Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Răspuns veninos al Primăriei Iaşi după ce sute de oameni au protestat faţă de tăierea teilor din oraş. Edilii încearcă să „încarce“ demonstraţia cu substrat politic

2
12 Apr 2013 13:56:04
Autor: Cezar Pădurariu
Manifestanţii şi-au strigat paşnic nemulţumirea în legătură cu tăierea teilor din centrul Iaşiului FOTO Adevărul
Manifestanţii şi-au strigat paşnic nemulţumirea în legătură cu tăierea teilor din centrul Iaşiului FOTO Adevărul

Municipalitatea a răspuns mitingului organizat în Piaţa Unirii în seara zilei de 11 aprilie cu un comunicat de presă în care strecoară aluzii veninoase.

Peste 300 de persoane de toate vârstele s-au adunat aseară în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de decizia şefilor Primăriei Iaşi de a tăia în jur de 70 de arbori sănătoşi aflaţi pe aliniamentul bulevardului Ştefan cel Mare.

Numulţumirea manifestanţilor a fost accentuată de faptul că şefii Primăriei Iaşi au refuzat să convoace o dezbatere publică pe acest subiect şi au pretins că s-au pretins cu diverşi specialişti în amenajare urbană şi peisagistică. 

În plus, protestatarii, membri ai unor organizaţii non-guvernamentale, asociaţii culturale sau oameni simpli, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că edilii au fost amendaţi cu 60.000 de lei de Garda de Mediu pentru tăierea arborilor şi au accentuat ideea că sancţiunea ar urma să fie plătită din bugetul public. 

Oamenii au strigat paşnic, timp de o oră, lozinci precum "Consultare, nu sfidare!", "Vrem teii înapoi!", "Parcuri, nu parcări!". În plus, câţiva dintre iniţiatorii protestului au vorbit la microfon despre motivele care i-au determinat să iasă în stradă.

Drept răspuns la mitingul de aseară, oficialii Primăriei Iaşi au trimis astăzi, 12 aprilie, un comunicat de presă uşor sarcastic, prin care încearcă să lase de înţeles că protestul a fost acaparat politic şi că în spatele mişcării s-ar afla politicieni sau ziarişti din presa de opoziţie. "Alături de tineri, au participat şi politicieni locali din Partidul Democrat-Liberal, precum fostul deputat Nicuşor Păduraru sau Gabriel Grigore, angajaţii postului TeleM Iaşi, dar şi persoane cunoscute pentru manifestări violente şi ilegale, precum Sorin Bălănescu. Apreciem faptul că, pe cât posibil, manifestarea din Piaţa Unirii a fost una fără probleme pentru cetăţenii oraşului, poate şi datorită numărului redus de persoane. Nouă ne pare rău că demersul de bună credinţă a unor tineri a fost denaturat şi folosit în interes propriu de aceeaşi veche grupare politico-economică care încearcă să pună presiune pe municipalitatea ieşeană, în scopul atingerii unor foloase proprii", se arată în comunicatul semnat de Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iaşi.

În replică, manifestanţii au insistat să transmită Primăriei Iaşi că cererile lor trebuie luate în considerare. "Am cerut ca, în termen de 30 de zile, teii să fie replantaţi pe bulevardul Ştefan cel Mare. Dacă nu se va întâmpla aşa vom ieşi din nou în stradă şi vom continua protestul. Dorim ca municipalitatea să organizeze dezbateri publice privitor la proiecte cu impact urbanistic şi peisagistic şi să ia în considerare alcătuirea unui consiliu consultativ, din care să facă parte specialişti în domeniu, precum domnul profesor Mandache Leocov", a declarat George Pleşu, unul dintre tinerii care a protestat aseară în Piaţa Unirii. 

Pe de altă parte, şefii Primăriei Iaşi şi-au făcut un obicei din a răspunde ironic oricăror chestiuni prin care le sunt contestate proiectele şi de a nu-şi asuma niciodată vina pentru nicio greşeală de management. La mijlocul lunii februarie, când trei busturi au fost furate din Parcul Copou pentru că zona nu era păzită de poliţişti locali, viceprimarul Mihai Chirica a sugerat că vina i-ar aparţine lui Emil Boc.„S-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de vigilenţă a fostei guvenări care a dat o lege prin care 300 de poliţişti locali de la Iaşi au fost daţi afară. Acum, să vină Boc să aducă statuile furate de la Iaşi“, a comentat atunci Mihai Chirica, viceprimar al Iaşiului.

Asemănător, în scandalul jafului de la CET, primarul Gheorghe Nichita a dat vina pe „jaful din România pe lichidări, golănia din Ţara Românească“, în ciuda lanţului incredibil de gafe ale municipalităţii care au condus la vânzarea la fier vechi a colosului industrial.

Citiţi mai multe despre politica adminstrativă a Primăriei Iaşi:

Liber la furat ca-n codru în inima verde a Iaşului. Niciun poliţist nu mai patrulează pe lângă teiul lui Eminescu de doi ani

Bucăţi din statuile furate din Parcul Copou au fost găsite de poliţişti la un centru de colectare a fierului vechi

CET Iaşi, coregrafia Primăriei Iaşi într-un faliment inevitabil, cu o miză imobiliară uriaşă

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Carp Septimiu
12.04.2013, 17:08:40

La noi in oras,primaria se crede mai presus de lege.In scandalul CET,primaria a inceput demersurile abia dupa ce Shine a castigat licitatia si a inceput dezmambrarea.Cred ca trebuia sa castige Rorecycling,o firma care are ca unic asociat o sociatate dinOlanda,ENNINGDAL HOLDING BV (SRL),care la randul ei are ca director un irlandez si este condusa de francezi,acest neam de corcituri care ne fac pe noi tigani.Aceasta Romrecycling a depus o cerere de anulare a LICITATIEI PUBLICE CU STRIGARE si motiveaza ca "utilajele vandute nu vor fi apte de reasamblare".Pai voi nu tot pentru taiat le luati sau doreati sa acaparati pe de'a moaca munca a sute de ieseni impreuna cu primaria si dom' primar care in data de 7.01.2013 face cerere de interventie in interes propriu si cere admiterea actiunii lui Romrecycling............ce dracovenie o mai fi si asta???

+1 (1 vot)
Catinel Dinca
12.04.2013, 17:44:51

iesiti bai frate in strada si strigati-va nemultumirile,de-asta se numeste democratie,atata timp cat protestati pasnic,nu va fie frica...

+3 (3 voturi)
Modifică Setările