Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Profesor român din Franţa, despre noile atacuri teroriste: „E sigur şi tragic că atentatele din Franţa vor continua”

2
16 Jul 2016 12:30:36
Autor: Iulia Ciuhu
Bogdan Călinescu este directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris FOTO Adevărul
Bogdan Călinescu este directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris FOTO Adevărul

Profesorul Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris, analizează pentru „Adevărul” noile atentate care au îndoliat Franţa. Călinescu vine cu o previziune sumbră: atentatele din Franţa vor continua.

Originar din Iaşi, profesorul Bogdan Călinescu spune că, din păcate, atentatele din Franţa au devenit o rutină. Călinescu se raportează şi la atentalele care au fost dejucate de autorităţile franceze în ultimii ani, spunând că cifrele sunt îngrijorătoare. 
 
„ Ceea ce e frapant la atentatul de la Nisa, sunt similitudinile dar si diferentele cu atentatele precedente: teroristul e tinar, are si cetatenia franceza (franco-tunisian) si era inregistrat, ca teroristii din anii trecuti, in registrul delincventilor insa nu si in cel al islamistilor supravegheati.  A actionat singur (cel putin asa se pare la ora la care scriu aceste rinduri), un « lup solitar » si a folosit un camion – fara exploziv -  drept unica arma. Desigur, ancheta va determina cum a putut sa ajunga cu acel camion intr-o zona izolata si inchisa circulatiei insa felul in care a procedat ne lasa complet dezarmati si descumpaniti. Nu vom putea supraveghea toti indivizii care se urca intr-un camion mare”, a spus Bogdan Călinescu, pentru „Adevărul”. 
 
Profesorul a mai adăugat că teroriştii islamici au capacitatea de a se adapta şi de a găsi noi metode de a ucide civili. În opinia sa, atât Franţa cât şi celelalte ţări occidentale sunt angrenate într-un război împotriva unor duşmani ce vin atât din interior cât şi din exteriorul UE. „In numele unei religii, acest inamic e gata sa se sacrifice si sa devina un martir. Ori moare, ori cistiga razboiul impotriva Occidentului. Ceea ce vrea el sa distruga e civilizatia noastra si felul de a trai. Mesajul e clar: suntem islamizati, deci ori devenim ca ei, ori murim in atentate. In asemenea situatie, bineinteles, nu e posibil un dialog, ci doar rezistenta. Am intrat, spunea filozoful Pascal Bruckner intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro pe 13 iunie, in «rutina abominabilului»”, a continuat Călinescu. 
 
Directorul se întreabă câtă răbdare va mai avea populaţia din Franţa faţă de aceste evenimente tragice exemplificând situaţie Marii Britanii, unde teama populaţiei de imigraţie şi terorism au împins mulţi cetăţeni să opteze pentru ieşirea din UE. „ Ani de zile, politicienii au invocat societatea multiculturala si laica drept arma impotriva terorismului. Asta a facut presedintele François Hollande atunci cind a fost ales in mai 2012 si cind a anuntat o noua Franta « reconciliata » dupa anii sub presedintia lui Nicolas Sarkozy, asa a facut si Obama dupa presedintele Bush cind lumea intreaga urma sa devina o « oaza de pace » si America un stat numai cu oameni buni… Corectitudinea politica si delirul multiculturalist sunt de fapt cele mai tari alibiuri ale islamistilor. Nu stim inca ce reactie va avea guvernul francez la acest atentat de la Nisa. Va continua discursul demagogic sau va spune lucrurilor pe nume ? Ce e sigur insa, si tragic, e ca atentatele vor continua in Franta, o tara in care traiesc aproape 10 milioane de musulmani”, a încheiat Călinescu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

rbie ba
16.07.2016, 13:36:14

Ce postura masonica ai! V-a promis cineva ca romanii vor prelua masoneria din Franta? (Bogdan Calinescu, director institut economic Paris)

Sorin80
16.07.2016, 16:30:20

Este complet inutilă o atitudine de rezistență (civică sterilă) în aceste condiții. Un nou marș cu tema "Je suis .." ar fi ridicol și chiar periculos ținând cont de noul apetit pentru atentate cu multe victime. Acum te uiți după camioane și te trezești cu vreun avion de linie în cap. Aici trebuie să fii proactiv și să stăvilești imigrația, să trimiți treptat acasă toată populația asta musulmană care ființează ghetouri unde Sharia este legea de căpătâi. Pe termen lung, mai bine te bazezi pe francezii nativi să ducă cultura și valorile mai departe decât pe zurbagii ăștia care se înmulțesc îngrijorător de repede.

Modifică Setările