spus că doarme  în cearşafuri pline de păduchi. „Suntem plini de bube şi de puroi, ne mănâncă puşcăria, ne distruge hoţul şi ne ameninţă că ne omoară cu mascaţii. Nu suntem condamnaţi la moarte, am greşit, executam, dar să nu ne omoare. Aici, care intră viu iese mort”, a încheiat ieşeanul care a mai spus că mai mulţi dintre colegii lui au sticle de diluant cu care îşi vor da foc sau cuţite cu care se vor tăia.

image



Directorul Marius Vulpe este considerat un protejat al unor persoane de la vârful ANP, susţin surse din interiorul penitenciarului Iaşi care au mai arătat că, în ciuda a nenumărate plângeri care s-au făcut, de-a lungul timpului, împotriva lui Vulpe acesta nu a fost schimbat din funcţie. Marius Vulpe a fost în mijlocul unui scandal la începutul anului 2013, atunci când a decis ca fostul lider liberal Relu Fenechiu să fie separat de restul puşcăriaşilor, într-o celulă modernizată, invocând faptul că ex-ministru are grad sporit de risc. De la momentul începerii protestului Marius Vulpe a refuzat contactul cu presa.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite