Rată de mortalitate de 80% pentru pacienţii care ajung la ATI. Tot mai mulţi tineri îşi pierd viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Tot mai mulţi tineri ajung în spitale, în stare gravă, infectaţi cu COVID-19, iar rata de mortalitate a crescut şi pentru ei, în noul val al pandemiei.

Tinerii şi populaţia activă sunt vizaţi de către noua tulpină a coronavirusului, în valul patru al pandemiei. 136 de tineri de până în 40 de ani şi-au pierdut viaţa în ultimele 30 de zile în România. Medicii spun că mortalitatea ajunge în această perioadă la 80% pentru pacienţii care sunt aduşi la ATI. 

„Valul de mortalitate va fi mare pentru că această tulpină este mult mai contagioasă. Pentru că este mult mai contagioasă, vom avea un număr mult mai mare de infectaţi. 

Din numărul acesta de infectaţi, 5% ajung la ATI deci, inclusiv, aşa cum se poate vedea dacă urmărim curba celor din ATI, numărul celor care necesită tratament de Terapie Intensivă va fi mai mare. 

Deci, dintr-un număr mai mare de pacienţi ATI, vom avea mai multe decese. Mortalitatea pentru pacienţii cu această infecţie poate ajunge la 70-80% în momentul în care ajung în ATI, pentru că sunt pacienţi cu multiple disfuncţii de organ. Aceasta spune logica matematică”, a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. 

Focar de COVID-19 la unul dintre cele mai importante spitale din zona Moldovei, în timpul pandemiei. Este vorba despre secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sfântul Spiridon”, unde 10 cadre medicale au fost testate pozitiv. Angajaţii au fost izolaţi la domiciliu, iar spaţiile au fost dezinfectate. 

“Un al doilea focar a fost găsit la Spitalul de Psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă Grajduri, mai exact la Pavilion 2 Femei, unde 9 persoane (4 cadre medicale şi 5 pacienţi) au fost diagnosticaţi cu COVID 19. Personalul pozitiv a fost izolat la domiciliu şi monitorizat de către medicii de familie, iar pacientele izolate în spaţiu separat. S-au luat măsuri de dezinfecţie a spaţiilor. 

Şi la Institutul de Boli Cardiovasculare, şase cadre medicale au fost testate pozitiv, şi ulterior izolate. S-a efectuat curăţenia şi dezinfecţia spaţiilor secţiei. La Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, 3 salariaţi au infecţia cu SARS COV 2. 

Personalul pozitiv a fost izolat la domiciliu şi monitorizat de către medicii de familie, iar beneficiarii, izolaţi în spaţiu separat. S-au luat măsuri de dezinfecţie a spaţiilor”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Reforma pensiilor reduce posibilităţile de pensionare anticipată şi creşte vârsta de pensionare la 65 de ani din 2035. Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Lista reformelor asumate prin PNRR: De la pensii la salarizarea în administraţia publică

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite