Protest HoReCa: Patronii şi angajaţii au ieşit în faţa hotelurilor şi a cafenelelor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest HoReCa / FOTO: Andrei Luca
Protest HoReCa / FOTO: Andrei Luca

Sute de angajaţi şi patroni din întreaga ţară au ieşit astăzi în faţa unităţilor în care lucrează sau pe care le conduc.

GALERIE FOTO


Patronii şi angajaţii hotelurilor şi cafenelelor au ieşit marţi, timp de 30 de minute, în faţa unităţilor pe care le conduc sau în care lucrează, pentru a protesta. Aceştia au ţinut în mâini mesaje pentru autorităţi, prin care au arătat că industria a fost îngenunchiată în timpul pandemiei de COVID-19. 

”Anul trecut s-au luat nişte măsuri extrem de dure. Au fost pentru prima dată în istorie astfel de măsuri. Şi noi ţinem la sănătatea oaspeţilor, a turiştilor şi a salariaţilor, dar din cauza  acestor măsuri, activitatea a fost foarte grav perturbată. La noi au fost pierderi de circa 500.000 de euro. Cea mai dureroasă măsură a fost lupta de a vedea câte locuri de muncă putem păstra şi din păcate nu am putut păstra pe toată lumea. 50 de salariaţi au plecat pentru că nu aveam de unde să le asigurăm salariile. Sunt 50 de familii distruse. Guvernul a promis nişte măsuri de sprijin care se întâmplă în toate ţările. Eram în Austria şi la hotel am întâlnit un român care spunea că guvernul austriac îi ajută cu 80% din diferenţa de cifră de afaceri între anii 2019 şi 2020”, a declarat Lucian Grecu, proprietar Hotel Unirea Iaşi. 

Protest HoReCa foto Andrei Luca

Protestul a fost un semnal de alarmă către Guvern, pentru ca aleşii să îşi îndrepte mai mult atenţia către economie, către HoReCa. 

”Guvernul a promis nişte lucruri, au manifestat un interes o perioadă, după care au început să cam uite de aspectul ăsta. HoReCa pare un domeniu mai puţin important, dar lucrează vreo 500.000 de oameni, adică 10% din forţa de muncă a ţării. Dacă nu circulă banii, pică toată economia, pică domenii la care nu te aştepţi. Facem un apel pe această cale. Unităţile mari au reuşit să reziste  mai bine, dar pentru unităţile mici este un adevărat dezastru. Sunt familii care nu pot să îşi plătească facturile. Este un semnal pentru Guvern, a-l sensibiliza şi a-l face să se uite atent la economie.”, a mai spus Lucian Grecu. 

120 000 euro/an a însemnat pierderea medie per unitate în 2020; de la 400.000 de angajaţi, cât număra industria în 2019, au rămas 280.000 în 2021; de la 40 000 de unităţi în 2019, au rămas  28.000, cifră în continuă scădere”, arată cifrele HORA, transmise într-un comunicat de presă.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Misterul din jurul morţii unei românce din Republica Dominicană, desluşit după aproape 3 ani. Explicaţiile legiştilor au risipit orice dubiu

SUA trebuie să se pregătească pentru o lume fără Putin. De ce Vestul nu are o percepţie corectă asupra autocraţiei din Rusia

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite