Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Proiect unic în ţară, la UMF Iaşi. Un centru medical de cercetare cu echipamente de ultimă generaţie

0
19 Sep 2021 04:14:12
Autor: Andrei Luca
FOTO: UMF Iaşi
FOTO: UMF Iaşi

Proiect ambiţios dezvoltat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, acolo unde se doreşte dezvoltarea unui centru de cercetare extraordinar, în domeniul medical.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi va primi finanţare pentru implementarea, pe parcursul următorilor doi ani şi patru luni, a unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte de cercetare din România. Este vorba de CENEMED - ,,Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în Regiunea de Nord Est. 

Prin intermediul acestui proiect se va dezvolta un centru de cercetare în domeniile: urgenţe cardiovasculare şi toxicologice, oncologie pelvină, imunologie şi genetică, nefropatologie şi gastroenterohepatologie.

Contractul în valoare de peste 66 milioane de lei a fost semnat deja de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. 

„Este un proiect de cercetare extraordinar, unic în România, axat pe diverse patologii din diverse domenii, de la urgenţe cardiovasculare, până la abord oncologic şi nefropatologie, cu scopul de a cerceta metodele diagnostice şi mijloacele terapeutice personalizate capabile să crească supravieţuirea şi să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor din regiunea de Nord-Est. Urmărim consolidarea şi dezvoltarea infrastructurii de Cercetare Dezvoltare Inovare din UMF Iaşi, care va opera, prin CENEMED, la cele mai înalte standarde internaţionale, având în vedere faptul că realizarea achiziţiilor echipamentelor şi instrumentelor pentru cercetare presupune achiziţionarea de echipamente de ultimă generaţie”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

Un exemplu a ceea ce urmează să apară în cadrul universităţii ieşene este Sistemul Robotic da Vinci Xi de ultimă generaţie - sistem de prelevare mostre ţesut şi intervenţii de rezecţie tumorală, practic primul robot chirurgical din regiunea de N-E a ţării. De asemenea, vor fi create şi dotate trei laboratoare de cercetare noi şi modernizate alte trei laboratoare de cercetare existente.

În plus, vor fi achiziţionate 110 echipamente şi instrumente medicale ce vor fi utilizate în dezvoltarea a 16 teme de cercetare pentru care există 16 acorduri de parteneriat încheiate cu membrii Clusterului RoHealth, cu membrii Clusterului BioROne şi cu membrii Clusterului IMAGOMOL, clustere inovative din care Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa face parte. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Şeful de cabinet al IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a murit de COVID-19

Cum arată apartamentele în „Wings“, blocul în formă de aripi din Cluj-Napoca. Cât costă un penthouse cu două niveluri şi grădină FOTO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările