Răfuială academică pentru Palatul Universitar din Iaşi. Universitatea condusă de Tudorel Toader vrea să obţină întreaga clădire din dealul Copoului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe site-ul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), instituţie condusă de Tudorel Toader, a fost publicat joi un text prin care reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) sunt somaţi să elibereze jumătatea Palatului Universitar din Copou, pe care o ocupă încă din perioada interbelică.

Reprezentanţii UAIC susţin că Palatul Universitar a fost construit pentru a servi celei mai vechi universităţi din România, însă ulterior, după ce în 1937, Şcoala Electrotehnică şi Secţia de Chimie Tehnologică din cadrul UAIC s-au separat, dând naştere Institutului Politehnic “Gheorghe Asachi” din Iaşi, clădirea s-a împărţit în jumătate.

După încetarea războiului, senatul TUIASI a cerut să rămână în spaţiul care fusese special construit pentru UAIC până la construirea unui sediu propriu, susţin oficialii Universităţii „Cuza”. Între timp, Politehnica şi-a construit mai multe corpuri de clădire pentru activităţile sale, însă nu a mai eliberat jumătatea Palatului Universitar aşa cum ar fi fost stabilit, acolo desfăşurându-şi în prezent activitatea Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. În partea corpului pentru care se războiesc liderii celor două universităţi conţin şi câteva încăperi simbol pentru Iaşiul academic: Sala Paşilor Pierduţi, Aula Magna „Carmen Sylva” şi Biblioteca universităţii.

„În toamna anului 1945, când, după încetarea războiului, Institutul Politehnic şi-a reluat activitatea la Iaşi, Senatul acestuia a solicitat Senatului UAIC să îi aprobe rămânerea în spaţiile UAIC, până la finalizarea construcţiei unui sediu propriu, din zona Bucşinescu, dată la care urma să elibereze spaţiul deţinut în cadrul Palatului Universitar din Copou. Comisia consultativă a UAIC a aprobat ca Politehnica să primească ospitalitate din partea  Universităţii în aripa veche a Palatului, în mod provizoriu, până la finalizarea clădirilor proprii Politehnicii. Începând cu anul 1946, Politehnica „Gh. Asachi” a ocupat, fără un act legal, aripa veche a Palatului Universitar (inclusiv Aula şi Biblioteca), între timp construindu-se pentru Politehnică numeroase imobile în zona Podu Roş - Tudor Vladimirescu”, spun reprezentanţii UAIC Iaşi în comunicatul de presă.

Drepturile de proprietate asupra clădirii sunt însă incerte întrucât în 1999 Politehnica a intabulat partea sa de clădire, demers care nu se poate face fără un act de proprietate. Oficialii Universităţii „Cuza” spun că politehniştii trebuie să ofere clarificări despre „procedurile administrative şi juridice” prin care au reuşit să intabuleze partea lor din vechiul Palat al Universităţii.

„În 1999, prin proceduri administrative şi juridice care vor trebui clarificate, Universitatea Tehnică din Iaşi a demarat procedura de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului Corp A, vechiul Palat al Universităţii, continuând să ocupe acest spaţiu. Considerând că este necesară reîntregirea Palatului Universitar din Copou, prin clarificarea titlului juridic în baza căruia UTI încă utilizează o parte din acesta, având în vedere faptul că titlul de proprietate nu se dobândeşte în baza unui ordin de Ministru şi nici prin intabulare, Biroul Executiv al Consiliului de  Administraţie a decis demararea procedurilor judiciare în vederea redobândirii fireşti a spaţiului ocupat de Universitatea Tehnică din Iaşi”, au mai arătat oficialii UAIC.

Problema intabulării a mai fost motiv de dispută între conducerile celor două universităţi ieşene în 2001, când cei de la UAIC au solicitat intervenţia instanţelor judecătoreşti. Ulterior, în 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv solicitarea UAIC, spun reprezentanţii Universităţii „Tehnice”.

Un alt lucru care face demersul actual al UAIC de neînţeles, au mai replicat liderii Politehnicii, este şi faptul că universitatea condusă de Tudorel Toader a cerut comodat de la TUIASI pentru a ocupa spaţiul lor de clădire. Astfel, de mai mulţi ani, Facultatea de Chimie a UAIC îşi desfăşoară activitatea în jumătatea de corp a Politehnicii, în baza acestei înţelegeri fiind recunoscut, spun oficialii TUIASI, dreptul de proprietate pe care aceştia îl au.

Conducerea Universităţii „Tehnice” consideră că demersul lui Tudorel este probabil o strategie electorală care să-i asigure noul mandat de rector.

„Am constatat cu toţii, din diferite medii, că universităţile din Iaşi au creat în ultimii ani un parteneriat consistent, bazat pe valorile academice, pe comunicare, fiind pusă şi problema, la un moment dat, de creare a unui consorţiu al universităţilor ieşene. De aceea, regretăm faptul că domnul Rector Toader, după revenirea de la Ministerul Justiţiei, înţelege să îşi înceapă campania pentru al doilea mandat atacând tocmai acest parteneriat pe care noi, colegii de la cele cinci universităţi de stat, am încercat să îl consolidăm”, a precizat conducerea Universităţii „Tehnice” Iaşi.

Conducerea TUIASI neagă că ar fi primit vreo solicitare, oficială sau neoficială, de la universitatea condusă de Toader şi menţionează că nu va părăsi Palatul Universitar din Copou până ce instanţa nu va decide asupra acestui lucru.

Citiţi şi:

Soţia lui Tudorel Toader le va preda etica studenţilor medicinişti. Ea s-a aflat în mijlocul mai multor controverse

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite