„Răsplata“ statului pentru un tânăr care a găsit vestigii arheologice vechi de 3.000 de ani. Cazul a ajuns la judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topoarele descoperite de Cezar Cioran
Topoarele descoperite de Cezar Cioran

Un tânăr din Iaşi a dat în judecată statul român, prin Ministerul Culturii, pentru că a fost ignorat după ce a predat de bunăvoie mai multe vestigii arheologice vechi din Epoca de Bronz.

Ieşeanul Cezar Cioran a câştigat procesul în primă instanţă, la Judecătoria Iaşi, şi a obţinut o sentinţă prin care Ministerul Culturii a fost obligat să îi achite suma de 5.000 de lei. Sentinţa nu este însă definitivă şi a fost atacată cu apel, zilele trecute, procesul fiind înregistrat la Curtea de Apel Iaşi. 

Conform motivării primei instanţe, Cezar Cioran a cerut plata recompensei băneşti pentru descoperirea şi predarea unor materiale arheologice. E vorba de 14 topoare din bronz vechi de aproximativ 3.000 de ani şi un inel din bronz vechi de câteva sute de ani, pe care Cioran le-a găsit în decembrie 2015 şi februarie 2016, pe raza comunei Miroslava. La acea vreme, tânărul a predat vestigiile autorităţilor, fără însă a fi recompensat, aşa cum prevede legea în situaţii de acest gen.

„Potrivit experţilor, valoarea financiară totală a topoarelor de bronz, cunoscute în literatura de specialitatea sub numele de celturi, este de 12.300 lei (7.800 lei - cele nouă topoare descoperite la data de 13.12.2015; 4.500 lei - cele cinci topoare descoperite le data de 18.02.2016), iar valoarea financiară a inelului de bronz este de 200 lei“, se arată în motivarea primei sentinţe.

În timpul procesului, ministerul de resort a precizat că Cioran nu ar fi descoperit întâmplător bunurile, pentru a putea pretinde recompensa, şi că descoperirile au fost făcute în timpul unor acţiuni arheologice organizate. Judecătorii nu au fost de acord. 

„Instanţa constată că reclamantul este autorul a două descoperiri arheologice întâmplătoare de valoare excepţională, fiind îndreptăţit la o recompensă bănească de 30% din valoarea financiară a pieselor, precum şi unei bonificaţii suplimentare de până la 15% din valoarea bunurilor în cazul topoarelor de bronz“, se arată în motivarea instanţei. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite