Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Profesorii de la „Cuza“ se revoltă faţă de rectorul suspendat Tudorel Toader. Protest anunţat pe treptele universităţii

11
11 Mar 2019 20:31:13
Autor: Cezar Pădurariu
Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi FOTO Adevărul
Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi FOTO Adevărul

Mai mulţi profesori de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi au semnat o petiţie online intitulată „Apel al comunităţii academice din Iaşi pentru apărarea statului de drept“. În acelaşi timp, cadrele didactice au programat un protest în faţa instituţiei de învăţământ.

Comunitatea academică din Iaşi a lansat o petiţie online în semn de protest faţă de modificările brutale aduse în ultima perioadă legilor justiţiei.

Scrisoarea iniţiată pe 8 martie şi semnată până acum de 175 de intelectuali din Iaşi, majoritatea profesori la Universitatea "Al. I. Cuza", vizează în principal Ordonanţa de Urgenţă 7/2019, document semnat de ministrul Justiţiei Tudorel Toader care este, în acelaşi timp, şi rector suspendat la "Cuza".

„Cea mai recentă probă a faptului că acest uriaş efort urmăreşte demantelarea ideii de justiţie ca proces instituţional legitim, predictibil şi independent în România, o constituie Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019. Criticat atât de corpul magistraţilor din România cât şi de instituţiile europene, actul normativ aduce grave atingeri independenţei justiţiei şi separaţiei puterilor în stat, după cum induce şi o stare de confuzie generalizată cu privire la funcţiile justiţiei într-un stat democratic.          

Conştienţi de faptul că atacul asupra justiţiei reprezintă începutul alunecării României către un sistem oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparţine unui grup restrâns de persoane, după modele deja consacrate în ţări din estul Europei, America Latină, Africa şi Asia, subsemnaţii fac un apel public către cetăţenii României de a se implica, prin mijloacele legale şi democratice garantate de Constituţie, în apărarea statului de drept, a democraţiei şi a valorilor europene“, arată, printre altele, semnatarii scrisorii.

Petiţia este asumată de un grup de iniţiativă format din Flavius Solomon, istoric; Eugen Vărvărucă, matematician; Alexandru Călinescu, istoric literar; Gelu Bourceanu, chimist; Florea Ioncioaia, istoric, jurnalist; Răzvan Socolov, medic; Cezar Catrinescu, chimist.

Pe de altă parte, semnatarii petiţiei au anunţat că intenţionează să protesteze pe treptele Universităţii "Al. I. Cuza" în cursul zilei de marţi, 12 martie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Sorin Barbul
11.03.2019, 20:40:02

Întrebarea e: de ce l-au ales rector pe slugoiul ăsta imbecil și ticălos.

+1 (5 voturi)
MESTERUL AURICA
11.03.2019, 20:44:02

SORINE IMBECIL ESTI TU SI SLUGA PLATITA. NU MERTI NICI SA-I PRONUTI NUMELE ACESTU SPECIALIST.

-1 (7 voturi)
MESTERUL AURICA
11.03.2019, 20:42:38

MANIPULARE DOMNILOR PROFESORI VA FACETI DE RAS. TUDOREL ESTE UN BUN SPECIALIST IN LOC SA VA MINDRITI VA LASATI MANIPUALTI. RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

-2 (6 voturi)
Fanfan
11.03.2019, 21:11:26

Trebuie sa vina un latrau analfabet sa le explice unor profesori...

0 (4 voturi)
silent warrior
11.03.2019, 20:48:03

Nu vad mentionat printre semnatari niciunul de la Drept....

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările