Război cinic între socru şi ginere pe banii strânşi din donaţiile românilor pentru tratamentul unei tinere de 31 ani. Femeia a murit şi a lăsat în urmă 15.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl şi soţul unei femei din Iaşi, care a murit din cauza unei tumori pe creier însă pentru care românii au donat zeci de mii de euro, se luptă în instanţă pentru a obţine suma de bani rămasă în urma campaniei umanitare.

Peste 60.000 de euro s-au strâns, în 2015, în urma unei campanii umanitare susţinută masiv şi de presă ce îşi propunea salvarea de la moarte a unei mame de 31 de ani. Geanina Lisenchi impresionase nenumăraţi necunoscuţi în special printr-un mesaj video pe care l-a realizat în timpul campaniei, şi în care îi implora semenii săi să o ajute pentru a trăi. 

„Vă rog frumos, ajutaţi-mă să trăiesc, să duc, atât eu, cât şi familia mea, o viaţă normală! Vă rog frumos, ajutaţi-mă, vreau să trăiesc! Vreau să fiu alături de fetiţa mea, de soţul meu! Atât vreau, nu vreau nimic mai mult“, spunea femeia, în toamna anului 2015.

Afecţiunea sa, demonstrată cu documente medicale, s-a dovedit a-i fi fatală mamei din Iaşi. Deşi a strâns suma necesară intervenţiei chirurgicală, ce a avut loc în Germania, Geanina Lisenchi nu a rezistat în perioada post-operatorie şi a murit în primăvara anului 2016.

Înainte de asta, deşi era căsătorită la acel moment, femeia îşi mandatase tatăl să se ocupe de banii strânşi în urma campaniei umanitare şi care rămăseseră în contul Geaninei, adică peste 15.000 de euro.

După moartea ieşencei a urmat însă un adevărat război între soţul femeii şi părinţii acesteia. În aprilie 2017, soţul femeii, M.C., l-a dat în judecată pe socrul său, I.L., cerând judecătorilor ca socrul să îi restituie banii, deoarece el ar fi moştenitorul de drept al acelei sume. În litigiu a fost implicată şi fiica Geaninei Lisenchi, pentru care instanţa a numit, în timpul procesului, un curator.

M.C. a susţinut în documentele depuse la Judecătorie, care au caracter public, anularea unei procuri prin care I.L. a fost mandatat să se ocupe de banii primiţi din donaţii de fiica sa, precum şi a unui contract de donaţie încheiat în 2016, prin care Geanina Lisenchi îi dona tatălui său o altă sumă de bani.

Soţul Geaninei Lisenchi a susţinut, pe de o parte - fapt infirmat de instanţă, că soţia sa nu a avut discernămănt când şi-a împuternicit tatăl să folosească banii, iar pe de cealaltă parte a susţinut în instanţă că 3.770 de euro şi 53.550 de lei, retraşi de socrul său din conturile Geaninei Lisenchi, nu ar fi fost folosiţi pentru tratamentul femeii.

În replică, tatăl femeii, I.L. a precizat în instanţă că „banii nu au fost comuni ai soţilor, ci au provenit din donaţii şi din mila oamenilor, fiind banii proprii ai fiicei sale“.

„A precizat că nu reclamantul (n.r. - soţul) este cel care s-a ocupat de defunctă, având o atitudine ostilă faţă de aceasta. A mai arătat că atât timp cât sumele de bani donate au fost bani proprii ai donatoarei şi nu au adus atingere rezervei succesorale, nu pot fi restituiţi moştenitorilor deoarece ar aduce atingere voinţei donatoarei“, se arată în motivarea primei instanţe.

În ceea ce priveşte posibila lipsă a discernământului bolnavei, instanţa a spus „nu“, însp judecătorii care au analizat cazul au dat dreptate soţului în privinţa celor 15.000 de euro pe care I.L. i-a retras în baza mandatului dat de fiica sa, însă după moartea acesteia.

„Atât timp cât pârâtul nu a făcut dovada că a folosit sumele transferate din conturile fiicei sale în scopul pentru care i-a fost acordat mandatul, va fi obligat la restituirea acestora“, a stabilit instanţa. Sentinţa nu este însă definitivă şi a fost atacată cu apel, procesul urmând a se relua în această toamnă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite