Proteste ale studenţilor care nu îşi găsesc cazare pentru a reveni la facultăţi. Plângere penală împotriva ministrului Sorin Cîmpeanu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Ziaruldeiasi.ro
FOTO: Ziaruldeiasi.ro

Nemulţumirea studenţilor după ce universităţile au anunţat revenirea la format fizic în doar câteva zile a dus la proteste din partea tinerilor.

Studenţii români reacţionează tot mai vehement, după ce Ministerul Educaţiei şi universităţile au anunţat reînceperea cursurilor în format fizic. Tinerii sunt nemulţumiţi pentru că decizia a fost luată „peste noapte”, iar ei au renunţat la chiriile pe care le plătiseră pe toată durata pandemiei, degeaba. 

Acum, aceştia consideră că nu au suficient timp pentru a-şi găsi noi chirii şi acuză universităţile că au cheltuit câteva mii de lei pe chirii timp de doi ani, pentru ca exact în momentul în care au renunţat la ele, să fie anunţaţi că sunt nevoiţi să revină la cursuri normale. 

„Căutaţi, dragi studenţi (eu fiind în an terminal cu lucrarea de licenţă în progres), chirie şi reveniţi fizic că aşa vrea facultatea. Menţionez că nimeni nu primeşte în chirie fără un contract pe minim 1 an de zile. 

Hai, că cei care mai au şi anul următor să zicem că ar fi acceptabil, dar cei din an terminal? Unde ar trebui să găsesc eu cazare? Oferiţi servicii de genul? 

Sunt printre noi studenţi care deja şi-au făcut planuri având în vedere faptul că aţi anunţat de la începutul semestrului formatul online de desfăşurare a studiilor. În Iaşi e plin de refugiaţi din Ucraina. Unde mai găseşti o piatră să pui capul pe ea?”, spune Alexandru Hasna, student la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi. 

Universitatea ieşeană nu a reacţionat în mod oficial la nemulţumirile studenţilor, câteva explicaţii fiind oferite doar de unele facultăţi. 

„Decizia noastră de a relua activitatea începând cu 21 martie a plecat de la dispoziţiile legale şi în conformitate cu aşteptările legate de finalizarea studiilor dumneavoastră şi recunoaşterea diplomelor. Am luat în calcul multiplele inconveniente pe care le veţi avea şi tocmai de aceea am prevăzut aceste două săptamani de tranziţie. Vă rugăm sa ţineţi cont că noi suntem dascăli şi ne străduim să acţionăm mereu în interesul studenţilor noştri.

Vă rugăm de asemenea să aveţi încredere că vă considerăm resursa noastră cea mai preţioasă si că ne asumăm datoria de a veghea la respectarea drepturilor dumneavoastră. Opinia dumneavoastră contează pentru noi foarte mult dar de data aceasta legea este mai presus de ceea ce ne dorim. 

Conform legii, nu putem rămâne în online. Consecinţele ar duce înspre anularea sau nerecunoaşterea diplomelor dumneavoastră”, a transmis Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

Studenţii susţin însă că pentru mulţi este aproape imposibil să revină la cursuri în format fizic.

„Sper că e o glumă. Sunt studenţi care s-au decazat, care s-au mutat în alte colţuri ale ţării, care sunt, probabil, chiar în altă ţară şi multe alte astfel de situaţii. Prea multă inconsecvenţă in deciziile domniilor voastre. Înţeleg că împrejurările se modifică, dar nu cred că ar trebui să avem de suferit de pe urma lor mai mult decât este cazul. Sper că veţi reconsidera această decizie”, spune Beatrice Driţu, studentă. 

Proteste şi plângere penală

Un student de la universitatea ieşeană şi-a montat un cort în campus, în semn de protest, însă pentru că nu avea autorizaţie, a fost nevoit să îl demonteze la scurt timp. 

Studenţii au depus plângere împotriva ministrului Sorin Cîmpeanu şi au propus câteva soluţii pentru finalul anului universitar. 

„Liga Studenţilor (LS IAŞI) a depus o plângere penală la DNA – structura centrală împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru presiunile exercitate asupra universităţilor în vederea revenirii intempestive la activitatea didactică în format fizic (on-site), cu încălcarea normelor legale în vigoare şi a predictibilităţii organizării activităţii academice, fără a exista soluţii pertinente care să vină în sprijinul studenţilor care sunt acum obligaţi să îşi găsească în timp record un loc de cazare, iar cei care s-au angajat între timp să îşi părăsească locul de muncă, astfel fiindu-le vătămate drepturile şi interesele legitime”, transmite Liga Studenţilor Iaşi. 

Printre soluţiile propuse de către studenţi se numără acordarea unei subvenţii pentru cazare, o perioadă de tranziţie de cel puţin o lună şi posibilitatea participării la cursuri în format hibrid. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Profesorul din Cluj închis 8 ani în China se întoarce acasă. Calvarul acestuia, povestit de colegul său de celulă

Vladimir Putin caută o ieşire din războiul din Ucraina. Ce opţiuni are pentru a salva aparenţele în faţa ruşilor că a pierdut deja? Analiză

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite