Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Răspunsul firmei din Iaşi cu 3.000 de angajaţi, acuzată că le pune vieţile în pericol

2
19 Mar 2020 13:10:53
Autor: Alina Batcu

Una dintre cele mai mari companii din zona Moldovei este acuzată că pune în pericol vieţile salariaţilor. Angajaţii se tem că numărul mare de persoane cu care intră în contact zilnic, la locul de muncă, le creşte riscul de infecţie cu CoVid-19. Conducerea companiei spune însă că „măsurile de prevenţie au fost implementate gradual, de la mijlocul lunii februarie.”

RĂSPUNSUL COMPANIEI

Angajaţii firmei americane Delphi Technologies, care are sediu şi în judeţul Iaşi, se tem pentru viaţa lor. Aceştia susţin că, deşi situaţia la nivel naţional şi internaţional privind extinderea coronavirusului evoluează rapid şi impune decizii imediate, ei sunt nevoiţi să meargă la muncă, acolo unde intră în contact cu mii de colegi. În acelaşi timp, reprezentanţii Delphi Technologies, spun într-un răspuns acordat „Adevărul” că „până acum nu au fost înregistrate niciun fel de reclamaţii cu privire la infecţia cu coronavirus. Unii dintre colegi s-au plâns de măsurile stricte de prevenţie şi control impuse pentru prevenţia infecţiei, dar în cele din urmă au înţeles că sunt necesare şi utile.”

În prezent, la Delphi Technologies, peste 200 angajaţi lucrează de acasă pe baza laptop-urilor de serviciu, iar un număr de aproximativ 230 de salariaţi se află în concedii de odihnă şi/sau medicale sau în concedii de creştere a copiilor. În medie, aproximativ 650 de persoane se află în fabrică la fiecare program de lucru. 
 
Angajaţii lucrează în trei schimburi şi fac naveta zilnic, dus-întors, atât din judeţul Iaşi, cât şi din judeţul Vaslui. Deşi compania le pune la dispoziţie microbuze şi autobuze cu care să ajungă la muncă, salariaţii spun că nu este suficient. „Fac naveta câţiva kilometri buni până la muncă. Merg, împreună cu alţi colegi de-ai mei, într-un autobuz de acasă la muncă şi invers. Recunosc, se cunoaşte că autobuzele sunt dezinfectate, dar nu e suficient. Tot ne este teamă pentru viaţa noastră. Sutem mulţi. Autobuzul e plin în fiecare zi. Nu pot să ştiu ce fac colegii mei după ce pleacă de la muncă. Nu se poate aşa. Astea-s măsuri superficiale”, spune un angajat Delphi într-o discuţie cu reporterul „Adevărul”.  
 
 
În replică, reprezentanţii Delphi Technologies spun că „toate autobuzele şi microbuzele de transport ale companiei respectă normele de igienă şi sunt dezinfectate după fiecare cursă, de 4 ori pe zi; utilizând biocide. În prezent, se analizează suplimentarea numărului de autobuze pentru transportul angajaţilor cu scopul de a reduce gradul de încărcare.”
 
Răspunsul conducerii Delphi Tehnologies la întrebarea „Ce măsuri aţi luat până acum pentru prevenirea infecţiei cu Covid-19?” se află în galeria foto ataşată acestui articol.
 
Singura soluţie propusă de salariaţii Delphi Diesel System Iaşi este ca aceştia să stea acasă. „Sincer, la câţi suntem acolo, aşa aş considera că ar fi mai ok, să stăm acasă. Să nu se răspândească acest virus poate de la o persoană care nu ştie că îl are, poate e doar purtător”, a subliniat angajatul fabricii din Iaşi în discuţia cu reporterul „Adevărul”.
 
Delphi Technologies administrează două locaţii în România: o unitate de producţie în Iaşi cu peste 3.100 de salariaţi şi un centru IT global în Bucureşti cu peste 70 de angajaţi. Fabrica din Iaşi, deschisă în 2007, este specializată în producţia de pompe de înaltă presiune (pentru motoare pe benzină şi motorină) precum şi injectoare pentru industria auto. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

AltCineva
19.03.2020, 15:35:02

sa stea acasa...dar fara bani de la buget sau somaj tehnic s-au invatat toti cu bani gratis...la munca...cat inca se mai poate/mai este ce munci!

+4 (6 voturi)
Cel Mare Scarambeu
19.03.2020, 20:07:25

Ia uite bre ca a inceput sa le miroase pomana la moldoveni.Daca le dadea cate o juma de vodka la intrare in fabrica sa fi vazut cum se inghesuiau la munca.

-3 (3 voturi)