Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Procesiune catolică, interzisă de regimul comunist, organizată duminică pe străzile din centrul Iaşiului

0
3 Jun 2018 10:19:27
Autor: Simona Stanciu
Procesiune catolică la Iaşi FOTO Primăria Iaşi
Procesiune catolică la Iaşi FOTO Primăria Iaşi

Biserica Romano-Catolică din Iaşi va sărbători, duminică, 3 iunie, Trupul şi Sângele lui Cristos. Sfânta Liturghie va începe de la ora 17.00, va fi prezidată de PS Petru Gherghel şi va fi urmată de o procesiune pe străzile oraşului.

Potrivit oficialilor Bisericii Romano-Catolice, Procesiunea cu Preasfântul Sacrament (Sfânta Împărtăşanie) va începe în jurul orei 18.00, după sfânta Liturghie. Credincioşii se vor deplasa pe următorul traseu: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ştefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa, în jurul orei 19.00.

„Isus prezent în Sfânta Împărtăşanie va fi purtat pe străzile oraşului, însoţit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariştilor, a credincioşilor şi a fanfarei. Băieţii şi fetiţele, de la cele trei parohii catolice din Iaşi, care au făcut întâia sfântă Împărtăşanie nu cu mult timp înainte, vor arunca petale de flori. Sfânta Taină (Sfânta Împărtăşanie) va fi purtată în procesiune de episcopul de Iaşi. Împreună, însoţindu-l pe Cristos prezent în taina Sfintei Împărtăşanii, vor fi prezenţi preoţii episcopiei şi ai catedralei, preoţi de la parohiile şi congregaţiile din Iaşi şi părinţii profesori de la seminar. Au fost invitate şi autorităţile civile“, se arată în anunţul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. În timpul procesiunii, Sfânta Împărtăşanie este purtată într-un obiect de cult, în formă de soare cu raze.

Înainte de anul 1948, procesiunea pornea de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor „Notre-Dame de Sion“, unde se află acum Filarmonica. Procesiunea a fost interzisă de regimul comunist şi reluată după anul 1990.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările