Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Proiect revoluţionar la Iaşi. Cum funcţionează audio ghidul disponibil pe orice tip de telefon mobil

0
2 Mar 2017 10:55:19
Autor: Simona Stanciu
Palatul Culturii Iaşi
Palatul Culturii Iaşi

În premieră europeană, trei muzee din Complexul Muzeal Naţional „Moldova“  vor avea un ghid inteligent, disponibil pe orice tip de telefon mobil. Informaţiile primite sunt disponibile 24 de ore, ceea ce înseamnă că pot fi consultate şi după ieşirea din muzee.

Un proiect pilot a fost lansat la începutul primăverii în cel mai mare complex muzeal din Moldova. Proiectul HERO.dot este implementat în premieră în Europa, iar vizitatorii Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“ de la Palatul Culturii, ai Muzeului Etnografic al Moldovei sau ai Palatului Memorial „Alexandru Ioan Cuza“ de la Ruginoasa vor putea afla informaţii despre sute de exponate direct de pe telefonul mobil.

„Este un proiect revoluţionar şi ne bucură că este aplicat în premieră la Iaşi. Acest proiect pilot cred că poate fi extins cu succes şi în alte muzee din ţară“, a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi.

Astfel, vizitatorii pot afla informaţii despre exponate în limbile română şi engleză, iniţiatorii programului urmând să pregătească prezentări şi în limbile franceză şi germană. „Proiectul este unic în Europa, nu ca produs, ci ca modalitate prin care este funcţional - utilizatorul nu are nevoie să folosească niciun alt dispozitiv în afară de propriul telefon. «Hero.dot» pune în practică o tehnologie nouă, care poate fi utilizată pe orice telefon, performant sau mai puţin performant”, a explicat Vali Ţugui, iniţiatorul proiectului.

Pliantul şi căştile sunt disponibile prin intermediul unui automat amplasat la intrarea în muzee, audio ghidurile fiind accesate la numărul de telefon 19019. Tariful perceput pentru convorbirile telefonice este cel din reţeaua naţională, iar pachetul HERO.dot costă 10 lei. Vizitatorii vor primi un pliant cu un cod de acces şi coduri ale exponatelor, dar şi căşti. Informaţiile accesate sunt disponibile 24 de ore.

Citeşte şi:

Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările