Proprietăţile vinului fiert. Ce rol are Resveratrolul, elementul care nu dispare după fierbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vin
Vin

Nutriţioniştii apreciază că vinul îşi menţine proprietăţile şi după fierbere. Totuşi, prin acest procedeu, se pierde o parte din cantitatea de alcool conţinută iniţial de băutura din struguri.

Vinul fiert are aceleaşi proprietăţi pe care le are băutura înainte de fierbere. Este o sursă importantă de antioxidanţi. Resveratrolul, de exemplu, este un compus polifenolic despre care studiile susţin că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Resveratrolul se regăseşte în sâmburii şi coaja strugurilor roşii, vinul rezultat din zdrobirea acestora acţionând cu rol de protecţie asupra inimii.

Cardiologul Ioan Bostaca a explicat pentru „Adevărul” că Resveratrolul este un element cheie în sănătatea inimii, pe care inclusiv unele medicamente îl conţin, fiind extras din ciorchinele de struguri. Resveratrolul protejează sănătatea celulară şi luptă împotriva îmbătrânirii.

Potrivit medicului, acest element protejează vasele de sânge împotriva inflamaţiilor şi împiedică instalarea afecţiunilor cardiace. Prin fierbere, cantitatea de alcool din vin, precum şi cea de resveratrol scade, băutura obţinută fiind considerată un aliat împotriva răcelii.

Consumul de vin, precum şi cel de vin fiert, trebuie să nu depăşească o anumită cantitate, pentru că altfel, mai degrabă dăunează sănătăţii, decât să fie benefic.

„Lumea occidentală consideră că două pahare de vin la bărbaţi şi unul la femei este cantitatea ideală şi optimă pentru te menţine sănătos. Eu spun că pacienţii noştri bărbaţi nu ar trebui să bea mai mult de 1l de vin pe zi, consumat în două pahare a câte 400-450 de ml, în timp ce femeile nu trebui să depăşească 750 de ml, consumate tot în două pahare. Acesta este consumul raţional, cantitatea de peste 1l este toxică şi nocivă”, a apreciat dr. Ioan Bostaca, medic cardiolog în cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Confrom nutriţioniştilor, vinul fiert cu scorţişoară, cuişoare, praf de nucşoară, boabe de piper şi coji de citrice ajută în tratarea răcelii, pentru că ridică temperatura corpului, determină apariţia transpiraţiei şi deblochează căile respiratorii.

Vinul fiert se prepară din vin „curat”, de casă, peste care se adaugă miere şi diferite mirodenii, cum ar fi nucşoară, anason, cuişoare, ienibaharul, scorţişoară, frunză de dafin sau coji de portocală, ori de lămâie.

Citeşte şi:

Mâncărurile care ţin la distanţă răceala. Medic: „Ciorba nu este pentru cei cu anumite boli, este preferabilă supa“
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite