Proiect european, unic în ţară, pentru reducerea zgomotului în jurul unuia dintre cele mai aglomerate aeroporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeroportul din Iaşi, alături de mari aerogări din Uniunea Europeană, precum Heathrow (Londra) şi Schiphol (Amsterdam), va fi printre primele din spaţiul comunitar care va beneficia de un program inovativ pentru reducerea impactului produs de zgomotul din aviaţie.

Un grant de 7,4 milioane de euro, acordat prin „HORIZON 2020“, va fi folosit pentru identificarea de soluţii inovatoare de gestionare a impactului generat de zgomotul din aviaţie asupra populaţiei. În proiectul ANIMA (Aviation Noise Impact Management through Novel Approaches) sunt implicaţi 22 de membri din 11 ţări, din România fiind doar Aeroportul de la Iaşi. Astfel, aerogara ieşeană, alături de aeroporturi precum Heathrow (Londra) şi Schiphol (Amsterdam), va fi printre primele ce va  implementa metode inovatoare de reducere a impactului produs de zgomotul din aviaţie asupra comunităţii.

Din consorţiu mai fac parte Oficiul Naţional de Studii şi de Cercetare Aerospaţială (Franţa), Universitatea Metropolitana Manchester (Marea Britanie), Asociaţia Aeroporturilor Regionale (Belgia), Airbus Operations SAS (Franţa), Universitatea Roma Tre (Italia), Universitatea Cergy Pontoise (Franţa), Universitatea Southampton (Marea Britanie).

„În contextul creşterii constante a traficului aerian, atât la nivel global, cât şi local, una dintre priorităţile industriei aviatice europene este dezvoltarea de noi metodologii de gestionare a impactului generat de zgomotul din aviaţie asupra populaţiei. Acesta este şi scopul proiectului. Preocuparea noastră pentru a satisface atât nevoia de mobilitate a comunităţii, dar şi interesul pentru calitatea vieţii ne-au recomandat ca parte importantă din acest consorţiu, alături de doua dintre cele mai mari aeroporturi din Europa“, au transmis reprezentanţii aerogării. Aeroportul din Iaşi a crescut constant în ultimii ani, iar de la începutul lui 2017 a atins recorduri de trafic datorită numeroaselor curse externe directe către destinaţii din întreaga Europă.

Proiectul va fi implementat în următorii doi ani, iar următoarele întâlniri ale membrilor consorţiului vor avea loc la Bucureşti şi Paris. În cadrul proiectului se vor identifica soluţii concrete de reducere a zgomotului din jurul aeroporturilor precum perdelele forestiere sau inovaţiile tehnologice.

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite