Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Reacţiei Mitropoliei despre preotul care a organizat slujbă în biserică. „Regretă foarte mult ce s-a întâmplat”

0
23 Mar 2020 15:34:14
Autor: Ionuţ Benea
Biserica din Dumbraviţa, în timpul unei slujbe a mitropolitului Moldovei FOTO dumbravita.mmb.ro
Biserica din Dumbraviţa, în timpul unei slujbe a mitropolitului Moldovei FOTO dumbravita.mmb.ro

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei susţin că preotul care a fost sancţionat pentru că a organizat o slujbă în biserică ar fi iniţiat ceremonia religioasă cu credincioşii în afara clădirii. Din cauza frigului, aceştia ar fi intrat în lăcaşul de cult.

Poliţiştii din Iaşi l-au amendat cu 5.000 de lei pe preotul Emanuel Penchiu, de la Parohia Dumbraviţa, comuna Ruginoasa, pentru că a încălcat ordonanţa militară referitoare la combaterea epidemiei de coronavirus.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei cataloghează situaţia de la Ruginoasa ca fiind una mai „specială”, arătând că preotul Penchiu nu ar fi organizat intenţionat slujba în incinta bisericii.

„Preotul de acolo regretă foarte mult ce s-a întâmplat. El a început slujba în biserică conform ultimei ordonanţe. Oamenii au început să se adune, el făcea ceea ce era de făcut şi, la un moment dat, din cauza frigului, au forţat intrarea, au spus că ei nu mai putea să stea afară şi astfel i-a găsit acolo poliţia. Însă imediat ce au fost avertizaţi să iasă afară au ieşit şi credincioşii şi preotul şi au continuat slujba afară. Este regretabil că se întâmplă acest lucru, înţelegem că este greu, acum nu vor mai putea fi nici afară astfel de slujbe, va trebui însă să respectăm“, a precizat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al mitropoliei.

Primarul din Rulginoasa, Dănuţ Nechifor, a precizat că a fost şi el informat de poliţişti despre cazul preotului.

„După cum mi-au adus la cnuoştinţă băieţii care erau în patrulă în ziua de duminică, la Biserica din Dumbrăviţa s-a organizat slujbă şi, în interiorul bisericii, dânşii când au ajuns au găsit 52 de persoane. Părintele ştia (n.r. că nu are voie) pentru că în ziua de vineri noi am organizat şedinţa comitetului local pentru situaţii de urgenţă în care au fost invitaţi preoţii, medicii, directorii de şcoală, eu, viceprimarul şi alte persoane. Poliţia chiar le-a prezentat şi le-a spus despre acest lucru, inclusiv sancţiunile care se dau pentru nerespectarea lor”, a spus primarul.

Preotul nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii