VIDEO Protestul lui Chirica de Ziua Mondială fără Maşină: „Poluatorul trebuie să plătească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Chirica la protestul de Ziua Mondiala fara Masina FOTO Primăria Iaşi
Mihai Chirica la protestul de Ziua Mondiala fara Masina FOTO Primăria Iaşi

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a decis, de Ziua Mondială fără Maşină, să tragă un semnal de alarmă privind numărul tot mai mare de maşini uzate prezente în traficul din oraş.


Dacă în alţi ani, Ziua Mondială fără Maşină era sărbătorită prin închiderea unor artere importante din oraş, în acest an s-a decis marcarea ei într-un mod diferit. Astfel, cu ocazia zilei de 22 septembrie, în Iaşi au fost montate două corturi, în faţa Palatului Culturii şi în Piaţa Unirii, unde vineri s-au strâns semnături de la cei care vor „introducerea unor măsuri de fiscalizare suplimentară la achiziţia de autovehicule poluante“.

Pentru că a recunoscut că, în condiţiile de trafic actuale, nu poate închide nicio stradă în plus fără a bloca oraşul, edilul Iaşiului a ales să protesteze faţă de numărul ridicat de maşini poluante. „«Ziua fără maşină» era o modalitate de a face un haos total prin oraş, prin întreruperea circulaţiei pe diverse artere, lucru care nu atrăgea în niciun fel atenţia pozitivă asupra subiectului, ci oamenii erau revoltaţi şi nu se crea efectul pe care-l dorim. Am abordat subiectul într-o formă diferită, un strigăt de protest prin care atrag atenţia asupra poluării mediului înconjurător prin utilizarea vehiculelor cu motor termic“, a transmis edilul.

Acesta a subliniat că nu „este un atac asupra cumpărătorilor de maşini second-hand. Ştim care este nivelul de trai din România şi cum mulţi dintre ei au strâns banii pentru aceste maşini, dar ne interesează şi mediul înconjurător. Am asistat la o explozie de maşini second-hand în oraş. De la începutul anului avem în plus, în oraş, peste 10.500 de autoturisme, dintre care 9.000 sunt vechi. Poluatorul trebuie să plătească“.

Deşi este nemulţumit de prezenţa autoturismelor poluante în oraş, mare parte a parcului auto a societăţii de transport în comun, din subordinea Primăriei, este formată din maşini second-hand, poluante. Abia acum fiind achiziţionate autobuze noi. Întrebat dacă intenţionează să introducă facilităţi fiscale pentru cei care cumpără maşini noi, edilul a transmis că o va face dacă îi permite Codul Fiscal. Semnături vor fi strânse şi în zilele următoare, iar în funcţie de numărul lor se va solicita sprijinul pentru proiecte legislative care să taxeze suplimentar achiziţia de maşini poluante.

Traficul din Iaşi a devenit foarte aglomerat, mai ales la orele de vârf, iar proiectul european privind managementul traficului nu oferă nicio soluţie, deşi s-au investit zeci de milioane de euro în semafoare şi sisteme inteligente.

Ziua Mondiala fara Masina FOTO Primăria Iaşi

„Nu pot să mai vorbesc despre managementul traficului, pentru că dacă se mai iau încă 2-3 măsuri ca cea de reducere a taxei de mediu orice muncă este inutilă. Te străduieşti să ordonezi peste 90.000 de maşini, după care, peste trei luni ai 110.000 de maşini, iar după cinci luni nu mai ai ce ordona, pentru că nu mai încap nici măcar în staţionare. Va trebui să o luăm regresiv să ne adaptăm la trama stradală pe care o deţinem la un parc de maşini care poate fi şi utilizat“, a declarat Mihai Chirica. 

Deşi, iniţial, a anunţat că va mărşălui între cele două corturi din centrul oraşului„pe jos sau cu bicicleta“, Chirica s-a deplasat pe jos spre cel din faţa Palatului Culturii, unde a semnat pentru „fiscalizarea suplimentară la achiziţia de autovehicule poluante“. La cortul din faţa Palatului Culturii, până la ora prânzului erau adunate în jur de 100 de semnături.


În timp ce primarul a spus că a circulat cu tramvaiul în dimineaţa zilei de vineri, preşedintele CJ Maricel Popa a decis să marcheze ziua de 22 septembrie venind la serviciu cu bicicleta (foto CJ Iaşi).  

Iaşiul figurează pe harta celor mai poluate oraşe din ţară, măsurătorile arătând că nivelul pulberilor în suspensie este foarte ridicat.

Maricel Popa pe bicicletă FOTO CJ Iaşi

Citeşte şi:

Informaţii mai puţin ştiute despre viaţa deşeurilor generate de noi. Tipurile de gunoaie care se descompun în mii de ani

FOTO Hărţile care arată nivelul alarmant de poluare din Iaşi. Ce particule nocive au valori chiar şi de 12 ori mai mari decât media zilnică

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite