Iaşi

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Protest fără precedent la Iaşi faţă de primarul Gheorghe Nichita. Edilul este chemat să dea socoteală după ce a măcelărit teii din centrul oraşului

8
11 Apr 2013 11:27:19
Autor: Cezar Pădurariu
Muncitorii Primăriei Iaşi "au executat" zeci de tei din centrul oraşului, singurul argument al municipaliţăţii fiind acela că încearcă să pună în valoare clădirile istorice din zonă FOTO Cezar Pădurariu
Muncitorii Primăriei Iaşi "au executat" zeci de tei din centrul oraşului, singurul argument al municipaliţăţii fiind acela că încearcă să pună în valoare clădirile istorice din zonă FOTO Cezar Pădurariu

Sute de ieşeni au confirmat online participarea la un miting de protest împotriva primăriei programat în după-amiaza zilei de astăzi, 11 aprilie.

Acţiunea a fost mediatizată sub titulatura "Implică-te! Revendică-ţi oraşul!" şi a fost iniţiată de grupul "Iaşul iubeşte teii!". Mitingul este programat în Piaţa Unirii astăzi, 11 aprilie, de la ora 18.00.

Este cel de-al treilea protest care are loc la Iaşi în ultimele două luni îndreptat împotriva administraţiei oraşului, după ce şefii Primăriei Iaşi au tăiat peste 60 de arbori sănătoşi pe Ştefan cel Mare, principalul bulevard al oraşului. Peste 4.000 de ieşeni susţin pagina de Facebook a acţiunii şi sute dintre ei au confirmat participarea la acţiunea de protest.

Un memorandum intitulat "Incompentenţă, confuzie, dezinformare: un raport interimar asupra Primăriei Iaşi", realizat de antropologul cultural Dinu Munteanu şi contrasemnat de zeci de personalităţi din mediul academic al Iaşiului, stă la baza revendicărilor protestatarilor.

Organizatorii protestului, membri ai mai multor ONG-uri şi asociaţii culturale, cer Primăriei Iaşi:

- Replantarea teilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare în termen de 30 de zile calendaristice de la data protestului (11 aprilie 2013);
- Sancţionarea individuală a tuturor celor care se fac responsabili pentru tăierile ilegale de copaci;
- Realizarea obligatorie de consultări publice pentru proiectele urbanistice majore (spre exemplu, proiectul pentru parcarea subterană din faţa Teatrului Naţional Iaşi);
- O guvernare locală care să reprezinte interesele cetăţenilor prin decizii luate în mod transparent si democratic, bazate pe studii intocmite de experţi independenţi şi făcute publice înainte de a fi implementate.

Iată cum arată promo-ul realizat pentru mediatizarea protestului:

Primăria Iaşi a fost amendată cu 60.000 de lei de Garda de Mediu pentru acţiunea de tăiere a teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare, iar şefii municipalităţii au declarat că sancţiunea va fi suportată din bugetul public. 

Pe de altă parte, viceprimarul Mihai Chirica a catalogat încă de la început acţiunile de protest ca fiind o "falsă problemă" şi a sugerat că sunt dictate de opoziţia politică. Explicaţia municipalităţii pentru tăierea teilor şi înlocuirea lor cu salcâmi japonezi, o specie de arbore-pitic, a fost aceea că încearcă să pună în valoarea clădirile istorice din zonă. Societatea civilă n-a fost consultată pe tema acestui proiect, iar şefii Primăriei Iaşi au evitat sistematic să organizeze o întâlnire cu protestatarii, chiar şi după ce copacii au fost puşi la pământ.

La precedentul miting organizat în faţa Primăriei Iaşi mai mulţi participanţi au fost legitimaţi de poliţiştii locali pentru că împărţeau flyere trecătorilor.

Citiţi mai multe despre acest subiect:

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Papa Raţă
11.04.2013, 12:56:51

Pentru asemenea vandalism publicul ieşean trebuie să colecteze semnături pentru demiterea primarului Nechita, iar cei ce au săvarşit actul - aduşi în faţa Legii. . Au distrus simbolul naţional al Iaşului, sub pretext ca să planteze , plopi, salcami ROŞCAŢI - simbolul ciumaţilor criptocomunişti.

+11 (11 voturi)
Storm Crew Seller
12.04.2013, 08:45:15

Plopii sau salcamii nu au nici o vina. Doar oamenii fara minte si suflet ca acest Nechita si "acolitii" sai. Rusine!!

legendele olimpului
11.04.2013, 15:07:36

Mecanismul e simplu: acorzi un contract unui furnizor de servicii - vreo firma derizorie de decoratiuni exterioare, pe niste bani umflati exponential. Niste procente bune iti revin tie - ca primar, iar restul intra prin buzunarele celor care au intermediat contractul. Teii sanatosi sunt dati jos si probabil ca or sa fie plantati alti copacei. Ies in strada doi studenti, ca restul au serviciu sau nu se pot prezenta, dupa care povestea intra intr-un con de umbra. Primarul si cei din filiera lui rasufla usurati iar de banii rezultati isi schimba masina, mai fac o reenovare... ce e atat de complicat?

+10 (10 voturi)
Alexandru Stefan
11.04.2013, 21:39:53

Sunt total deacord cu demiterea primarului deoarece aici se vad mai mult interesele personale si nu cele publice,acei copaci ne au umplut copilaria era strada noastra si locul unde iesim in weekend,ce a adus noul in comparatie cu vechiul bulevard Stefan cel mare doar piatra si niste copaci precum niste crenci cazute,Acei tei aveau istorie e crima asta ,,,,ar trebui sa luam cu totii o masura pentru demiterea conducerii primariei niste hoti si niste sarlatani!!!rusineeee!!!

+3 (3 voturi)
Storm Crew Seller
12.04.2013, 08:47:12

Teii au fost mereu simbolul Iasului. Acest Nechita este un criminal. Mai lipseste sa taie si teiul lui Eminescu si le avem pe toate!! Niste ticalosi!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările